C-vitamiini ihonhoidossa


Pitkän tauon on aika jälleen suosikkiraaka-aineistani ihonhoidossa. Sarjan tarkoitushan on avata taustoja suosikkiraaka-aineiden takana – sitä miksi ne ovat niin hyviä ja toimivat. Kolme aiempaa osaa löydät täältä.

Miksi C-vitamiini?

C-vitamiini on siitä loistava raaka-aine, että se sopii kaikille ihotyypeille. Ei ole ihoa, joka ei siitä hyötyisi. Ehkä täydellisen normaalissa ihossa, eroa ei välttämättä samalla tavalla huomaa. C-vitamiini on voimakas antioksidantti, joka kirkastaa ihoa. Se ennaltaehkäisee mm. pigmenttiläiskiä. Suojaa ihoa UV-säteilyn haittavaikutuksilta ja vähentää punoitusta. Ikääntyvä iho nauttii siitä, että raaka-aine parantaa kollageenin tuotantoa, pitäen ihon kimmoisampana ja joustavampana. Tasapainottaa ihon toimintaa. C-vitamiini on yksi raaka-aineista, jonka on todettu ihan kliinisissä tutkimuksissakin vaikuttavan iholle positiivisesti.

Haasteellinen raaka-aine?

Askorbiinihapon eli C-vitamiinin käyttäminen kosmetiikkatuotteissa on haasteellista, koska se menettää tehonsa altistuessaan vedelle, valolle tai ilmalle. Tämähän tarkoittaa sitä, että tietyn ajan kuluttua kosmetiikkatuote sisältää joko hyvin vai tai ei jopa ollenkaan C-vitamiinia, riippumatta siitä, kuinka iso pitoisuus sitä on alunperin tuotteessa ollut. Nykyään ongelma on kuitenkin ratkaistu stabiloimalla raaka-aine tekemällä erilaisia johdannaisia, että tuotteista saadaan kaikki tehot irti. Markkinoilla on edelleen tehokuureja, jotka pysyvät tuoreena ja käyttökelpoisina 1-2 viikkoa, näissä C-vitamiinipitoisuus nouseekin yleensä suureksi, koska jauhe sekoitetaan ennen käyttöä, mukana tulevaan nesteeseen. Jos tuote muuttaa väriä, siitä on aika luopua, vaikka päiväystä olisi vielä jäljellä, koska tehot tuskin ovat enää ihan kohdillaan.

Vuosien saatossa itselleni on muodostunut rutiini C-vitamiinin kanssa. Talvella käytän usein tehokuureja tai sitten tuotteita, jotka sisältävät suuren annoksen C-vitamiinia, tällöin tuote on käytössä minulla vain öisin. Kun taas keväällä ja kesällä laitan C-vitamiinituotteen aamuisin aurinkosuojan alle, tämä tietenkin aiheuttaa sen, että kesäaikaan pidän enemmän ohuen koostumuksen tuotteista, kun taas talvella paksummatkin tuotteet yöllä käyvät. Lisäksi yksi syy miksi tykkään käyttää korkean C-vitamiinipitoisuuden tuotteita öisin, on se, että minun nenääni ne tuoksahtavat hivenen tunkalta iholla. Aavistuksen kuin itseruskettava, mutta ei kuitenkaan. Oletteko huomanneet saman? Yöaikaan tuo haju ei haittaa, mutta päivisin en halua sitä haistella nenäni edessä koko päivää. Siksi päivisin käytän alhaisemman pitoisuuden tuotteita, koska ne ovat "hajuvapaita". 


C-vitamiinia sisältävä tuote kannattaakin valita niin, että se sopii omiin käyttötarkoituksiisi. Haluatko käyttää tuotetta mahdollisesti yöllä, päivällä vai molempina? Millainen koostumus on makuusi? Haluatko käyttää C-vitamiinia tehokuurina hetkellisesti, vai haluatko sisällyttää sen jokapäiväiseen ihonhoitorutiiniisi? Vaihtoehtoja on kymmenittäin. 


Käytätkö C-vitamiinituotteita?

Kuvat: Pixabay


 1. Nyt ei taida olla yhtäkään käytössä, kaikki vitamiinit nautitaan sisäisesti :) Mutta hyvä tietää kaikki tämä, jokin C-vitamiinituote voisi olla hyvä ihonhoidossakin.

  Mukavaa sunnuntaita Jonna ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinkin talven jälkeen jos iho näyttää elottomalta ja harmaalta, C-vitamiinilla saa siihen hetkessä kirkkautta ja heleyttä. :)

   Samaa sinne Maikku. <3

   Poista
 2. Kyllä, tekee kyllä ihmeitä, kirkastaa ja mielestäni tasoittaa ihoa. :) Kivaa sunnuntaita Jonna. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tekee, tykkään, että tulokset oikeasti näkyvät nopeastikin. :)

   Poista
 3. C-vitamiinijauhetta käytän kasvovoiteen joukossa aamuisin tai silloin kun muistan sitä ripotella :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on tosi hyvä tapa, onpa ainakin aina tuore tuote. ;)

   Poista
 4. Ihan uutta tietoa minulle. Pitääpä joskus kokeilla tehoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen, varsinkin just keväällä, kun ihosta usein puuttuu se hehku talven jäljiltä.

   Poista
 5. Minulla on käytössä Lumenen Valo Glow Boost Vitamin C Hyaluronic Essence. Ihosta tulee ihanan pehmoinen ja auttaa myös hyvin kuivempiin kohtiin ihossa.
  Ihanaa sunnuntaita sinulle Jonna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yks mun suosikkituotteita Lumenelta, joten hyvä valinta. :)

   Mukavaa viikkoa Outi. <3

   Poista
 6. Teen keväisin C-vitamiinikuurin, tekee kyllä ihmeitä talvenharmaalle hipiälle. Viimeksi oli Clinique käytössä, voisin käyttää toistekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse tykkään käyttää kans C-vitamiinia varsinkin keväällä ja sitten kesällä, koska se tehostaa suojaa auringolta. Syksyllä ja talvella ei niinkään käytössä. :)

   Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives