Joutsen – Untuvataivas


Pääsin jokin aika sitten tutustumaan parin muun bloggaajan kanssa suomalaisen Joutsen Finland Oy:n toimintaan. Itselleni asian läheiseksi tekee se, että yritys on toiminut vuodesta 1954 asti Riihimäellä. Tehdas sijaitseekin vain kivenheiton päässä nykyisestä kodistani. Läheisyyttä tuo myös se, että olen nukkunut jo vuosia Joutsenen laadukkaan untuvapeiton alla, joten olinkin kiinnostunut näkemään miten ja millaisissa oloissa suosikkipeittojani tehdään.


Joutsen Finland on perheyritys, jonka tuotteista valtaosa menee vientiin. Yritys perustettiin Helsingissä jo vuonna 1936 ja sai nimekseen Oy Suomen Höyhen Ab. Syntyperältään tanskalainen perustaja Marius Pedersen sai loistavan liikeidean katsellessaan, kun hänen suomalainen vaimonsa pesi höyheniä padassa. Yrityksen tavoitteena on alusta asti ollut tuotteiden korkea laatu ja hyvä asiakaspalvelu. Puhtaudensymbolinakin tunnettu Joutsen valittiin heti alussa untuvatuotteiden tavaramerkiksi kuvaamaan tuotteiden ainutlaatuista puhtautta. Vuonna 2004 yrityksen nimi muutettiin Joutsen Finland Oy:ksi vahvistamaan Joutsen-tuotemerkkiä niin Suomessa kuin ulkomailla. Ulkomaalaisilla asiakkailla olikin ollut suuria vaikeuksia sanoa tai kirjoittaa höyhen-sanaa. 


Untuva on aito luonnonmateriaali ja täytemateriaalina erinomainen. Kevyt, hengittävä ja lämmin untuva sitoo itseensä paljon ilmaa. Rakenne on vahvaa ja juuri se takaakin loistavan kulutus- ja pesunkestävyyden.

Olin aina miettinyt, miten sitä untavaa linnuista saadaan, siihenkin tuli vastaus.

Untuvaa saadaan ainoastaan vesilinnuista. Joutsen käyttää tuotteissaan vain parhaita untuvalaatuja. Hanhen- ja ankanuntuvat hankitaan parhailta,valikoiduilta ja luotettavilta eurooppalaisilta tuottajilta. Korkealaatuisen untuvan syntymiseksi niitä kantavien lintujen on tietenkin elettävä luonnollisissa ja hyvissä olosuhteissa sekä viileässä ilmanalassa. Huonosti voiva eläin ei kanna laadukasta untuvaa. Joutsen-tuotteiden eristeenä käytetty untuva syntyykin elintarviketuotannon sivutuotteena. Untuvat tulevat aina kuolleelta eläimeltä, joten pelkän untuvan takia eläintä ei tapeta. Yritys ei käytä tuotteisiinsa käsin nypittyjen lintujen untuvia tai höyheniä. Yhtiö edellyttääkin kaikilta raaka-ainetoimittajiltaan todistusta, että tuotteisiin toimitettava untuva ja höyhen ei ole elävistä linnuista nypittyä. 


Arvokkaimmassa vientilaadussa Joutsen untuvapeitteissä käytetään myös harvinaista haahkanuntuvaa, joka kerätään Suomen ulkosaariston luodoilta hylätyistä pesistä. Haahkanuntuvapeitteen hinta voi nousta helposti useisiin tuhansiin euroihin ja niitä valmistetaan vain erikoistilauksesta.

Oli todella mahtavaa päästä pitämään haahkanuntuvaa käsissä, se oli niin kevyttä, että isoa palloa ei tuntenut kädessä ollenkaan. Untuvakasa alkoi kuitenkin aivan välittömästi lämmittämään käsiä ihan valtavasti. Jokaisen vilukissan unelma. 


Joutsen Finlandin erikoisuutena on Joutsen Down System -prosessi, jonka avulla saadaan täydellisesti poistettua linnun iholta höyheniin ja untuviin kiinnittynyt, allergikoille oireita aiheuttava valkuaisainepitoinen hilse. Monethan ajattelevat, että untuvapeitettä en ainakaan osta, siitä irtoaa allergisoivaa pölyä. Sen sijaan Joutsen Down System -prosessin läpikäyneistä untuvista valmistetut tuotteet sopivat loistavasti myös huonepölyallergisille ja niille onkin myönnetty vuonna 2005 Suomen allergia- ja astmaliiton merkki. Puhtauden salaisuus piilee höyhenjalostuslinjan kaksinkertaisessa pölynpoistossa ja puhtaassa, lämpimässä sekä pehmeässä vedessä. Yhtä raaka-ainekiloa kohden käytetään n. 150 litraa vettä ja untuvien loppukuumennus tehdään 125 asteessa ja ne takaavatkin untuvien pölyttömyyden ja pehmeyden. 


Valtaosa Joutsenen tuotteista valmistetaan Suomessa kotimaista työtä tukien ja luontoa kunnioittaen. Koska materiaaleina toimii aidot luonnon materiaalit, käyttöikänsä päähän tultuaan tuotteet palautuvat lähes täysin takaisin luonnon kiertokulkuun. 

En muista olenko koskaan puhunut siitä, että olen ihminen, jolla on tosi vahva intuitio kaikesta. Elämäni suurimmat päätökset olen tehnyt aina intuitiooni luottaen. Tämä koskee myös ihmisiä, joita kohtaan. Mielikuva "hyvästä tai pahasta" syntyy hetkessä ja olen saanut huomata, että intuitioni ei koskaan petä. Voisin tehdä tästä varmasti joskus ihan oman postauksensa. Joutsenen tehdaskierroksen aikana minulle tuli tosi vahva fiilis siitä, että paikassa oli todella hyvä lämmin henki ja työntekijät viihtyivät työssään ja heidän työtään arvostettiin. Illalla nukkumaan mennessä tiesin, että nukun yöni entistäkin paremmin täkkini alla, koska se on valmistettu hyvässä paikassa omalla kotipaikkakunnallani.

Tyynyjen ja peittojen lisäksi yritys valmistaa varmasti niitä Suomen kuuluisimpia untuvatakkeja, joiden vettähylkivät mikrokuitukankaat pitävät käyttäjänsä kuivana Suomen vaativissa sääolosuhteissa. Untuva-asujen tuotekehitykselle antoikin aikoinaan kimmokkeen Erik Pihkalan Grönlannin tutkimusretkikunnan vuonna 1966 tarvitsema vaatetus hyvin kylmiä sääolosuhteita vastaan. Asut olivat pitkään retkeilyyn sopivia malleja miehille ja naisille. Ajat kuitenkin muuttuvat ja 1990-luvun alussa malliston suunnittelutiimiin pyydettiin mukaan myös muotisuunnittelijoita. Joutsen-asujen suunnittelijoina on toiminut mm. Arto Elovirta, Iris Aalto, Tarja Niskanen ja Jukka Rintala. Nykyisessä suunnittelutiimissä vaikuttavat Tuula Rossi, Anssi Tuupainen ja Ritva-Liisa Pohjalainen. Syksyllä on myös tulossa uusi yhteistyö erään mielenkiintoisen, ajankohtaisen ja tunnetun suomalaisen suunnittelijan kanssa.

Löytyykö teidän kotoa Joutsenen tuotteita?











  1. Saimme häälahjaksi Joutsen peitot ja tyynyt. Ne on kyllä ihanat! Kesällä on kyllä pakko vaihtaa ohuemmat peitot kun nämä on niin lämpöiset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on onneksi sellainen kevytpeitto-versio, mutta jos olisi yhtään paksumpi, olisi kesällä liian kuuma. :)

      Poista
  2. Olipa kiva lukea tästä aiheesta. Untuvan eettisyys on mietityttänyt kovasti, huokasin helpotuksesta kun luin että höyhenet ja untuvat saadaan ruoaksi kuolleilta linnuilta. Omat Joutsenen untuvatyynymme ovat olleet käytössä jo useamman vuoden. Vein ne kerran pesulaan kun päälikangas oli hiestä värjäytynyt tummaksi. Väri ei lähtenyt mihinkään. Pesin ne sitten itse ja lähti ihan hyvin. Noiden tyynyjen kuivattaminen on vaan tarkkaa puuhaa, kun höyhenpalloja pitää nyppiä että tyyny palautuu kuohkeaksi. Kuivausrumpuhan olisi ilmeisesti ihanteellinen kuivauspaikka mutta sellaista ei itsellä eikä tutuilla ole, joten näillä mennään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse myös olin pohdiskellut asiaa. Parempi, että siinä kuolleesta linnusta menee kaikki "hyötykäyttöön" kuin se, että eläimeltä otetaan henki vain yhden asian takia.

      Tulen vielä kirjoittamaan noiden tyynyjen ja peittojen hoito-ohjeista myöhemmin. Varsinkin jos ei ole kuivuria, eikä edes kuivurin kanssa, siinä hommassa ei kannata hätiköidä ja kannattaa tosiaan pestä sellaisena päivänä, että tietää olevansa pyöhimässä tyynyä pari päivää kuivumisen aikana, jos ilman kuivuria kuivattaa. Kuivausrummassakin menee normikokoiselta tyynyltä helposti pari tuntia kuivua.

      Poista
  3. Tuttu tuote ja hyvät Joutsenen tyynyt on meillä. Ai rixulainen bloggaja olet? Asuin parikymmentä vuotta Sipusaarentiellä kaupungin puoleisessa päässä katua, lähes kivenheiton päässä siis Joutsenen tehtaalta, mikäli eivät ole muuttaneet Petsamon kaupunginosasta muualla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tehdas on tosiaan edelleen Petsamonkadulla. :) Täällähän mä olen asustanut viimeiset viisi vuotta, joten en ole alunperin täältä.

      Poista
  4. Ai että, rupes silmäluomet luppaamaan mukavasti tätä lukiessa... :-D Syksyllä olisi tarkoitus hankkia uudet peitot, Joutsen on kyllä vahvoilla.

    VastaaPoista
  5. Oon jo niin pitkään haaveillut untuvapeitosta <3 Viimeksi kun käytiin tuolla, niin ostin itselleni Joutsenen untuvatossut <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, mäkin haluaisin sellaiset tossut! Tehtaanmyymälässä on välillä tosi hyviä tarjouksia, saatiin tuo meidän peittokin sieltä puoleen hintaan. :)

      Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives