Ihonhoidon historiaa


Kasvoin mummoni kanssa, jonka ainoat ihonhoituotteet olivat jääkaapin päällä kököttävä käsivoiteena käytetty Erioil-pullo, joka toisinaan vaihtui Lemon Juice & Glyserinin versioon. En nähnyt mummoni koko elämänsä aikana laittavan minkäänlaista voidetta kasvoilleen, saatika mitään puhdistusaineita muuta kuin saippuaa. Sen ajan mitä mummo säästi ihonhoidossa, hän käyttikin sitten ruhtinaallisesti hiustenlaittoon. Tätä taustaa vasten voidaankin sitten hiukan ihmetellä, mistä kumpusi kiinnostukseni ihonhoitoon jo lähes lapsesta lähtien. Muistan, että olen varmaan ollut alle kymmenen, kun olen alkanut hoitaa kasvojen ihoa edes jotenkin. Lopulta 13-vuotiaana yläasteella alkoi säännöllinen ihonhoito. 

Kaikki alkoi oikeastaan siitä, että olin lapsesta lähtien todella kiinnostunut muinaisesta Egyptistä ja lainasin kirjastosta paljon sitä koskevaa kirjallisuutta. Suorastaan ahmin sen kulttuuria sisuksiini. 

Nykyaikaisen ihonhoidon katsotaan usein varsinaisesti alkaneen vuodesta 3000 eKr, jolloin ketkäpä muut kuin egyptiläiset kääntyivät luonnon puoleen kaunistaakseen ulkonäköään. 


Oliiviöljy, taikina(!), maito, strutsin munat, kasvien- ja yrittien eteerisetöljyt, eivät olleet egyptiläisille tuntemattomia. Jopa sellaiset joita ei muinainen Egypti kiinnosta, ovat varmasti kuulleet Cleopatran vähintäänkin legendaarisista aasinmaitokylvyistä. Jo tuohon aikaan valmistettiin kuorintoja – hiekkaa, aloe veraa ja kasviöljyjä, aivan käyttökelpoinen tuote tänäkin päivänä. Vartaloöljyillä käsiteltiin erilaisia ihon ongelmia, niitä käytettiin mm. venymisarpiin. 

Egyptiläiset keksivät myös ensimmäisen tunnetun anti-age -voiteen rohtosarviapilaöljystä, jota käytettiin ryppyjen vähentämiseen. 

Pienen tytön silmissä ja mielessä tämä kaikki oli äärimmäisen kiehtovaa. Kun ihonhoidon historia egyptiläisistä, Qin-dynastiaan, kreikkalaisiin ja roomalaisiin oli hallussa, olikin aika miettiä sitä omaa ihonhoitoa.

Muistan miten kaikki alkoi ihan pienestä. Ensimmäiseksi taisin kauppareissulla saada mummon ostamaan minulle jonkin geelimäisen puhdistustuotteen, jonka jälkeen oli voiteen vuoro. Seerumit ja muut hienoudet tulivat sitten paljon myöhemmin. Parhaan ystäväni äidillä oli kylppärin kaapissa paljon Oriflamen tuotteita, ne olivat aina todella kiinnostavia. 

Lopulta tämä johti siihen, että yhdeksännellä luokalla ollessani toteutin jo omaa ihonhoitorutiinia. Toki paljon suppeampana mitä myöhempinä vuosina, mutta se oli silti selkeästi jo rutiini. Joten ihonhoitoinnostuksestani voidaan varmaan "syyttää" muinaista Egyptiä.


Muistatko milloin kiinnostuit ihonhoidosta?

Kuvat: Pixabay 1. Samis - mäkin luin Egyptistä ja pyramideista kaiken, mitä käsiini sain! Hmm, aloitin varmaan lukiossa hoitamaan ihoani, varmaan samaa syssyyn, kuin säännöllisen meikkaamisenkin. Ihonhoidossa kiehtoi tuotteiden hyvät tuoksut ja koostumusten hemmottelevuus, yhä edelleenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa muitakin Egypti-faneja! <3

   Mä muistan, että meillä esim. yläasteella monet meikkasi, mutta eivät hoitaneet ihoa. Ihan järkky yhdistelmä, joten hyvä sinä. :D

   Poista
 2. Ylä-asteella käytin Yves Rocherin tai Lumenen ihonhoitotuotteita. Samaten vielä yli parikymppisenä. Niitä vaan kuului käyttää ja meikki piti pestä pois mutta en muista että olisin sen kummemmin asiasta ollut kiinnostunut.
  Varmaan vielä 3-kympin tienoilla käytin jotain mistä blogeissa puhuttiin. Kokeilin mielelläni erilaisia tuotteita mutta en muista käyttäneeni seerumeita. Nyt kun pohdin niin ehkä joskus viitisen vuotta sitten heräsi kiinnostus ja vasta lähivuosina olen kunnolla havahtunut ihonhoidon tärkeyteen. Nythän on kunnon rutiinit aina päällä etenkin talvisin. Iho varmaan on kuivempi kuin ennen niin sitä haluaa hoitaa paremmin. Ja nyt kun mummorypyt on kehissä niin on pakko hoitaakin ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumene oli kyllä aikoinaan todella kovassa huudossa, se oli vaan se juttu aikoinaan.

   Haha, joo mummorypyt on kyllä viimeistään vikaherätys ihonhoitoon, vaikka ennaltaehkäisy olisi parasta hoitoa. :D

   Poista
 3. Olipa mielenkiintoista lukea tuosta Egyptistä ja kosmetiikasta. Minä taisin ensimmäisen kerran innostua ihonhoidosta kun pääsin käymään kosmetologilla. Olin silloin 13 vuotias.
  Kivaa loppuviikkoa sinulle Jonna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että sut on viety jo 13v kosmetologille. <3

   Hyvää viikonloppua Outi.

   Poista
 4. Olipas mielenkiintoinen postaus! Ihana lukea tämmöistä. Itsehän siis vihasin teininä ihonhoitoa mutta koska halusin meikata oli se pakko poistaa se meikki naamasta ja rutiini syntyi. Kaikki alkoi siis enemmänkin meikistä kuin siitä että olisin halunnut hoitaa ihoa. Se taisi tulla vasta kolmen kympin kohdalla 😆

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa kuitenkin, että vaikka olet vihannut olet tajunnut kuinka tärkeää ihonhoito on, varsinkin jos meikkaa. :)

   Poista
 5. Olipa kiva postaus. Olen viimeaikoina törmännyt Herbinan tuotteisiin ja juuri joku päivä tuli mieleen Herbinan ihanan marjaiset Marja spa tuotteet vuodelta 2006 tai 2007. Niihin aikoihin aloin hoitamaan ihoa, olin silloin noin 15-vuotias.

  Kun aloitin lukion niin muutin Helsinkiin ja Sokokselta löysin Biothermin vaaleanpunaisen sarjan. Miten narskuvan puhtaiksi kasvot jäivät sen tuubissa olevan putsarin jälkeen. Jossain kohtaa innostuin Lumenesta, mutta vuodesta 2016 lähtien olen käyttänyt enimmäkseen luonnonkosmetiikkaa.

  Miten välillä voi omena pudota puusta kauas. Mun äiti oli taitava meikkaamaan, mutta nyt se on häneltä jäänyt. Ihoa hän ei ole hoitanut koskaan ja meikitkin saattoi pestä seuraava päivänä vasta! Itse taas hoidan ihoa enemmän ja meikkaan arkisesti. Mutta kyllä se tuokio ihonhoidon parissa aamuin illoin on terapeuttista minulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan vielä nuo Marja Spa -tuotteet. :D Itse tosin olin silloin jo selektiivisten tuotteiden pauloissa, toki ikää oli sinua viisitoista vuotta enemmän tuohon aikaan. ;)

   Jännä muuten, että just tuon pinkin sarjan putsarilla on tullut narskuvan puhdasta. Itse taisin aloittaa Biothermin käytön aikoinaan vihreästä sarjasta ja se geeliputsari oli tosi kiva, ei muistaakseni tullut narskuvan puhdasta kuten tuolla ymmärtääkseni hellävaraisemmalla ja kosteuttavammalla pinkillä putsarilla. :D

   Apua, mulle ihan ehdoton kauhistus on, jos joku menee meikit päällä nukkumaan, terkkuja äidillesi. Hih.

   Poista
 6. Olipa mielenkiintoinen postaus ja oi sun mummo. <3 Oma mummi käytti kyllä Lumenea, mutta kun nyt oikein mietin, en muista, että olisi käyttänyt silmänympärysvoidetta koskaan, hmmm.

  Koko ajan olen innostunut enemmän, mitä enemmän tietoa, sen enemmän innostuu.

  Ihanaa viikkistä Jonna. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummo ei tosiaan ihoa pahemmin hoitanut. Tosin ei ottanut koskaan aurinkoa ja kesälläkin istui varjossa. :D

   Mukavaa viikkoa Tiia. <3

   Poista
 7. Kiva postaus :) Itse kiinostuin ihonhoidosta ylä-asteella ja olenkin aina ollut kiinnostuneempi ihonhoidosta kuin meikeistä. Ekat tuotteet taisi olla mummin kanssa tilattuja Yves Rocheria, äidin Niveaa ja hunajanaamio saunassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.

   Vieläkin ihmettelen, etten itse testannut nuorempana saunaa ja hunajanaamiota, tajusin combon vasta kotoa muutettuani. :)

   Poista
 8. Mielenkiintoista, wau! Kyllä mullakin kipinä on varmasti syttynyt jo lapsuudessa, kun mummo tilaili Yves Rocherista kaikenlaista ja minä niitä näytteitä sain kokeilla :)

  Mukavaa sunnuntai-iltaa ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että aika monella syttyy. Mutta on niitä varhaisheränneitäkin. :)

   Mukavaa viikkoa Maikku. <3

   Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives