Moni varmaan miettii otsikosta, että mitä eroa on limellä ja limetillä? Vastaus on – ei mitään. Englannin kielen lime on vain jäänyt sitkeästi sinnittelemään suomen kielen limetin rinnalle. Lime on siis suomeksi limetti.
Usein simppelit kuivakakut ovat parhaita,varsinkin sellaiset, joita voi nauttia kermavaahdon, vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera. Sitrukset sopivat yllättävän hyvin kakkuihin, jotka maistuvat parhaiten pienen lisukkeen kera. Sitruunakakku on monille perinne, mutta limetti on meillä hivenen vähemmän käytetty, vaikka se onkin ehkä yhden maailman kuuluisimman piirakan Key lime pien pääraaka-aine.
Limetti-omenakakku on todella helppo valmistaa. Maussa on miellyttävää raikkautta, jota siihen tuovat niin limetti kuin hapokas omenakin. Omenaksi kuitenkin kannattaa valita makea lajike, eikä suinkaan mitään kirpeän pirskahtelevaa Granny Smithia. Tämä on kakku, jonka kuka tahansa osaa leipoa, eikä siinä voi epäonnistua.
Limetti-omenakakku
2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
korppujauhoja vuokaan
120 g voita sulatettuna
3 limetin raastettu kuori ja mehu
2 tl leivinjauhetta
3 suurta makeaa omenaa
Lisäksi:
kermavaahtoa, vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä
Kuumenna uuni 175°C.
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi valkoiseksi vaahdoksi. Lisää jauhot vähitellen voimakkaasti vatkaten. Lisää voisula, limettien kuoret ja mehu sekä leivinjauhe. Seos saa olla melko löysää. Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa omenat pieniksi paloiksi. Lisää ne taikinaan. Voitele ja korppujauhota irtoreuna vuoka, jonka halkaisija on n. 23 cm. Kaada taikina vuokaan, tasoita pinta ja paista uunin alatasolla 40 min. Ota kakku uunista, peitä pinta foliolla ja jatka paistamista vielä 20 min. Ota kakku uunista, poista folio ja anna kakun hieman jäähtyä. Irrota vuoan reunat ja kumoa kakku tarjolle. Tarjoa haaleana tai huoneenlämpöisenä kermavaahdon, vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kera.
Maukasta viikonlopun odotusta!
Maistuuko limetti?
Maistuu kyllä, mutta jos sitruunan ja limetin väliltä pitäisi valita, niin sitruuna voittaisi yhdellä pisteellä :)
VastaaPoistaNiin herkun näköistä kakkusta, maistuis nyt iltakahvin kanssa minulle!
Ihanaa iltaa sinulle Jonna <3
Sitruunan maku on ehkä sellainen, mihin ollaan enemmän totuttu. Limetti on taas hivenen kirpakampi. :)
PoistaIhanaa aurinkoista viikonloppua Outi. <3
Apua, ihan piinaa lukea tällaisia postauksia kun itse on vhh-ruokavaliolla :D näyttää ja kuulostaa superherkulliselta!
VastaaPoistaMä uskon, että on. :D
PoistaTätä täytyy kyllä kokeilla! Paljon olen sitruunakuivakakkualeiponut, tämä voisi olla mukavaa vaihtelua
VastaaPoistaSitruunakuivakakku on yksi mun lemppareita. Tää on ehkä vielä nopeampi tehdä. :) Toki sen sitruunakuivakakunkin voi tehdä, että korvaa sen sitruunan limellä. Pitäiskin ehkä kokeilla. Joten kiitos ajatuksesta. :)
PoistaLimetti todellakin maistuu ja antaa tälle varmasti ihanan twistin. Tätä Jonna aion tehdä, kiitos reseptistä ja mukavaa viikonloppua. <3
VastaaPoistaOmena taittaa tosi mukavasti limen kirpeyttä. Mukavaa viikonloppua Tiia.<3
PoistaTulin testikommentoimaan tänne. Ihan vaan, että miten näkyy kommentti, jos laitan worpress blogin osoitteen.
VastaaPoistaOhjautuu ihan oikeaan osoitteeseen. :)
PoistaMaistuu kyllä, lime antaa kivastai raikkautta leivontaan ♥
VastaaPoistaNiin tuo ja vaihtelua sitruunalle. Mukavaa ja aurinkoista viikonloppua. <3
Poista