15 kysymystä hiuksista


Bongasin Lindan blogista kivan hiushaasteen. Kysymykset hiuksiin liittyen olivat niin hyviä, että vastaamalla kysymyksiin helpotan myös omaa työtäni jatkossa. Aina kun tästä lähtien kirjoitan hiustuotteista juttuja, voin linkata samalla tähän postaukseen. Tästä selviää tarkemmin hiuslaatuni ja suhtautuminen hiuksiin ja hiustenhoitoon yleensäkin. 

Sen verran haluan vielä taustoittaa tätä juttua, että kaikille jotka ovat pidempään blogiani lukeneet, on varmaan selvää, että olen valmistunut aikoinaan parturi-kampaajaksi. Opiskeluaikoina kilpailin jonkun verran opiskelijoiden kilpailuissa ja pääsin finaaliin L'Orealin junior värimestaruuskilpailussa. Kuitenkin pari kuukautta ennen koulun loppumista, juurikin erinäisiin kisoihin intensiivisesti treenatessa, itselleni alkoi tulla vahva tunne, ettei tämä lapsuuden haaveammatti ehkä olekaan minua varten. Joten valmistumisen jälkeen lähdinkin sitten ihan muuhun suuntaan. Joten varsinaisesti työkseni en ole tehnyt päivääkään alan töitä. Muistan, että tässä oli aikoinaan mummolleni sulattelemista, mutta siitäkin päästiin yli. 

1. Hiustyyppi?

Ohuet, hennot ja piikkisuorat lasimaiset hiukset. Vaikka yksittäinen hius on hento ja ohut, hiusta on todella paljon. 

2. Missä käyt kampaajalla ja kuinka usein?

Olen käynyt siitä asti, kun tapasin mieheni hänen siskonsa luona Unikassa Helsingissä. On muuten oma etunsa siinä, että hiukset laittaa joku, joka on sukua. Ei tarvitse koskaan kampaajan penkissä miettiä, etten uskaltaisi heti sanoa ilman loukkaantumista, jos joku ei ole niin kuin haluaisin. Olkaa kuitenkin oikeasti rohkeita ja sanokaa heti, jos joku näyttää siltä, miltä ei teidän mielestä pitäisi. Älkääkö naputtako siitä jälkikäteen somessa. Hyvä kampaaja kyllä korjaa virheensä. Käyn kampaajalla pari kertaa vuodessa.

3. Mitä hiuksellesi tehtiin viimeksi, kun kävit kampaajalla?

Raitoja ja lisäksi tasoitettiin hiusten latvoja. Tasoitus on ehkä väärä sana, koska annan aina pätkäistä sen 10 cm:ä latvoista. 

4. Tukkajumalasi?

Kun ymmärtää hiuksia, niin ymmärtää myös oman hiustensa rajoittuneisuuden, niinpä tukkajumalaksi on helppo valita joku, jolla on selvästi saman tyyppiset hiukset kuin itsellä. Oma tukkajumalani on Charlize Theron, toinen voisi olla Kate Bosworth. Parturi-kampaajakoulussa ollessa mikään ei ollut turhauttavampaa kuin se, että ihmiset toivat jonkun julkkiksen kuvan ja kertoivat, että haluaisivat juuri sellaiset hiukset. Sitten koitit ystävällisesti selittää, että sinun hiuksistasi ei vaan saa tuollaisia, ei ainakaan aivan samanlaisia, koska hiuslaatu on eri.

5. Suosikkikampaus?

Arjessa ponnari, sellainen korvien korkeudella oleva. En välitä itselläni kovinkaan korkeasta ponnarista, mutta en sellaisesta ihan niskassa riippuvastakaan. Juhlassa ehdottomasti jonkinlainen nutturasöherrys.


6. Kuinka usein peset hiukset? Aamulla vai illalla?

Pesen hiukset kaksi kertaa viikossa ja aina illalla. En voisi kuvitellakaan peseväni hiuksia aamuisin. Kun minulla oli lyhyet hiukset pesin hiuksia aamuisinkin ja silloin vielä joka päivä. Pitkät hiukset on helpompi pestä illalla.

7. Vakio hätäkampaus?

Ponnari, jonka kiinnitän wet lookin -tapaisesti. Toimii varsinkin, jos hiukset ovat likaiset, sitä likaisuutta ei tuossa kampauksessa näe.

8. Millaisia hiustuotteita käytät uusin lemppari – ja ikisuosikki?

Käytän tosi paljon tuuheutta antavia shampoita, mutta sitten latvoille hoitavia hoitoaineita ja naamioita. Muotoilutuotteista eniten käytössä ovat erilaiset tyvikohottajat, suolasuihke, hiuslakka- ja vaha. Uusin lemppari on Sisleyn valkoista savea sisältävä päänahan syväpuhdistaja. Ikisuosikki taas on KMS:n Add Volume Volumizing Spray.

9. Mikä hiustuote ei nappaa?
Geeli. En tee geelillä yhtään mitään. En myöskään välitä kuivashampoista.

10. Jäätävin hiuslookisi?
Kyllä se on lyhyet hiukset ja permanentti. Kuvatodisteen löydät täältä. Heti ensimmäinen kuva ylhäällä. Mitä ihmettä oikein ajattelin?!?


11. Syötkö ravinnelisää hiuksille?

En syö juuri hiuksia varten ravinnelisää. Olen varmaan aika onnellisessa asemassa, mutta omat hiukset ja kynnet kasvavat järjetöntä tahtia. Omaan makuuni jopa liian nopeasti. 

12. Käytätkö/oletko joskus käyttänyt hiuslisäkkeitä.

En käytä. Mutta juhlakampauksiin minulle usein lisätään hiuksia, että saadaan esim. nutturoihin lisää volyymia.

13. Hiuskatastrofi?

Vielä kotikotona asuessa ongelma oli kotimme vesi. Meillä oli oma kaivo, vesi oli tutkittu useasti, että se oli todella hyvänlaatuista, mutta silti kaivovesi saattaa sisältää metalleja, jotka värjäävät hiukset vihreiksi. Siihen aikaan oli kiva yrittää pitää vaaleaa tai kuparin punaista tukkaa, kun se alkoi aina vihertää. Varsinkin punainen vihertävänä näytti villiltä. Syväpuhdistavaa shampoota piti käyttää useammin kuin olisin halunnut ja tämähän sitten söi punaista väriä nopeaan tahtiin pois. Kesä toi helpotuksen, sillä pesin silloin hiuksia järvivedellä.

14. Millä suoristat tai kiharrat?

Suoristaahan ei tarvitse, koska hiukset ovat luonnostaan kuin mankelin läpi vedetyt. Kihartaa en jaksa, koska se olisi reilun tunnin operaatio ja kiharat pysyvät ehkä kuusi tuntia, jos hyvä säkä käy. Postauksen ylimmässä kuvassa on upeimmat kiharat, mitä minulle on koskaan tehty. Ne ovat Outi Brouxin tekemät. Outikin teki niitä tunnin, joten voitte kuvitella miten kauan menee, jos tekisin itse. Outin kiharat pysyivät muistaakseni työpäivän verran n. 8 tuntia, sitten ne alkoivat suoristumaan. Toki jos hiukset olisivat lyhemmät lopputulos pysyisi kauemmin. Painovoima vetää niitä suoriksi. Outi antoi hyvän kikan, millä näin hankalat hiukset saa pysymään edes hetken mutkalla. Pohjalle ei kannata laittaa mitään muuta kuin muotoiluvahaa. Kuulostaa hullulta, mutta jokaiseen kiharrettavaan osioon pelkkää muotoiluvahaa/voidetta, jonka jälkeen muotoillaan osio raudalla. Ihan lopuksi voi suihkauttaa hiuslakkaa. 

15. Hiusvinkkisi?

Koita pestä hiuksia mahdollisimman harvoin. Tiedän, että lyhyessä hiuksessa pesuväli on vaikea pitää pidempänä. Jokainen pesu kuluttaa hiusta. Jos haluat punaisesta hiuksesta vaalean, mene kampaajalle. Kaikki radikaalit muutokset kannattaa jättää ammattilaisen käsiin. Tämän jälkeen tuloksen ylläpito on helpompaa kelle tahansa kotona, jos haluaa säästää rahaa. Käytä laadukkaita tuotteita. Aina silloin tällöin ostan ihan testimielessä marketista esim. ZX:n shampoota ja muistan heti, miksi ei pitäisi. Riittoisuus ei ole tuotteessa ollenkaan sitä luokkaa kuin kampaamotuotteissa, jotka kestävät omassa käytössä ikuisuuden ja tulevat pitkässä juoksussa halvemmaksi kuin se kolmen euron pullo. 

Mikä on sinun järkyttävin hiuslook?


 1. Oi apua, pitää ihan muistella tätä omaa tukkahistoriaa. Minullahan on ollut jos jonkinmoista lookia ja väriä. Erikoisin taitaa kuitenkin olla sellainen, jossa toinen puoli hiuksista oli selkeästi toista pidempi. Isäni sanoi, että näyttää siltä, että pääni on vinossa koko ajan. Tyyli oli minulla vain muutaman viikon ja sitten leikkautin sen toisenkin puolen lyhkäseksi. Silloin muuten kun alettiin Rachidin kanssa olemaan yhdessä, niin minulla oli lyhyet hiukset ja Rachidilla pitkät :)
  Ihanaa tiistaita Jonna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, vaikka mitä lookia ollut, mut viimeiset melkein 20 vuotta tää nykyinen. Mitä välissä oli vuoden ajan kuparinpunainen polkka. :)

   Mulla on ollut kanssa toi Katarina Ebeleling -tukka, eli toinen puoli pidempi, mä rakastin sitä ja vieläkin kun katson kuvia, niin se kyllä sopi mulle, joten ei ollut hiusmoka. Pidin sitä aika pitkäänkin. Mut hih tota sun iskää. :D

   Poista
 2. Ahh, omaan samanlaisen hiuslaadun, ja lakkasin käymästä kampaajalla joskus 2000-luvun alussa koska sain aina kuulla kommenttia tyyliin "voi voi kun tää liukas lasimainen hius on niin vaikea leikata", tai "hankalat hiukset kun näissä näkyy jokainen saksenveto" yms, tuli aina sellanen fiilis et anteeksi kun tulin tänne olemaan Vaikea Asiakas, haha.

  Oon muuten vihdoin löytänyt itselleni hiustuoterakkauden joka tuo sekä volyymiä, hillitsee sähköisyyttä ja pitää kiharat ja lettilaineet koko päivän; Four Reasonsin Shaper muotoilusuihke! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä! Mä uskon, että tosta tulee vaikea asiakas olo, toihan on totuus, mitä sanoo, mutta kyllä kampaajan pitäisi pitää suunsa kiinni ja omana tietonaan. Sun pitää etsiä joku uusi. :D Muistan, et kun mulla oli lyhyet hiukset koko kaupungissa oli vain yksi kampaaja, joka osasi leikata ne hyvin. Ei se muuta vaadi kuin latvaan ohennussaksea ja ehkä veitseä, niin se saksen jälki ei niin näy. Yleensä 1-2 viikossa lyhytkin tällainen hius asettuu jo pehmeästi. Onhan se vähän eri leikata tällaista hiuslaatua kuin jotain luonnonkiharaa jota voi saksia sieltä täältä, ettei siitä edes huomaa sitä saksen jälkeä. ;) Mut hyvä kampaaja tietää kyllä konstit, eikä valita.

   Poista
 3. Toimiiko tuo KMS suihke ilman föönausta? Kaipaisin pitkiin hiuksiini hiukan paksuutta, mutta useimmiten pesen ne iltaisin ja annan niiden kuivua itsekseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toimii, mut ei tietenkään ihan niin hyvin kuin, että pöllyttää hiukset kuivaksi föönillä. Oletko kokeillut suolasuihketta? Sillähän saa kans paksuutta ja volyymia koko hiukseen.

   Poista
  2. Lähinnä olen käyttänyt kuivashampoota volyymiin, mutta se antaa ruskeille hiuksille hiukan harmahtavan säväyksen.. Suolasuihketta olen käyttänyt vain rantakiharoihin, mutta pitänee kokeilla muutenkin :)

   Poista
  3. Itsekään en tykkää kuivashampoista juuri tuon harmauden takia, se näkyy vaaleissakin hiuksissa, toki ei niin hyvin kuin ruskeissa. Itse en vaan tykkää ja siksi en oikeastaan käytä kuivashampoita enää lainkaan. :)

   Itse saan suolasuihkeella hiuksista heti paksumman ja tuuheamman oloiset, tuntuu heti, kun laittaa hiuksia ponnarille.

   Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 4. Mielenkiintoisia vastauksia sulla! Ne radikaalit muutokset tosiaan ehdottomasti siellä kampaajalla. Liian usein kuulee ja näkee, kuinka ihmiset on oikeasti pilanneet hiuksensa ihan täysin kotona suuria muutoksia tehdessä. Ja yleensä sinne kampaajalle lähes jokainen raahautuu sitten siinä vaiheessa, kun on jo liian myöhäistä eikä hiuksia voi enää pelastaa. Toki vaikka se punaisesta vaaleaksi voi onnistua ihan kotioloissakin, mutta aika harvalla taitaa näin olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika harva tosiaan onnistuu ja lopulta kampaaja pystyy tekemään sen jopa vähän nopeammalla tahdilla. Sen verran paljon meinaten näkyy pääsiäistipuja liikenteessä ympäri vuoden. ;)

   Poista
 5. Hyvää päivää noita sun hiuksia, ei voi kuin päivitellä vaikka oonkin livenä nähnyt. Mutta ovat tainneet olla aina ponnarilla. <3 Tuollaista kiiltoa ja suoria hiuksia monet tavoittelee.

  On muuten parasta, kun löytää sen luottokampaajan ja toinen tuntee jo hiukset ja ihmisenäkin.

  Noh ehkä omat tyylimokat juontaa siihen aikaan, kun Latviassa veden kupari aiheutti samaa eli vihreät hiukset ja oli pakko värjäillä blondattuja hiuksia tummemmiksi ja siinä sitten taiteiltiin, hih. Permiksiä en katso tyylimokana vaikka nyt kauheilta näyttääkin, sillä olivat sen ajan henkeen stylet.

  Kivaa päivää Jonna. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se just, kun ohuen hennon hiukset laittaa ponnarille, sitä ei muut näe, miten paljon sitä hiusta on. Sitä on PALJON. :D Siksi sen laittokin kestää ammattilaiseltakin kauan.

   Toi veden tuoma vihreys on kyllä jäätävää ja sitä on tosi vaikea saada pois. Huokaisin aina kun tuli kesä, sain omat vaaleat hiukset takaisin. :D

   Mukavaa päivää Tiia. <3

   Poista
 6. Ai järkyttävin hiuslook? Hahahaha, mistä aloittaisin? :D :D Ehkä minullakin se lyhyt ja permanentattu, etenkin kun oli vielä ihanan pissankeltainen. Aika samankaltainen kuin tuo sinun, mutta voin sanoa, vielä next level -hirveämpi.

  Meillä taitaa olla suht sama hiustyyppi. Olen todennut, että minun kohdallan hyvä leikkaus on tärkein, sitten vasta muotoilutuotteet. Olen nykyään niin pese ja pidä, että muotoilutuotteita ei vaan tule käytettyä, ja inhoan sitä tuntumaa hiuksissa. Kiharan alle laitan jotain, eikä se kihara silti pysy. Joten suoralla mennään. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Permanentti on kyllä paha virhe, mutta tiedät muutaman jolle kikkarapörrö sopii loistavasti, itse en lukeudu heihin. :D

   Jos mulla on polkkamitta, se kihara pysyy paremmin, mut ei sittenkään koko päivää. Pikkaisen ole kateellinen niille, joilla on ne kiharat seuraavana ja vielä kolmantenakin päivänä. :D

   Poista
 7. Ehdottomasti pahin hiuslook tuli, kun menin hiusmalliksi. Kampaaja oli vanhempi rouva, joka ei pysynyt vauhdikkaan nuoren jenkkikouluttajan mukana, vaan värjäsi oranssit palkkiraidat ja leikkasi toispuoleisen fledan tavoitellessaan kerrostettua, kevyesti raidoitettua lookia. Kestin kaksi päivää ja kävin sitten kampaajalla pelastamassa tilanteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei saisi nauraa, mutta sori, nyt on pikkasen pakko. XD Voin niin kuvitella tuon lopputuloksen.

   Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives