Parisuhteen muodostuksen vaatimukset


Minun piti kirjoittaa tänään jostain ihan muusta, mutta tiedättekö, joskus kohdalle osuu aihe, josta ei vaan malta pitää näppejään erossa. Ei, vaikka kuinka haluaisi. 

En tiedä onko se tullut täällä blogissa paljoakaan esille, ehkä jonkun verran ihonhoitotuotteita arvostellessa, että olen ihminen, joka rakastaa kyseenalaistaa asioita. Suuressa osassa asioita ei ole olemassa mustaa ja valkoista. Pitää lukea sekä ne mustat ja valkoiset ja sitten niiden perusteella muovata se oma mielipide asioista. Se mielipide pitää uskaltaa sanoa myös ääneen. Niin kauan kuin asioita kyseenalaistetaan, niin kauan asioita voi viedä eteenpäin. Kyseenalaistaminen on siis välittämistä. Kyseenalaistaminen on myös sitä, että osaa matkan varrella kyseenalaistaa myös niitä itselleen tärkeitä asioita. Tämä on välttämätöntä. Jos ei koskaan kyseenalaista itseään, ei voi kehittyä ihmisenä.

Viime aikoina olen kyseenalaistanut mielessäni mm. Silakkaliikettä ja pohtinut mahdollista mielipidettäni siihen. En ole vielä tutkinut asiaa tarpeeksi, että voisin muodostaa mielipiteen, koska siinä on hyvät kuin huonotkin puolet. Olen keskustellut asiasta mieheni kanssa lähes päivittäin. 

Jätetään näin raskas aihe väliin ja mennään kevyempään. Eilen netin syövereissä seikkaillessani osuin taas kerran lempiaiheeseeni, mitä rakastan kyseenalaistaa. En tiedä miksi, mutta olen aina ihmetellyt osan ihmisistä isoja listauksia siitä, millaisen toisen puoliskon pitäisi olla, että heidän mielestään tulisi onnistunut parisuhde. Yleensä nämä ihmiset usein pähkäilevät sitä, miksi parisuhteen muodostus on niin vaikeaa. 

Näin tällaisen kommentin:

"Olen miettinyt, kuinka vaikeaa parisuhteen muodostus on. Yhteiset intressit, kemia, sijainti, poliittinen suuntaus, ammatti."

Siinäpä sitä listaa kerrakseen. Usein tällaisen listan nähdessäni mietin, että nyt olisi pieni omien arvojen kyseenalaistaminen kohdillaan, ehkä se parisuhteen muodostus tulisi helpommaksi?


Miksi sitten kyseenalaistan tällaista listaa? Mietitäänpä vähän. 

Ammatti. Jos tämä on tärkeä asia, ei pysty kyllä ajattelemaan kamalan kauas tulevaa suhdettaan. Mitä jos toinen sairastuu vakavasti ja hän ei pystykään enää työhönsä? Näiltä ihmisiltä on luultavasti turha odottaa tukea siinä tilanteessa. Ei kovin hyvä lähtökohta mielestäni hyvään parisuhteeseen. Nykymaailmassa ihmiset saattavat muuttaa ammattiaan useaankin otteeseen, joko omasta tahdostaan tai pakon sanelemana. Yleensä ihmisillä, jotka pitävät näin tärkeänä ammattia, ei todellakaan ole toiveissa mikään normi "duunariammatti". Mitä jos se professori haluaakin myöhemmin alkaa raksatyöntekijäksi? Eron paikka. 

Poliittinen suuntaus. Koska kuulun niihin ihmisiin, jotka kyseenalaistavat myös itseään ja omia arvojaan, olen äänestänyt elämäni aikana useita puolueita, niin Kokoomusta, Vihreitä, Vasemmistoliittoa, SDP:ta kuin RKP:takin. Ihminen kehittyy ja muodostaa asioista matkan varrella uusia mielipiteitä. Mutta vain jos osaa ja uskaltaa kyseenalaistaa alkuperäisiä mielipiteitään. Jos et äänestä samaa puoluetta kuin minä, eron paikka.

Sijainti. Jos tahtoa ja rakkautta löytyy, jopa toiseen maahan saa suhteen toimimaan. Suomen sisällä se on helppoa. Täällä on hyvä julkinen liikenne (monella on myös auto) ja sitten vain pitää löytää se kompromissi. Parisuhde on myös sitä, että saadaan yhdessä homma toimimaan. Jos et asu PK-seudulla, eron paikka.

Yhteiset intressit. Olen sitä mieltä, että jopa ilman yhteisiä intressejä parisuhde voi olla onnistunut. Tietenkään yksi-kaksi yhteistä juttua ei ainakaan pahenna asiaa. Hyvässä parisuhteessa hyväksytään myös erilaisuus. Siinä sitä ollaan, jos toinen tykkääkin sukan kutomisesta ja toinen nostaa rautaa punttisalilla, eron paikka.

Kemia. On ainoa asia, jonka listasta jollakin tapaa allekirjoitan. Tämä on se asia, jota on tai ei ole. Yleensä sen "haistaa" jo ensitapaamisella. Myös feromonit vaikuttavat asiaan, toiset ihmiset vain haisevat omaan nenääni pahalta, enkä tarkoita mitään hienhajua, vaan ihmisen ominaishajua, joka ei yksinkertaisesti miellytä nenääni. Yleensä tässä tapauksessa se eron paikka on jo ensikohtaamisen jälkeen, jos asia ei loksahda kohdilleen. Totuus on myös se, että kyllähän sen toisen puoliskon on edes jollakin tavalla miellytettävä omaa silmää. Onneksi makuja on monia, joten kaikille on joku.


Mikä minulle on ollut tärkeintä, kun olen alkanut parisuhteeseen?

Vastaus on helppo: Viihtyä toisen seurassa. 

Mitä tämä sitten pitää sisällään? Siihen viihtyvyyteen tarvitaan se, että luottaa toiseen täysin. Samalla pystyy olemaan täysin oma itsensä. Se, että voi mennä vääntämään sen hätä b:n ensi tapaamisella pönttöön, jos tarve vaatii. Pystyy keskustelemaan kaikista asioista, vaikka olisikin eri mieltä. Tämä vaatii muuten myös sen luottamuksen. Tietää, että toinen ei häivy, vaikka oltaisiinkin eri mieltä. Kun viihtyy toisen seurassa, tulee myös usein naurettua. Lukisin yhteisen huumorintajun todella tärkeäksi asiaksi, koska se on niin suuri viihtyvyyteen vaikuttava asia. Kun viihtyy toisen seurassa, on aina ilo palata kotiin, kun tietää toisen olevan siellä. Tällöin yhdessäolo on helppoa ja vuodet soljuvat eteenpäin kuin itsestään.

Mitä mieltä olet tuosta listauksesta? Onko siinä itsellesi tärkeitä asioita?

Kuvat: Pixabay



  1. Tää on ihan huippupostaus. Toki on tekijöitä mitä toivoo kumppanilla olevan ja toki esim. suht samanlainen arvomaailma hitsaa yhteen ja se kemia ja huumoria on kiva olla myös. Aika moni muu juttu järjestyy kyllä ja lutviutuu, kun niitä kaapin paikkoja hiotaan. Mutta jos lähtökohta on kauhea lista, niin kyllä sitä saa pettyä, sillä kaikilla meillä on vikamme ja täydellistä ei olekaan.

    Kyllä sitä suurta rakkautta on esim. se seikka, että toisen ihmisen kanssa saa olla täysin oma itsensä ja on myös vapaus hengittää parisuhteessa. Kun toinen rakastaa siltikin vaikka on nähnyt huonoimmatkin puoleni ja päinvastoin ja näkee ne parhaimmat puolet silti meikäläisessä eli parhaimman kautta, niin sellaisessa suhteessa on varsin hyvä olla.

    Ihanaa viikon jatkoa Jonna ja meillä käydään vessassa ovet auki, haha. Lähti varmaan taaperoajoista, kun lapset aina pyrki vessaan ja tänä päivänä Miki-kissa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia!

      Juurikin tuo, että jos lähtökohta on kilometrin pituinen lista, niin pettymyksiä on edessä läjä.

      Ihanaa viikonloppua Tiia.

      EDIT: Meillä ei ole vessan ovessa edes toimivaa lukkoa. Vieraille sanotaan, ettei sinne kukaan tuu kuin vain vedätte oven kiinni. :D

      Poista
  2. Me olemme Antin kanssa NIIN erilaisia mutta kuitenkin NIIN samanlaisia. Yksi asia, joka meitä yhdistää on juurikin tuo huumorintaju :D Toinen on myös se, että me voimme olla myös ihan hiljaa ilman, että tuntisimme oloamme vaivaantuneiksi eli viihdymme toistemme seurassa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huumorintaju on kyllä tärkeä, jos nauraa edes osalle toisen jutuista, niin moni muukin asia kyllä sitten selviää. Jos toinen ei saa sua koskaan nauramaan, niin ollaan aika heikoilla jäillä.

      Poista
  3. No, en ole koskaan listaa tehnyt, mutta tietyt arvot on hyvä olla suht samoja, muuta en osaa sanoa. Olen ollut mieheni kanssa yhdessä 33 vuotta. Ehkä se on hyvä tajuta, että elämä ei ole pelkkää rakkauden alkuhuumaa ja kuhertelua. Arki koittaa vääjäämättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se on, arki koittaa, mutta sitten senkin jälkeen voi rakastua uudelleen, kuten itselle kävi. Kiva tuntea se alkuhuuma, mutta tietenkin erilaisena, koska toinen on jo niin tuttu. ;)

      Poista
  4. Kemia on ainoa tärkeä asia, toisen arvostaminen, keskustelutaidot ja huumori. Niitä löytyy omasta ukkelista ja siks meillä meneekin hyvin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin nuo Outi. Noilla päästään jo todella pitkälle. <3

      Poista
  5. Kiinnostava postaus ja näkökulma! Me ollaan miehen kanssa hitsauduttu tiimiksi. Ollaan samalla toistemme parhaat ystävät, mutta toisaalta molemmilla on ne täysin omat juttumme, jossa tuetaan toki toista. Onkin parasta jos kohdalle osuu se oikea ihminen, jonka kanssa on turvallista olla. Sitten ne palasetkin loksahtaa kohdilleen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me ollaan kanssa miehen kanssa parhaat ystävät, mutta mulla on myös toinen paras ystävä, jonka olen tuntenut lapsesta asti. Turvallisuus on myös tosi tärkeää. :)

      Poista
  6. Loistava kirjoitus! Näkee, että asioita on mietitty huolella aikuisen ihmisen viisaudella:)
    Mun mielestä kaikki tuollaiset vaatimuslistaukset on aivan turhia, koska sellaista ihmeotusta ei todennäköisesti löydy, joka täyttäisi kaikki kriteerit. Lisäksi henkilön piirteissä tai ominaisuuksissa voi "täydellisyyden" ohella olla sitten jotain mikä rikkoo kuitenkin sen täydellisyyden kaavan. Eri ikäkausina erilaiset asiat painottuvat eri tavalla eli mitä asioita kumppanissa arvostaa. Omasta mielestäni perustavanlaatuinen asia on keskinäinen luottamus. Kaikki ihmissuhteet perustuvat mielestäni luottamukselle. Jos ei pysty luottamaan täysin toiseen, muut asiat menettävät merkitystään. Luottamus on sitä, että ollaan ikään kuin "samalla puolella" tuli mitä tuli. "Luottamuksen voi menettää vain kerran" on vanha toteamus, mutta silti aivan totta. Keskinäisestä luottamuksesta kumpuaa arvostus, välittäminen, yhteiset tavoitteet ja arvot, sekä paljon muuta. On esimerkiksi aika vaikea elää sellaisen ihmisen kanssa, jota ei arvosta.
    Voisin tästä aiheesta suoltaa vaikka kuinka paljon tekstiä, mutta jääköön nyt tuohon pääpointtiini eli luottamukseen.

    Ihanaa viikonloppua Jonna<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari. Joo, onhan tässä tullut jo elettyä ja koettua kohta se 43 vuotta. ;)

      Olen niin samaa mieltä listoista, itselläni ei ole koskaan sellaista ollut. Juurikin luottamusta pidän tosi tärkeänä, ihan niiden lapsuuden traumojen vuoksi. Turvallisuus sitten johtaa vääjäämättä siihen, että sen toisen seurassa viihtyy ja on hyvä olla.

      Suolla lisää sun blogiin, kuulisin mielelläni ajatuksiasi. :)

      Mukavaa ja rentoa viikonloppua sinne! <3

      Poista
  7. Olipa mukavaa pohdintaa!
    Me ollaa mieheni kanssa hyvin erilaisia, mutta toisaalta meitä yhdistää osin samanlaiset elämänkokemukset, turvallisuushakuisuus, arvot ja huumori.
    Mieheni on hyvin erilainen, kun mitä mun aiemmat ovat olleet ja ehkä juuri siksi täydellinen mulle.

    Nuorempana sitä varmaan joskus mietti, millaisen kumppanin tai elämän haluaisi mutta elämä opettanut että kaikki voi muuttua hetkessä. Tärkeintä alussa on kuitenkin kemia ja tuo tuoksu on kyllä hyvin olennainen asia. Se voi olla joskus todella pienestä kiinni!

    Mukavaa viikonloppua ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi on totta, et nuorempana monet just listaa (ihan yleistä), mutta tääkin oli ihan vanhemman ihmisen suusta tää lista, joka siksi jotenkin pöyristytti. :D Itse tosin olen siitä outo, etten listaillut ominaisuuksia edes nuorena, muistan kun monella oli pitkä lista hiustenväriä ja pituutta myöden. LOL

      Hyvää sunnuntaita. <3

      Poista
  8. Hauska postaus ja hyvä aihe! Samaa mieltä, että kemia ja huumori tärkein. Jos on jäykkä vaatimuslista eikä kestä muutosta, niin on aika turha odottaa pitkää liittoa. Ihminen muuttuu iän ja kokemuksen myötä vääjäämättä ja se yhteiselämän kompromissi neuvotellaan kerta toisensa jälkeen uudelleen, jos halutaan pysyä yhdessä. Meilläkin on ollut vaiheita, ettei ole tuntunut olevan muuta yhteistä kuin ne lapset ja muistot, mutta sanoisin, ettei pelkästään ne ole meitä yhdessä pitäneet vaan antaneet ehkä motivaation kaivaa se kemia ja huumori uudelleen esiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Aino.

      Juurikin tuo, että mehän muututaan koko ajan, eikä tollainen lista tule sitä kyllä mitenkään kestämään vaan vaatii juostoja sitten kun muutoksia alkaa tapahtumaan.

      Kaikille varmasti osuu yhteiselon aikana noita vaiheita mitä teillekin, mutta juurkin se yhteinen motivaatio on se, joilla niistä pääsee yli.

      Ihanaa sunnuntaita. <3

      Poista
  9. Hyvä postaus ja nämä sun kommentit näihin allekirjoitan myös:) Ei sitä voi liikaa listoja miettiä, sillä kukaan ei sellaiselle listalle voi päästä, että kaikki natsaisi:) Toki on asioita, jotka toisessa miellyttää heti ja joissakin sen huomaa alkumetreillä, että joo ei! Luotettavuus, huumori, empatia ja omat mielipiteet, ettei parisuhteessa toinen pääse liikaa jyräämään, näillä on meillä pärjätty jo yli 27 vuotta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja jos pääsee, se lista tulee kyllä 100 varmasti pettämään jossain vaiheessa. :D

      Poista
  10. Siis AMEN! Tuo, että viihtyy toisen seurassa on todellakin tärkeintä :) Sen lisäksi merkitsee paljon yhteinen huumori ja samanlaiset arvot. Niillä pääsee jo pitkälle! Ja toki sitä kemiaakin pitää olla :D

    VastaaPoista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives