Näin saavutin unelmaihoni


Olen aina pitänyt ihonhoidosta. Teini-iästä lähtien se on ollut tärkeä asia elämässäni. Tänä päivänä tietenkin vähän hymyilyttää, mitä kaikkea sitä on tullut vuosien aikana tehtyä. Meillä jokaisella on varmasti ihonhoitojuttumme joita kadumme. Virheistä kuitenkin oppii ja tiedon kerääminen auttaa tulemaan viisaammaksi ihan kaikissa asioissa niin ihonhoidonkin kohdalla.

Vajaa pari vuotta sitten, kun tiesin ihonhoidosta laajemmin, aloin tosissani miettimään millainen on olisi unelmaihoni. Kannattaa muistaa, että ihon kanssa ei voi olla koskaan tavoitteena täydellisyys, jos et sitten omista satumaisia geenejä, niin täydellistä ihoa ei ole kuin Instagram-kuvissa. Meistä jokaisella on varmasti erilaiset haaveet, jollaiseksi unelmaihomme kuvittelemme. 

Päätin, että oma unelmaihoni olisi tasapainoinen.

Olen siitä onnekas, että minulla on aina ollut ihan hyvä iho. Teinini ja parikymppisenä tietenkin ihossa oli jonkin verran epäpuhtauksia. Myöhemmin tuli riesaksi pintakuivuus, kuivuus sekä kipeät hormoninäpyt. 

Koska ihoni kuitenkin oli lähtökohtaisesti varmasti monen muun mielestä jo hyvässä kunnossa, aloin miettimään, mitä sellaista teen, mitä kannattaisi muuttaa, että saisin sen tavoittelemani tasapainoisen ihon. 

Mietin kaikkea oppimaani, mitkä voisivat olla niitä asioita, joita alkaisin muuttamaan? En syönyt lääkkeitä, jotka voisivat vaikuttaa ihooni positiivisesti tai negatiivisesti. Joten siltä osin ihoni oli projektin alkaessa luonnollisessa tilassa. En tietenkään tehnyt kaikkia muutoksia kerralla, vaan lisäsin niitä yksi kerrallaan vähitellen.1. VÄHENSIN TUOTEMÄÄRÄÄ

Ensimmäisenä lopetin pitkät ihonhoitorutiinit ja aloin keskittymään hoitamaan ihoa mahdollisimman yksinkertaisesti ja hellävaraisesti. Tinkimättä kuitenkaan tehokkuudesta. Ihonhoitorutiinini sisältää aamuisin yhden mahdollisimman hellävaraisen puhdistustuotteen. Pesen aamulla kasvot, jos tuntuu siltä. Kesäaikana yöllä hikoillessa, aamupesu oli ehdoton. Nyt talven tullen en koe sitä enää niin tarpeelliseksi. Ihoa ei todellakaan tarvitse aamulla puhdistaa illalla laitetuista tuotteista, mutta puhdistuksen voi tietenkin suorittaa, jos haluaa. Tämän lisäksi aamulla tuotteina toimivat usein hoitovesi, seerumi (yleensä C-vitamiini), voide ja aurinkosuoja. Illalla teen aina kaksoispuhdistuksen. Tämän jälkeen retinoli/seerumi, yövoide ja joskus tarvittaessa yönaamio. Näiden lisäksi käytän silmänympäryslappuja toisinaan. 

2. VÄHENSIN HAJUSTEITA

Päätin, että hoidan ihoani pääsääntöisesti hajusteettomilla tuotteilla muutamia poikkeuksia lukuunottamatta, kuitenkin niin, että suurin osa päivittäin käyttämistäni tuotteista olisi hajusteettomia. Tämä oli ehkäpä alussa yksi vaikeammista asioista joita tein. Koin, että ihonhoitotuotteiden tuoksut olivat osa elämystä ja siitä oli vaikea luopua. Tämä oli kuitenkin lopulta mielestäni yksi tärkeimmistä asioista mitä oli tehtävä. Halusin vähentää ihonhoidon hajustekuormaa.

3. VÄHENSIN LUONNONKOSMETIIKKAA

Aluksi lopetin luonnonkosmetiikan käytön ihonhoidossa täysin. Ajatus on kaunis, mutta ekologisuudestaan huolimatta luonnonkosmetiikka voi aiheuttaa yllättävän paljon allergisia reaktioita. Toki toisille tuotteet sopivat täydellisesti. Palautin lopulta joitain tuotteita valikoiden käyttöön. En ole tainnut testailla luonnonkosmetiikan tuotteita aikoihin Whamisan uudistuneita tuotteita lukuunottamatta. Nykyään saatan toisinaan käyttää luonnonkosmetiikkaa, mutta mielelläni sellaisia tuotteita, jotka on suunniteltu erityisesti herkälle iholle. Luonnonmukaisista sarjoista mm. Laponie of Scandinavialta ja Evolvelta, sekä Ecookingilta löytyy useita mieluisia tuotteita. Luonnonkosmetiikka sisältää paljon eteerisiäöljyjä. Eikä luonnolliset hajusteet todellakaan ole sen parempia iholle kuin synteettisetkään. Päinvastoin, ne voivat ärsyttää ihoa vieläkin enemmän. Tämän päätöksen tein siksi, että halusin sulkea pois mahdollisuuden siitä, että luonnonkosmetiikka olisi yksi niistä asioista, jonka vuoksi en ollut saavuttanut tasapainoista ihoa. 

4. TOTUTIN IHONI RETINOLIIN

Uskokaa tai älkää, tämä oli vaikein vaihe. Ehkä vielä vaikeampi kuin hajustekuorman vähentäminen. Olen yrittänyt vuosia (viimeiset kymmenen vuotta) saada ihoni sietämään mitä erilaisempia retinolituotteita. Tuloksena aina äärimmäinen hilseily ja ihon herkkyys siinä määrin, että pinta on tuntunut koskettaessakin aralta. Vei vuosia, että ihoni tottui päivittäiseen käyttöön. Vielä nykyäänkin ihoni saattaa alkaa joskus harvoin tuntua kuivalta. Pidän silloin ihan tarkoituksella 1-2 päivän tauon ja laitan retinolin sijasta jotain muuta aktiivista seerumia. Tehostan noina päivinä ihon kosteutusta. Retinolin kanssa onkin tärkeää käyttää huomattavasti kosteuttavampaa voidetta kuin mitä ajattelisi normaalisti tarvitsevan. Tulokset eivät häviä pientä taukoa pitämällä ja onkin tärkeää kuunnella ihoa. 

5. LOPETIN IHONHOITOVÄLINEIDEN KÄYTÖN

En enää käytä Foreota, enkä mitään muitakaan ihonhoitovälineitä. Ainoana apuvälineenä toimivat käteni ja sormeni. Esim. rystyset ovat erinomainen apuväline, joilla saat tehtyä kasvoille halutessaan samanlaista lymfahierontaa kuin esim. Gua Shalla.

6. ALOIN SYÖMÄÄN HALO BEUTY KIWI SEED BOOSTERIA

Olen vuosien aikana syönyt mitä useampia lisäravinteita, joidenka luvataan vaikuttavan ihoon positiivisesti. Nämä ovat toistaiseksi ainoat, jolla näin ihossani niin ison eron, että olen jatkanut lisäravinteen syömistä jo useampia vuosia, vaikka ne eivät ole ihan halpoja. Nämä olivat aikoinaan se ensimmäinen askel, sillä nämä kadottivat ihostani kipeät hormooninäpyt lähes täysin. Sain apua myös pintakuivuuteen. Beauty Kiwi Seed Boostereista voit lukea lisää täältä. Pitää kuitenkin muistaa, että lisäravinteista avun saanti on aina yksilöllistä ja niistä on harvoin tieteellisiä todisteita.

7. ALOIN KIINNITTÄMÄÄN TARKEMMIN HUOMIOTA TUOTTEIDEN SISÄLTÖÖN

Arvostan nykyään pääsääntöisesti tuotteissa melko lyhyitä raaka-ainelistoja. Tarkistan aina, että esim. voide sisältää ainesosia, jotka oikeasti lukitsevat kosteuden ihoon. Seerumeissa keskityn siihen, että ne sisältävät tehokkaiksi todettuja raaka-aineita kuten C-vitamiini, peptidit, retinoli, kun taas hoitovesissä arvostan raaka-aineita, jotka rauhoittavat ihoa. Aloin kiinnittämään huomiota myös siihen, että kaikki käyttämäni tuotteet eivät sisältäisi hyaluronihappoa, joka voi kuivattaa ihoa. 


Oli jännittävää huomata, miten hyvästäkin ihosta pystyi saamaan vieläkin paremman. Siinä vaiheessa kun huomasin, ettei ihoni tarvitse enää edes kuorintaa, tajusin, että saavutin sen mitä hain – tasapainoisen ihon. 

Ihoni ei ole koskaan ollut näin hyvässä kunnossa kuin nyt. En muista, että edes parikymppisenä iho olisi ollut yhtä sileä kuin nyt 44-vuotiaana. Ihon tekstuurista näkee, että iho voi hyvin. Ikääntymisen ihostani näkee ainoastaan sen löystymisenä, jonka hyväksyn osana ikääntymistä. Siihen ei ihonhoitotuotteet auta vaan veitsi on ainoa konsti mikä toimii.

Onko kukaan teistä tehnyt samanlaisia ratkaisuja ihonhoidon suhteen? 

Kuvat: Ensimmäinen kuva JonnaH, muut Pexels.


 1. Sulla on kyllä aina ollut todella kaunis ja hyvinvoivan näköinen iho. Ihana kuulla että olet löytänyt oikeat tuotteet ja toimivat jutut sinulle :) minä haparoin ja etsin koko ajan toimivia juttuja itselle. Mulla on toisessa poskessa tosi tukkeutuneet ihohuokoset joita en millään tunnu saavan puhtaiksi. Tai jos saan niin ne on heti tukossa. Samaten nenä on täynnä mustapäitä. En tiedä pitäisikö käydä ihan kosmetologilla. Tai sitten olisko jostain Foreosta apua kun pesen kyllä kasvot kunnolla iltaisin, nyt otin aamupesun konjacsienellä mukaan ja kuorin/käytän savinaamiota pari kertaa viikossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lista oli alussa tosi pitkä, mitä lähden poistamaan. Tarkoitus oli minimoinnin kautta saada iho tasapainoiseksi, koska niin moni asia voi vaikuttaa siihen, miksi se ei sitä aiemmin ollut.

   Onko muuten toi puoli just se puoli, jolla nukut enemmän? Sun luultavasti kannattaisi hoitaa sitä toista poskea ja nenää eri tuotteilla kuin muuta ihoa. Kuulostaa hankalalta, mut jos kohdat ovat noin näkyvästi erilaisia kuin muu iho, ne kaipaa eri konstit. :D

   Poista
 2. Sulla on käsittämättömän kaunis iho, ei juonteita tai värieroja. Palkitsevinta on varmasti nähdä tulokset tinkimättömästä työstä :) Mulla on vielä selkeästi menossa oikeiden tuotteiden etsintä. Ihanaa joulun odotusaikaa Jonna :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuuli. Värieroja ei tosiaan ole, paitsi kosketusherkkä iho on ja lämpötilan vaihtelut vaikuttaa, mutta niillehän ei mitään voi. :D

   Varmaan se eniten vaikuttavin juttu itsellä oli hajustettujen tuotteiden vähentäminen, sekä tuotekuorman pienentäminen, että sain sen, mitä halusin. Kolmantena retinolia ei voi vähätellä, sillä on varsinkin ihon tekstuuriin suuri vaikutus ja se on syy, ettei ihoa tarvitse enää kuoria.

   Samaa sinne Tuuli. <3

   Poista
 3. Minullakin on tuotteiden määrä vähentynyt ja olenkin panostanut niihin tuotteisiin, jotka sopivat juuri minun iholleni.
  Kaunista alkavaa viikkoa sinulle Jonna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähentäminen vähentää kummasti riskiä saada tuotteista ihoon negatiivisia reaktioita. Niin ihania kuin pitkät ihonhoitorutiinit onkin, ne eivät välttämättä ole kaikille.

   Samaa sinne Outi. <3

   Poista
 4. Sulla on niin kaunis iho, tasainen ja kuulas. :-) Mä olen tehnyt lähes saman siivouksen ihonhoitooni, paitsi etten ole vielä raaskinut siirtyä hajusteettomiin tuotteisiin. :-D Luonnonkosmetiikka on aivan ehdoton no-no, ja minäkin joudun olemaan tarkkana hyaluronihapon kanssa. Liika on aina liikaa. Ihoni on menossa koko ajan parempaan suuntaan, paitsi pientä, pintakuivuudesta selvästi johtuvaa tukkoisuutta on havaittavissa ajoittain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile vaikka aluksi niin, että käytät hajusteita niissä poispestävissä ja iholle jätettävät muutat hajusteettomiksi. Näin ei tarvitse kokonaan luopua. :D Kuitenkin se mikä jää iholle on tärkeämpää kuin poispestävä.

   Mulla kesti aika kauan tajuta, ettei se hyaluronihappo jokaikisessä ihonhoitotuotteessa ole välttämättä hyväksi ja varsinkin meidän ilmasto lisää sitä mahdollista negatiivista vaikutusta, siksi ihmettelen, ettei asiasta kamalasti meillä puhuta vaan hyaluronihaposta on luotu sellainen auvoinen ihmeaineen mielikuva.

   Poista
 5. Sun iho puhuu puolestaan. Luin mielenkiinnolla ja näistähän ollaan juteltu. Täällä rutikuiva iho tällä hetkellä.

  Kivaa uutta viikkoa Jonna. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saat kuivuuden kuriin. Kutiseva ja hilseilevä iho on takapuolesta. Saanut itselleni sellaisen joskus aikaiseksi ylihoitamalla...

   Kivaa viikkoa Tiia. <3

   Poista
 6. Sulla on kyllä todella kaunis iho. Mä en ole hirveästi säästellyt ihonhoidossa mutta olen jo jonkin aikaa miettinyt vakavasti että jospa pitäytyisin jonkin aikaa iholleni hyväksi havaituissa tuotteissa, enkä jatkuvasti testaisi uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maikku. Onhan se tämän ikäiselle suorastaan loistava. Tosin töitäkin on tehty. :D

   Toki tuotteita vaihdella voi, teen niin itsekin. Mutta jatkuva todella erilaisten tuotteiden testailu ei tosiaan ole välttämättä hyväksi. Kauneusbloggaajana tämä oli aluksi haastavaa, mutta keksin sitten blogiini sisältöä, johon ei jatkuvasti uusia tuotteita tarvita. :)

   Poista
 7. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, sun iho näyttää todella kauniilta ja hyvinvoivalta<3 Ja tässä oli listattuna todella hyviä asioita, joista itse kukin voi halutessaan ottaa vinkkiä siihen, miten voisi saada oman ihonsa parempaan kuntoon ja kohti sitä tasapainoisuutta :) Ihana postaus, tästä tuli jotenkin hurjan hyvä mieli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Linda. <3 Olen kyllä tosi tyytyväinen tilanteeseen. Toki tää voi muuttua, mutta sitten pitää reagoida, nyt tiedän kuitenkin paremmin miten.

   Uskon, että osa näistä vinkeistä toimii mitä erilaisempiin iho-ongelmiin.

   Ihana kuulla! <3

   Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives