Pieni hetki itselle

Kaupallinen yhteistyö: Lehtitarjoukset.com *Mainoslinkki

Siitä huolimatta, että internetin myötä ihmiset tilaavat vähemmän lehtiä kotiin, ovat *aikakauslehdet kuitenkin pitäneet pintansa. Kuulun siihen joukkoon, joka yhä edelleen vähintään kausiluontoisesti tilaa jotakin lehteä kotiin. Varsinkin Kauneus ja Terveys -lehti on vuodesta toiseen pitänyt pintansa ja tartun helposti tarjoukseen, kun sellaisen näen. Lehdestä menen aina ensimmäisenä lukemaan Testasimme-osion.

Lehtien lukuun on aina liittynyt vahvasti oma aika. Kun *lehdet kolahtavat postiluukusta, joskus jopa hivenen yllättäen, jos ne eivät ole viikoittain ilmestyviä, alan välittömästi odottamaan sitä pientä hetkeä, kun minulla on aikaa istahtaa rauhassa alas ja lukaista lehti läpi. 

"Ei ole kuitenkaan lainkaan sama mitä luemme."

Ymmärrän hyvin, että nykyisessä aika hektisessäkin maailmassa, monista tuntuu vaikealta tarttua lehteen, koska internetissä on kaikki niin helposti saatavilla. Ei ole kuitenkaan lainkaan sama mitä luemme. Tämä on tiedetty jo pitkään, asiasta on tehty vuosien saatossa myös tutkimuksia, mutta vasta viime aikoina siitä on alettu puhumaan enemmän meilläkin. Yksi puhujista on aivotutkija, Helsingin yliopiston kasvatustieteen professori Minna Huotilainen, joka kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa näin:

"Kirjasta omaksuttu tieto jää mieleen paremmin kuin näytöltä luettu. Näin siitä huolimatta, että näytöltä asiat tuntuvat välittyvän helpommin ja paremmin. Tämä voi myös muuttua, kun useammat sukupolvet tottuvat näytöltä lukemiseen. Kirjassa on kuitenkin se etu, ettei se pommita aivoja älylaitteen tavoin tarjoamalla koko ajan muita ärsykkeitä."

Omalta kohdaltani tähän on helppo yhtyä. Luen netistä äärettömän paljon asioita päivän aikana, mutta muistan silti paremmin ja paljon yksityiskohtaisemmin suoraan lehdistä lukemani artikkelit tai kirjojen juonet. Jo pelkkä lehtien lukukin rauhoittaa ihan eri tavalla. Töissä kahvitauolla pidän puhelimeni visusti pukukaapissa ja luen eväiden kanssa päivän lehtiä. Se on kiva pieni rauhoittava hetki itselle hektisen työn lomassa. 


"Perinkin rakkauden lehtiin mummoltani."

Lehtiin liittyy tietenkin myös paljon nostalgiaa. Olen elänyt lapsuuteni 80-luvulla, jolloin ei ollut internetiä. Tuohon aikaan aikakauslehdet olivat asia, joita odotettiin melkein kuin tulisilla hiilillä. Siihen aikaan kaikki inspiraatio ja tieto saatiin niiden välityksellä. Välillä jopa kilpailimme mummoni kanssa siitä, kumpi ehtii hakea postin ensin ja siten päästä eniten haluamaansa lehteen kiinni. Kesälomalla olin tässä puuhassa vahvoilla, sillä meillä maalla jaettiin kaikki posti samaan aikaan. Usein se saapui klo 9-12 välisenä aikana. Muistan monen monta kesäaamua, kun istuin pihakeinussamme tuijottamassa kauempana olevalle päätielle, koska postiauto pysähtyisi laatikkomme kohdalle. Perinkin rakkauden lehtiin mummoltani. Tuohon aikaan kotiin tuli kasoittain lehtiä – ET, Seura, Apu ja Anna, toisinaan tilattiin lisäksi myös Kodin Kuvalehteä, Kotiliettä tai Kotivinkkiä, sanomalehtien lisäksi tietenkin. Kaikki päätyivät vuoden lopuksi Sotaveteraanien Lehtikeräykseen tai ainakin ne, joilla ei sytytelty saunan pesää. Seurasta ja Avusta käytiin aina isoimmat taistelut, koska niissä oli parhaimmat ristikot, kuka ehtii täyttämään ensin. Eihän se nyt ollut enää sama mennä tekemään toisen jo alustavasti täyttämää ristikkoa...

Jo edesmennyt Suosikki-lehti oli tärkeä, muistan kuinka julkaisupäivänä livahdimme koulusta ruokatunnilla lähikauppaan ostamaan uusimman numeron (ehdottomasti kiellettyä poistua koulualueelta), jos sitä ei ollut juuri silloin tilattu suoraan kotiin. Aina sai jännittää, oliko kaikki kappaleet jo menneet. Kun olin muuttanut pois kotoa, mummo saattoi yllättää minut tilaamalla tietämättäni minulle jonkun lehden. Mikään ei lämmittänyt rahat tiukilla olevaa opiskelijaa enemmän, kuin kuukausittain tai viikoittain luukusta kolahtava aikakauslehti. Olen myöhemmin tilannut lehtiä paljon lahjaksi, koska mielessäni on edelleen rakkaana muistona se lämmin tunne sydämessä, mikä tuli monta kertaa vuodessa postiluukun kolahtaessa. Jos haluaa antaa pitkään iloa tuovan lahjan, on lehti juuri sellainen. 


Nykyään tykkään lukea eniten juurikin Kauneus ja Terveys -lehteä, AnnaaGloriaa ja Trendiä. Kaikkien aikojen joulu on lehti, jota jouluihmisenä olen tilannut yhtäjaksoisesti siitä lähtien, kun se aikoinaan vielä kotona asuessani alkoi ilmestymään reilut kaksikymmentä vuotta sitten. Tilatessa hyödynnän *Lehtitarjoukset sivustoa, joka kerää näppärästi kaikki yhteen. Tämä myös ihan siitä syystä, että tarjousten lisäksi, tilauksen yhteydessä tulee melkein aina kaupanpäällisiä. Itselleni mieluisimpia ovat lehtien lisänumerot, koska ilo jatkuu pidempään, mutta myös kosmetiikan kaupanpäälliset ovat aina olleet mieleisiä. Tämä ei varmaan tullut kenellekään yllätyksenä?

Tilaatko ja luetko lehtiä?






  1. Asia on juuri noin eli valitettavasti netti on "tappanut" lehtien lukemisen aika monelta ja itsekään en enää juurikaan tilaile aikakauslehtiä tai lehtiä ylipäänsä. Kampaajalla tosin luen erittäin hanakasti kaikki naistenlehdet kannesta kanteen, joten kyllä niillä on myös vetovoimansa.
    Lapsena meille tuli Kotiliesi vakituiseen vuosikausia, jollei jopa vuosikymmeniä. Se ei ollut ehkä lapsen tai nuoren mielestä mikään trendikäs lehti, mutta oli siinäkin nuorten sivut tai vastaavat ja ne luettiin aina tosi tarkkaan;) Suosikista taas tapeltiin, jos sellaisen sattui saamaan. Annasta tykkäsin aikoinaan kaikista eniten.
    Kyllä kirja ja lehti aina digitaaliset vastineensa voittaa sata-nolla! Oikea paperi on upea juttu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Säkin varmaan muistat vielä sen ajan, kun Anna oli Jaana. Meillä varmaan just Anna ent. Jaana, oli lehti jota tilattiin yhtäjaksoisesti kaikista pisimpään, koska mummon kanssa tykättiin siitä molemmat ja oli niin erilainen kuin esim. Apua ja Seura. Meillä oli kotona ullakollakin pino vanhoja Jaanoja, joita lueskelin pienenä.

      Itsehän en esim. aikakauslehtiä lue ollenkaan netistä, jos luen, luen ne lehtenä.

      Poista
  2. Meillä on äitini kanssa yhteistilaus pariin lehteen. Lehtien luku on aivan erilaista kun saat itse käännellä sivuja. Päivän pikauutiset luen vain netistä.
    Kivaa loppuviikkoa sinulle Jonna <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin on ihan erilaista, juuri kirjojen luvunkin kanssa itselle on tosi tärkeää se, että sen tuntee käsissä ja sitten se tuoksu mikä kirjoita tai lehdistä lähtee, on iso osa sitä elämystä. :)

      Mukavaa reissua Karkkilaan Outi! <3

      Poista
  3. Tämä oli kiva postaus, sillä lehdet on mun juttu - olleet aina.
    Nytkin tulee K&T ja Me Naiset:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse tilaan useiten varmasti Kauneutta ja Terveyttä ja Gloriaa, mutta myös Annaa toisinaan, koska siinä on hyvin erilaiset jutut kuin noissa kahdessa muussa. :)

      Poista
  4. En osaa olla ilman lehtiä; totuin siihen työelämän aikana kun ns työkappaleina tuli valtavat pinot. Nyt tilaan aina paria-kolmea lehteä kerrallaan, muutaman kuukauden jaksoina. Tällä hetkellä tulee Gloria (muoti, ruoka ja sisustus) sekä Hyvä Terveys. Hyvään Terveyteen olen jäänyt ihan koukkuun, sillä siellä on niin paljon itselleni sopivaa sisältöä.
    Hesarin luen läppäriltä, ja huomaan selvästi, että luin paremmin ja kauemmin kun se tuli paperiversiona.
    Mulla taitaa olla lukuoikeus tilausten myöstä joihinkin nettilehtiin, mutten lue ollenkaan niitä...
    Kivaa viikonloppua Jonna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin kuvitella. Meillä työpaikalle tulee sanomalehdistä paikallislehti ja iltapäivälehdet, mutta sitten myös aikakauslehtiä on aina pino luettavana. Ihan parasta kahvitauolla. Kotiin tilaan myös juuri jaksoittain lehtiä. Gloria on ollut yksi omista suosikeista myös pitkään.

      Meillä oli kanssa Hesarista pitkään nettiversio, mutta lopetettiin se, koska paperiversion voittanutta ei vaan ole. Tiedän, ettei se paperiversio ole ympäristöystävällinen, mutta sitä on vaan niin paljon rauhoittavampi lukea kuin "selata" netistä lehteä.

      Mukavaa viikonloppua Maarit!

      Poista
  5. Ihana postaus ja niin sama juttu, perin rakkauden lehtiin myös mummilta ja vaarilta. <3 Ei ole fyysisen lehden voittanutta mitenkään nettiä väheksymättä, josta etsin paljon tietoa minäkin.

    Upeat kuvat muuten. <3

    Aurinkoista viikonloppua Jonna. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Missähän oltaisiin ilman mummoja ja vaareja?!? <3

      Kiitos ja ihanaa aurinkoista sunnuntaita, on muuten ihan sellainen kesän viimeisen päivän fiilistä ilmassa, kun on niin lämmin.

      Poista
  6. Kyllä luen ja tilaan. Naisten lehdet ja juorulehdet on parhaita. Veneilyretkille ostan aina lehden matkalukemiseksi. Sama lentokoneeseen ja rannalle.
    Parasta muuten on kun on kahden tunnin kampaaja-aika ja siinä ehtii lukea monta lehteä. Kampaajani usein on ottanut valmiiksi uusimpia minua varten. Hyvää asiakaspalvelua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lentokoneessa lehdet on kans tosi kivoja, kun kirjaan saattaa olla hankalampi keskittyä tai itselläni on ainakin ahtaassa tilassa, lehti on helpompi. :)

      Mä en taas lue kampaajalla, kun mun käly tai oikeammin nato on mun kampaaja, joten ei tuu luettua, kun meillä on aina niin paljon juteltavaa, koska nähdään harvemmin kiireiden vuoksi ja asutaan eri paikkakunnilla. :)

      Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives