Sininen valo ja sen vaikutus ihoon


Ihonhoito on siitä mielenkiintoinen asia, että koko ajan, mitä enemmän tämä maailmaa menee eteenpäin, sen enemmän opimme tiedostamaan ja yhdistämään saatavilla olevia tietoja siitä, miten erilaiset elämässämme joka päivä läsnäolevat asiat vaikuttavat ihoomme ja varsinkin sen ikääntymiseen.

*Kuvissa oleva tuote PR-näyte, saatu blogin kautta.

Vielä aivan 90-luvun alussa kun aloin todenteolla kiinnostumaan ihonhoidosta, puhuttiin lähinnä ihon ikääntymisestä. Markkinoilla oli jo tuolloin paljon anti-ageing-tuotteita. Ysäri oli myös aikaa, kun auringon haittavaikutuksista ihoon (ja terveyteen) alettiin puhumaan aivan eri tavalla kuin vielä 80-luvulla, jolloin sitä puhetta ei juurikaan ollut. Seuraavaksi alettiin kiinnittämään huomiota elintapojemme vaikutuksista ihoon. Tämän myötä ihonhoidosta tuli myös sisältäpäin hoidettava asia. Seuraavaksi olivat vuorossa ilmansaasteet. Markkinoille alkoikin tulla tuotteita, jotka suojaavat ihoa myös ulkoisilta rasitteilta. Nykyään lähes jokaisella brändillä on tuotteita, joissa nämä ulkoiset rasitteet on otettu huomioon. 

Vasta viimeisen kymmenen vuoden aikana on alettu puhumaan sinisestä valosta eli HEV-valosta (high energy visible light). Tietokoneiden, tablettien ja älypuhelimien yleistyminen on ollut ehkäpä se isoin syy siihen, miksi sinisen valon vaikutuksia on alettu kunnolla tutkia. Altistummehan sille joka päivä, jotkut jopa suurimman osan aikaa vuorokaudesta. Itsekin tuijotan näyttöpäätettä niin kotona kuin kodin ulkopuolisessa työssäkin. 

Koko ajan asiasta tulee lisää tietoa, mutta luulen, että saamme odotella vielä parikin vuotta, ennen kuin markkinoilla alkaa kunnolla näkyä tuotteita, jotka suojaavat ihoa siniseltä valolta. Viimeisen vuoden aikana olen alkanut brändeiltä tällaisia tuotteita bongailemaan enenemissä määrin, mutta omasta näkökulmastani ollaan vielä melkoisen alkutekijöissä ainakin täällä Suomessa. Nythän jo silmiä kehotetaan suojaamaan siniseltä valolta, sillä sininen valo voi aiheuttaa uuden tutkimuksen mukaan jopa silmänpohjanrappeumaa, joten miksemme suojaisi myös ihoa? 

"Pitkäaikainen altistuminen voikin johtaa ihon ennenaikaiseen vanhemiseen."

Sinisestä valosta puhuttaessa pitää muistaa, että sinistä valoa voidaan käyttää myös erilaisten iho-ongelmien kuten ekseeman ja psoriasiksen hoitoon, jolloin vaikutus on myönteinen. Sen sijaan pidempi altistus voi aiheuttaa haittaa iholle, vaikka merkit eivät ole yhtä selvästi näkyvissä kuten esim. auringossa palamisessa. Pitkäaikainen altistuminen voikin johtaa ihon ennenaikaiseen vanhemiseen. Paras keino olisi vähentää ruutuaikaa, mutta moniko siihen meistä pystyy? Monista kännyköistä löytyy toiminto, josta HEV-valon voi kytkeä pois päältä, joten kannattaa ainakin se tarkistaa omasta puhelimestasi aluksi. Markkinoilla on jo nyt muutamia tuotteita, joissa on aurinkosuoja sekä HEV-valosuoja samassa tuotteessa. Enemmän kuitenkin olen nähnyt liikkeellä voiteita, jotka suojaavat sinistä valoa ja ilmansaasteita vastaan yhtäaikaisesti. Näiden kanssa sitten pitää lisäksi muistaa käyttää myös aurinkosuojaa. Erilaiset kasvi- ja vitamiiniperäiset antioksidantit ovat oivia suojaamaan ihoa siniseltä valolta. Tällaisia raaka-aineita ovat mm. kiivi, kaakaopavut ja lakritsi.


Yksi sinisen valon torjuntaan eturintamassa lähteneistä yrityksistä on Sisley, jonka *Sisleyouth Antipollution energizing super hydrating youth protectorin sain testattavaksi jokin aika sitten. Kosteutta lisäävä, energisoiva ja suojaava hoitotuote on suunniteltu suojaamaan ihoa niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Raikkaan tuntuinen ja silkkinen paksuhko emulsio jättää iholle levityksen jälkeen mattapinnan. Tuote tuoksuu laventelille, joka jakaa varmasti mielipiteitä, enkä itsekään ole tuoksun suurin ystävä. Tuoksu voiteeseen tulee laventelin eteerisestä öljystä ja ripaus sitruksisuutta siihen on saatu litse cubeban eteerisestä öljystä. Joten raskaana oleville, imettäville tai eteerisille öljyille herkistyneille tuote ei sovi. Sen sijaan koska tuoksu on hyvinkin "unisex", niin se sopii myös hivenen miehekkäämmistä tuoksuista pitävälle. 

Vaikuttavina raaka-aineina on käytetty kasvipohjaista sokeria, joka parantaa ihon kosteuspitoisuutta. Ginsenguute kiinteyttää, kiiviuute antaa iholle elinvoimaa sekä suojaa ihoa siniseltä valolta. Tattarinsiemenuute sisältää tunnetusti runsaasti antioksidantteja ja suojaa ihoa saasteiden haittavaikutuksilta. Neidonhiuspuun lehtiuute vahvistaa ihon vastustuskykyä ja herneuute tukee ihon uusiutumista ja toimintaa. 

Olen kokenut, että tuote on kosteuttanut ihoa todella tehokkaasti. Iho tuntuu välittömästi levityksen jälkeen hyvin kosteutetulta, jopa päivinä, kun iho on ollut kuivempi. Jos tiedän olevani koko päivän sisätiloissa, olen laittanut alle hoitoveden, jonka jälkeen levittänyt voiteen, enkä muuta meikin alle. Sen sijaan, jos tiedossa on pidempiä aikoja ulkona, niin olen lisännyt vielä aurinkosuojan meikin alle. Tähän kun vielä saisi lisäksi suojakertoimen, niin tuote olisi täydellinen. Sisley suosittelee tuotetta niin päivä- kuin yökäyttöönkin, jonka epäilen olevan syy siihen, ettei tähän ole lähdetty suojakerrointa lisäämään.

INGREDIENTS: WATER/EAU (AQUA), GLYCERIN, COCO-CAPRYLATE/CA-PRATE, CAPRYLYL METHICONE, HELIANTHUS ANNUUS (SUNFLOWER) SEED OIL, BUTYROSPERMUM PARKII (SHEA BUTTER), CETEARYL ALCOHOL, ARACHIDYL ALCOHOL, TOCOPHERYL ACETATE, POLYGONUM FAGOPYRUM (BUCKWHEAT) SEED EXTRACT, HYDROLYZED SOY PROTEIN, HYDROLYZED PEA, ADENOSINE, GINGKO BILOBA LEAF EXTRACT, PANAX GINSENG ROOT EXTRACT, ACTINIDIA CHINENSIS (KIWI) FRUIT EXTRACT, LAVANDULA ANGUSTIFOLIA (LAVENDER) OIL, LITSEA CUBEBA FRUIT OIL, POTASSIUM CETYL PHOSPATE, SACCHARIDE ISOMERATE, BENEHYL ALCOHOL, DIMETHICONE, PANTHENOL, SODIUM POLYACRYLATE, CETEARYL GLUCOSIDE, PENTYLENE GLYCOL, ARACHIDYL GLUCOSIDE, DISODIUM EDTA, CITRIC ACID, SODIUM HYDROXIDE, ACRYLATES/C10-30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER, SODIUM CITRATE, PHENOXYETHANOL, SORBIC ACID, SODIUM BENZOATE, POTASSIUM SORBATE. (cont. citral, linalool, limonene, geraniol).


Sisleyn tuotteita myy mm. Sokos ja Stockmann. Sisleyouth Antipollutionin suositushinta 186 euroa.

Oletteko ajatelleet sinisen valon vaikutuksia ihoonne?

*Tuote PR-näyte saatu blogin kautta.

  1. Ihon suojaaminen siniseltä valolta kuulostaa vielä kaukaiselta ajatukselta, vaikka olenkin yhden sellaisen kasvovoidetuubin käyttänyt, mutta sen toimivuudesta en tiedä :D. Keskityn jatkossa ainakin suojaamaan ihoni auringolta, koska silloin tuotteen toimivuuden huomaa ihan selkesti eli iho ei pala :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toipa se onkin ongelmista, kun sitä vaikutusta ei näe samantien kuten auringon polttaman. Mutta jos miettii, että jopa tutkimukset on osoittaneet, että se voi aiheuttaa silmänpohjarappeumaa, niin voi kuvitella mitä se tekee myös iholle...

      Poista
  2. Aina tulee uusia huolenaiheita;) En ole vielä päässyt siihen pisteeseen, että suojautuisin siniseltä valolta, vaikka kaikenlaisista haitoista puhuttiin jo opiskeluaikoinani 80-luvulla, kun tietokoneet alkoivat yleistyä. Täytyy varmaan ruveta perehtymään tarkemmin suojatuotteisiin. Kiitos informaatiosta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sepä se, joskus on olo, ettei kaikkea haluaisi tietää. :D Mutta oonhan mä ajatellut tätä sinistä valoa jo vuosia, siitä lähtien kun luin ekoja artikkeleita mitä se voi aiheuttaa silmille, niin selväähän on se, että toki se myös ihoon vaikuttaa. Tiesin myös tuosta valohoidosta ihosairauksiin, mutta niin kuin aina liikaa kaikkea on liikaa. :p

      Poista
  3. Empä ole tuota koskaan ajatellut, mutta miksei sillä onhan sinivalolla monia muitakin haittavaikutuksia. Kiva info kuitenkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin on esim. pitää valveilla ja voi sekoittaa unirytmiä. Silmäsairautta pidän pahimpana, koska kyllä nyt vanhentuvan ihon kestää se ei ole kuolemaksi, mutta näkö onkin sitten ihan eri arvoasteikossa ainakin itsellä. ;)

      Poista
  4. Eipä ole tullut ajateltua asiaa tältä kantilta. Sillai vähän huoh, kun koko ajan tulee uusia "huolen aiheita" :D Käytän iltaisin luurissa sinisen valon suodatinta, että ei vaikuttaisi epäedullisesti unensaantiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juuri tota. Tosin tää ei itselleni mikään uusi juttu ollut, onhan noista älylaitteiden sinisestä valosta ollut jo pitkään jonkin verran tietoa sen erinäisistä haittavaikutuksista, niin sen vaikutus ihoonkin ei ole todellakaan tullut yllärinä. Sitä ihmettelin eniten, että firmoilla kesti näinkin kauan lähteä mukaan tähän juttuun, sillä onhan tää nyt jos joku nykyaikaa. :D Joo toi suodatin on tietokoneen näytölläkin tosi hyvä. :) Mä saan itse säädettyä sen pois kännykästäni, mut sit kuvia muokatessa pitää renklata takas, mikä on hivenen ärsyttävää. :D

      Poista
  5. Ei ole yhtään tullut mieleen tuo sinisen valon vaikutus ihoon. Vähän kävi kyllä kauhistuttamaan. Onneksi sen vaikutuksia on nyt lähdetty selvittelemään, koska moni meistä tuijottaa ruutua laittoman paljon päivän aikana.
    Nyt menee kone kiinni :) Ihanaa iltaa sinulle Jonna <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää on aina pahoja, kun aina ilmestyy jotain uutta. Vaikutuksesta silmiin olen tiennyt jo pidemmän aikaa ja siksi aloin mielenkiinnolla myös odottamaan, koska alkaisi tulemaan lisää tutkimuksia sinisen valon vaikutuksista myös ihoon.

      Ihanaa sunnuntaita Outi. <3

      Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives