Hajusteeton ihonhoito – Hajusteallergia ja tuoksuherkkyys


Jos kysytään ihotautilääkäriltä, mikä on turhin aine kosmetiikassa, mikä kannattaisi ensimmäisenä karsia pois, vastaus olisi – hajusteet. Se on myös ensimmäinen asia, mitä herkkäihoisten kannattaa miettiä karsivansa varsinkin ihonhoitotuotteistaan, jos sopivia tuotteita ei tunnu löytyvän ja iho reagoi tuotteisiin vahvasti. Tästä huolimatta kosmetiikkaa on edelleen myynnissä huomattavasti enemmän hajusteellista kuin hajusteetonta, vaikka ihonhoidollisessa mielessä hajusteet ovat täysin turhia. Onneksi myös hajusteettomia tuotteita tulee koko ajan lisää markkinoille. Hajusteita lisätäänkin kosmetiikkaan lähes ainoastaan kuluttajien elämyksellisyyden vuoksi. 

Hajusteet ovat tutkitusti yksi kosmetiikkatuotteiden eniten allergisoivista ainesosista. Tutkimukset osoittavat, että sillä onko tuoksu luonnollinen tai synteettinen, ei ole merkitystä. Päinvastoin, luonnonhajusteet eivät aina välttämättä ole tasalaatuisia ja niissä voi olla epäpuhtauksia. Joten allergian näkökulmasta luonnonmateriaali ei ole välttämättä yhtään sen turvallisempi kuin synteettinenkään. Mikä tahansa hajuste voi kehittää mille tahansa ihotyypille milloin tahansa hajusteallergian. Ihosi ei tarvitse siis olla edes herkkä, voit silti saada ihoosi hajusteista reaktion. Hajusteet kuormittavat ihoasi koko ajan jatkuvasti ja yksi kaunis päivä tilanne sitten räjähtää käsiin. Eteeriset öljyt tai luonnollisesti tuoksuvat ainesosat eivät todellakaan ole mikään poikkeus, vaikka niillä sitten onkin myös ihonhoidollisia vaikutuksia toisin kuin synteettisillä hajusteilla. Hajustevaikutuksiltaan ne ovat yhtä haitallisia kuin synteettisetkin tuoksut. Toki meistä useimmat voivat käyttää hajusteellisia tuotteita koko loppuelämänsä ilman mitään oireita. 


Usein hajusteiden lisäämistä perusteellaan sillä, että ne peittävät raaka-aineiden hajun. Tänä päivänä on kuitenkin olemassa ainesosia ja tekniikoita, joilla pahanhajuisestakin tuotteesta saadaan neutraalin hajuinen ilman hajusteita. Joten sinällään hajusteiden lisääminen ei ole enää välttämätöntä. Myös luonnollisissa tuotteissa on paljon kasviöljyjä- ja uutteita, joista on iholle hyötyä, mutta ei haittaa hajusteellisesti, joten niistäkin voisi hyvin jättää ne allergiaa aiheuttavat pois. Kosmetiikkatuotteeseen lisätty tuoksu näkyy sisällysluettelossa sanalla parfum. Eri hajusteainesosat ovat testattu sen arvioimiseksi, millä todennäköisyydellä se aiheuttaa ihoreaktion. Testien perusteella onkin tunnistettu 26 yleisimmin kosketusallergiaa aiheuttavaa hajusteainesosaa. Nämä yleisimmät hajusteallergeenit voit kurkata täältä. Kosketusallergeeneiksi nimetyt hajusteet on aina merkittävä erikseen ainesosaluetteloon INCI-nimellä, jos lainsäädännössä määrätyt pitoisuusrajat ylittyvät.

Viimeisen vuoden aikana juurikin kosmetiikan aiheuttama tuoksukuorma on mietityttänyt itseäni paljon. Sanotaanko, että asenteeni on tältä osin jonkin verran muuttunut. Sen vuoksi halusin kirjoittaa tämän postauksenkin. Tämä ei ole tarkoitettu pelotteluksi vaan tiedoksi. Jokainenhan tekee omat päätöksensä asian suhteen. Viime vuoden aikana aloin tietoisesti vähentämään hajustettujen kosmetiikkatuotteiden käyttöä. Pyykinpesuaineissa tein vähennyksen jo vuosikausia sitten, joten ajattelin, että nyt olisi ehkä kosmetiikan vuoro. Olen lisännyt varsinkin ihonhoitooni paljon tuoksuttomia tuotteita. Käytän silti edelleen myös hajustettua kosmetiikkaa, mutta ne kaikista voimakkaimmin hajustetut olen alkanut jättämään täysin kauppojen hyllyille. Jos esim. ihonhoitotuote tai meikkivoide tuoksuu niin paljon, että sen haju jää leijumaan nenääni tunneiksi, en enää käytä sitä. Jos taas tuoksu haihtuu nopeasti levityksen jälkeen, se on itselleni ok. Sama juttu shampoissa, hoitoaineissa jne. Tämähän ei tietenkään mitenkään auta hajusteallergian estoon. Siihen ainoa esto olisi välttää hajusteita 100% ihan kaikessa. 

Siihen en itse halua kuitenkaan lähteä, sillä rakastan tuoksuja ja ne ovat itselleni tärkeitä elämyksiä päivän aikana. Tätä voisi kai sanoa tyypilliseksi ihmisolennon itsekkyydeksi, josta en ole mitenkään ylpeä. Toisaalta, kerran täällä vaan eletään. Toki hajusteista luopuminen olisi edessä, jos se hajusteallergia tulisi. Silloin ei olisi muuta vaihtoehtoa, toistaiseksi on. Hajusteallergian lisäksi on olemassa myös tuoksuherkkyyttä, nämä kaksi asiaa sekoitetaan usein toisiinsa. Tuoksuherkiltä puuttuu ominaisuus tottua tuoksuihin. Tiedättekö vaikka sen tunteen, kun astuu karkkikauppaan sisään ja heti haistaa ne karkit, mutta vartin päästä enää ei. Tuoksuherkkä haistaa ne koko ajan. Hajusteallergia on kosketusallergiaa kosmetiikan hajusteille, kun taas tuoksuherkkyys on ympäristöherkkyyttä. Tämä on se isoin ero.

Työympäristössä pyrin ottaamaan aina huomioon tuoksuherkät. Vaikka käytän varsinaisia tuoksuja vapaalla rennommin, mutta silloinkin aina annostelen säästeliäästi, niin työympäristössä olen erityisen tarkka siitä, mitä tuoksuja käytän. Olen jopa etsinyt netistä tietoa tuoksuista, mitä tuoksuja tuoksuherkätkin sietävät. Yleensä ne ovat sellaisia ilmavia ja raikkaita, mutta eivät saa olla kovinkaan kukkaisia eivätkä taas liian rakkaitakaan. Todella makeat, itämaiset ja voimakkaat tuoksut ovat sellaisia, joita kannattaa välttää, kun haluaa ottaa muut huomioon. Annostelun kanssa kannattaa pitää myös järki päässä, yksi suihkaus riittää. Itselläni on tarkka nenä ja silloin tuoksu on liian voimakas, jos haistan sen itsessäni koko päivän. Omaan makuuni oikeanlainen tuoksu on sellainen, että haistan sen hetken aikaa suihkauksesta, mutta sen jälkeen vasta sitten, kun vien esim. ranteen, johon ole tuoksua suihkauttanut nenäni eteen. Toisessa työssäni tapaan jatkuvasti ihmisiä, jotka tuntuvat suorastaan uivan hajuvesikylvyssä. Alkaa itseäkin huippaamaan.  Voin vaan kuvitella, miten tuoksuherkille tuollainen aiheuttaa jo migreenin.


Miten suhtaudut kosmetiikan hajusteisiin?

Kuvat: Pixabay
  1. migreenikkona kaikki voimakkaat pesuaineet, hajuvedet yms. aiheuttavat migreeniä :( myös esim. ruokien voimakkaat käryt ja savustamiset ja paistaminen myös. On hankalaa elää migreenin kanssa :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti on, omalla mummolla oli tosi paha migreeni, joka rauhoittui vasta vanhemmiten, joten siksi olen aina koittanut ottaa tuoksujakin käyttäessä huomioon muut. Mummo esim. kyllä pystyi käyttämään tuoksuja, mutta oli todella rajattua mitä, ettei migreeni lauennut.

      Poista
  2. Pidän hajuvesistä, mutta muussa kosmetiikassa en niin välitä ainakaan vahvoista tuoksuista. Välillä tosiaan tuntuu, että joillakin on puolipulloa hajuvettä tai muuta hajustetta päällään, saan vahvoista tuoksuista helposti päänsäryn :(
    Ihanaa tiistai-iltaa sinulle Jonna <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on vähän sama, varsinkin kroppatuotteet on aina olleet ihan muutamia poikkeuksia lukuunottamatta tuoksuttomia. Kasvotuotteissa en ole aina ole ollut yhtä tarkka kuin nyt.

      Poista
  3. Toisen lapsen syntymän jälkeen huomasin herkistyneeni vähän kosmetiikan tuoksuille. Harmittaa, koska juuri tuoksuelämykset ovat olleet minulle aina tärkeitä kosmetiikassa. Se onneksi tasoittui hieman eikä enää haittaa kuin jotkut makeat ja pyykkipulverimaiset tuoksut. Ja olen oikeasti oppinut pitämään hajustamattomistakin tuotteista, kiva tietää vähentävänsä kemikaalikuormaa edes semisti. Töissä en uskalla käyttää juuri mitään tuoksullista enää, ainakaan hajuvesiä tai käsivoidetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin alkaa muuten juuri nuo pyykkipulverimaiset tuoksut ihan aivastuttaan, joillakin vaatteet esim. haisee just tollaiselle, eli aivan liian voimakkaan hajuisilla aineilla pesty omaan nenään. Siihen jos läväyttää vielä päälle hajuvettä, niin huh huh.

      Kävivoiteissa on muuten usein voimakas tuoksu, mulla on töissä käytössä Ceraven emulsio, joka on siis hajusteeton käsivoiteena. Helppo ottaa pumppupullosta ja se imeytyy nopeasti. :)

      Poista
  4. Mulla on kans vaikea aurallinen migreeni, joka pillastuu tuoksuista. Tuntuu kuin aivot liukenis. Lisäksi ystävissä on keuhkofibroosia ja sarkoidoosia sairastavia ihmisiä. Heidän tilanteensa on vielä pahempi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa todella inhottavalta. Juuri tän vuoksi toivon, että kaikki koittaisivat julkisilla paikoilla liikkuessa ja työpaikoilla ottaa huomioon muutkin. Jokin pienikin juttu helpottaa, esim. jopa se, että edes ne vaatteet pestäisiin tuoksuttomilla aineilla. Niissä meinaten varsinkin on usein todella voimakkaita tuoksuja, jotka jää niihin vaatteisiin leijumaan pitkäksi aikaa.

      Poista
  5. Vielä käytän, mutta kuten ollaan sun kanssa useampaan kertaan juteltu, niin hajusteet on ne, mitkä etenkin omalle kropalle aiheuttaa selvästi kutinaa. Kaikki kaupan Rexona suihkugeelit ym. ovat jääneet hyllyyn ja on tosi tarkkaa mikä suihkugeeli tai kroppavoide toimii tai ei.

    Kivaa päivää Jonna. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei muuta kuin Ceraveta, se on ihan parasta kropalle. <3

      Samaa sinne Tiia.

      Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives