Lomalta paluun ahdistus


Lomalta paluun ahdistus oli aihe, jota mietin jo paljon ennen lomaani. Tiesin, että minulle tulee jonkin asteinen sellainen, on tullut aina ennenkin. Yleensä ensimmäinen päivä loman jälkeen on pahin, sitten helpottaa. Toisilla voi kestää useamman päivän, ehkä jopa ensimmäisen viikonkin. Minulle riittää yleensä päivä, että pääsen takaisin rytmiin. 

"Pieni ahdistus on normaalia, eikä siitä kannata huolestua."

Hyvä ja onnistunut loma on ollut silloin, kun on pystynyt ottamaan etäisyyttä työasioihin. Oma kesälomani oli tänä vuonna vain 2,5 viikkoa, koska aloitin työni niin myöhään syksyllä, ettei täyttä lomaa ollut ehtinyt vielä kertyä. Koska teen kodin ulkopuolista työtä vain osa-aikaisesti, minulla on toki ollut syksystä lähtien välillä jopa viiden tai peräti kuuden päivän vapaaputkia tai no, vapaata ja vapaata, sillä blogi on pyörinyt koko ajan, mutta sellaista vapaata, ettei ole tarvinnut pomppia kenenkään muun kuin oman aikataulun mukaan. Noilla muutamalla pidemmän vapaan putkella en ole alkanut tuntemaan millaistakaan ahdistusta töihin paluusta. Kesäloman 2,5 viikkoa teki kuitenkin tehtävänsä.

Pieni ahdistus on normaalia, eikä siitä kannata huolestua. Lähes puolet meistä on kokenut lomalta paluun ahdistusta elämänsä aikana. Ahdistusta voi kokea, vaikka todella pitäisi työstään, kuten minä pidän. Se on vain merkki siitä, että loma on tehnyt juuri sen mitä pitääkin. Oma lomalta paluuni alkaa onneksi kevyellä laskulla – kaksi päivää töitä ja kaksi vapaata, joka helpottaa kovasti sopeutumista takaisin työhön. Omaa palautumista kannattaa myös miettiä. Riittävään nukkumiseen huomion kiinnittäminen on tärkeää. Talvella kuljin paljon bussilla töihin, nyt kesällä jos sää vain sallii, aion käyttää pyörää. Työmatka pyörällä on hyvää omaa aikaa ja auttaa rentouttamaan ajatuksia työpäivän jälkeen. Mikä sen ihanampaa kuin pyöräillä kauniina kesäiltana kotiin!

Olen myös päättänyt olla itselleni ensimmäisenä työpäivänä loman jälkeen armollinen. Työni on sellaista, että siinä voi tehdä helposti virheitä, mutta ne on aina nopeasti korjattavissa. Mahdollisiin virheisiini ei myöskään yhdenkään muun ihmisen elämä kaadu. En edes oleta, että ensimmäinen työpäivä menisi virheettömästi läpi, jos menee, niin hyvä. Jos ei, en ota siitä stressiä."Töihin paluuta helpottaa kovasti se, jos on joku toinen asia mitä odottaa."

Vähentääkseni lomalta paluun ahdistusta, järjestin itselleni viiden päivän miniloman reilun parin viikon päähän heinäkuun alkupuolelle. Kiitos joustavan työpaikkani ja osa-aikaisen työni, tämä on mahdollista. Lähden minilomalla parhaan ystäväni kanssa mökkeilemään pariksi päiväksi. Olen aiemmin huomannut, että töihin paluuta helpottaa kovasti se, jos on joku toinen asia mitä odottaa, myös seuraavasta lomasta haaveilu auttaa. Tällöin loman loppuminen ei tunnu niin lopulliselta ja ahdistavalta. Mieheni kanssa on ollut puhetta myös käynnistä Ainolassa, joka jäi meiltä viime vuonna väliin. 

Tiedän, että on myös ihmisiä, jotka kokevat lomalta paluun paljon pelottavampana ja ahdistavampana kuin minä. Olen kokenut tällaisen lomalta paluun kerran elämäni aikana. Muistan vuosia sitten, kun jo loman ensimmäisestä päivästä alkaen pohdin, miten pystyn menemään takaisin. Itseasiassa pohdin asiaa jo ennen lomaa. Viimeiset viikot töissäkin ajattelin, että kunpa jaksaisin lomaan asti. Usein tällainen voi kertoa työpaikan sisäisistä ongelmista tai siitä, että itsestä tuntuu, että olisi aika ehkä kokeilla jotain muuta. Sitä on vain vaikea juuri sillä hetkellä myöntää. Jos ahdistuksen määrä on suuri, kannattaa ottaa yhteyttä työterveyteen tai terveyskeskukseen, että asiasta pääsisi juttelemaan jonkun kanssa. Minullekin tuo vuosien takainen lomalta paluu olikin sitten lopullinen käännekohta elämässäni kohti nykyistä. Silloin se oli pelottavaa, mutta nykyään olen kiitollinen jopa niistä hetkistä, sillä ilman niitä en olisi tässä.
Oletko kokenut lomalta paluun ahdistusta? 
 1. Olen kokenut, lievempää ja vähemmän lievää. Vähemmän lievän kohdalla tein jo erilaisia toimenpiteitä, mutta vähemmän lievä kuuluu lähinnä elämään. Koetan nähdä sen niin, että loma oli hyvä, mutta onneksi arki on myös hyvää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin jos oma arki ei tunnu hyvältä, lomalta paluu saattaa tuntua vieläkin vaikeammalta. Kun arki on hyvää, paluu on helpompaa. Mullahan on ihana arki, mutta silti aikatauluttomuutta jää joka kerran pieneksi hetkeksi kaipaamaan. :)

   Ja loistavaa, että ole tehnyt toimenpiteitä, pahinta on se, ettei tee ja sitten ahdistus vaan lisääntyisi ja lisääntyisi.

   Ihanaa kesää!

   Poista
 2. En kestä näitä kuvia ja toi salaatti🌿🍓😋🍓🌿

  Olen kokenut, vikalla lomaviikolla ahdistusta ja sunnuntaina ei pystynyt nukkumaan. Mutta oli silloin, kun lopulta burn out iski. Sitä nuorempana taisi olla aina pieni maanantai ahdistus. Olen jännittäjä.

  Ihanaa iltaa Jonna 😘

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, en mäkään. Haluaisin heti takas! :D

   Mäkään en tykännyt kouluaikoinan sunnuntaista, aina jännitti mennä kouluun ma, niin kuin tiedät, ei ollut minulle kovin helppoa varsinkaan yläasteella.

   Ihanaa torstaita Tiia! <3

   Poista
 3. Pari kesää sitten ahdistus oli todella kova ja olin jo itsekin vähän huolissani omasta jaksamisesta. Usein on vaan niin, että pitää ryhtyä hommiin ja ykskaks huomaatkin, että oho, siinähän tuo päivä taas meni.
  Ihanaa keskiviikkoiltaa sinulle Jonna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin, siksi jos ahdistus on ihan normaalia se on 1-2 päivää ja se ahdistus on ohi. :)

   Ihanaa juhannuksen odotusta Outi. <3

   Poista
 4. Lomalta paluu on tuntunut aina enemmän tai vähemmän ahdistavalta, mutta vanhemmalla iällä se ahdistus ei enää ole tuntunut niin pahalta kuin nuorempana, jolloin tunsi asiat jotenkin rajumpina. Mulla on yksi ystävä, joka stressaa loman loppumista jo ennen kuin loma on edes alkanut, eikä siinä auta yhtään vakuuttelut, että älä tuollaisia mieti. Lomaan monesti kulminoituu niin paljon odotuksia, että jotenkin asiat menee överiksi ja kantaa turhaa huolta. Yleensäkin mulla on töihin lähtemisen ahdistus ollut paha sunnuntaisin, mutta sekin on hälventynyt vuosien varrella. Asiat ei enää tunnu niin musta-valkoisilta.
  Kivaa juhannusta Jonna<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle kouluaikoina sunnuntaita oli aina todella pahoja päiviä, miettii, kun niitä on sitten osunut monta kymmentä vuoden aikana. Viikottaista ahdistusta. Joten siihen nähden lomalta paluun ahdistus ei ole mitään. Mä yleensä alan stressata vasta edellisenä päivänä, mikä on normia, mutta toi koko loman stressaaminen on hirveään, tiedän, kun olen senkin kokenut. :( Siinä tavalla tuntee, ettei ole ollut lomalla lainkaan. :(

   Ihanaa juhannusta Sari! <3

   Poista
 5. Ihanat kuvat ♥
  Tuon miniloma kuulostaa kivalta breikiltä kesään, kuten myös osa-aikatyö :)

  Mukavaa juhannuksen aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maikku. <3

   Miniloma tulee tosi kivaan saumaan, saa ottaa hivenen rennommin myös heinäkuussa.

   Mukavaa juhannusta sinnekin.

   Poista
 6. Rodos, aina vähän ahdistaa, kun joutuu noista maisemista pois. Rodos on niin sydömessä ❤️

  VastaaPoista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives