A-vitamiini ihonhoidossa


Vihdoin kosmetiikan suosikkiraaka-aineissani päästään puhumaan A-vitamiinista. Kun ostan ihonhoitotuotteita, on raaka-aineita, joita arvostan ylitse muiden. En ole kemisti vaan kaikki kirjoittamani tieto raaka-aineista perustuu siihen, mitä olen intohimoisena harrastajana lukenut artikkeleista ja ottanut mielenkiinnosta itse asioista selvää. 

"A-vitamiini on kosmetiikan raaka-aineista sellainen, jonka positiivisista vaikutuksista iholle on tiedetty jo vuosikymmeniä."

A-vitamiini on kosmetiikan raaka-aineista sellainen, jonka positiivisista vaikutuksista iholle on tiedetty jo vuosikymmeniä – 50-luvulta lähtien. Kuitenkin vasta viime aikoina on selvinnyt sen vaikutusmekanismi soluissa. Sen vaikutuksista ihoon on monia tutkimuksia, joten sen vaikutukset iholle ovat todellisia. 

A-vitamiinia on sanottu ihon tärkeimmäksi vitamiiniksi. Useat tutkimukset ovat todistaneet, että A-vitamiinin retinoli ja muut johdannaiset vahvistavat ikääntyvää ihoa, samalla silottaen ihoa ja madaltaen ryppyjä. Tukevat iho-ongelmissa, esim. liiallisessa talintuotannossa. Stimuloivat kollageenin ja hyalyronihapon muodostumista ihossa. Nopeuttaa arpien paranemista. 

Olen käyttänyt A-vitamiinia sisältäviä tuotteita jo melko nuoresta pitäen, mutta totuus on, että koska minulla ei ole ollut ikinä mitään suurempia iho-ongelmia, aloin havaita A-vitamiinin positiiviset vaikutukset iholla vasta +35 -vuotiaana. Tuon iän jälkeen siloittava ja kiinteyttävä vaikutus oli selkeä.


A-vitamiini saattaa aiheuttaa sivuvaikutuksia. Se voi aluksi ärsyttää ihoa, kunnes siihen tottuu. On myös ihoja, jotka eivät ikinä totu A-vitamiinin jokapäiväiseen käyttöön. Omani on sellainen. Joudun pitämään pari päivää viikossa taukoa, jopa hellävaraisimmilla tuotteilla, muuten tuloksena on hilseilevä iho. Se voi aiheuttaa myös punoitusta ja näppylöitä. Kyse ei kuitenkaan ole silloin allergisesta reaktiosta. Käyttö on syytä lopettaa aina raskauden ajaksi. Käytön aikana kannattaa käyttää aina aurinkosuojaa.

Parikymppisenä ei todellakaan kannata aloittaa A-vitamiinin käyttöä niistä voimakkaimmista tuotteista vaan valita käyttöön miedoimpia. Silti jopa teini-ikäinen voi käyttää sitä aknen hoitoon. Nelikymppisestä eteenpäin A-vitamiinin käyttöä suositellaan käytettävän säännöllisesti. 

Tuloksia ei kannata odottaa parissa päivässä, vaikka itse kyllä huomaan nopeastikin tasoittavan vaikutuksen. Ihon pinta tuntuu sileämmältä. Tuloksien odotus siksi, että se uudistaa ihoa sisältä ulospäin, joten tuloksia alkaa näkyä parissa kuukaudessa. Isommat muutokset vaativat aikaa puolikin vuotta. Silloin ihosta tulee pehmeämpi, juonteet madaltuvat, arvet siloittuvat ja ihon kosteuspitoisuus paranee. 

Tuotetta valitessa kannattaa muistaa, että paras tuote on stabiili, koska se kestää happea ja valoa hivenen paremmin. Ostopäätöstä tehdessä kannattaa suosia ilmatiiviitä pumppupulloja. 

Käytätkö A-vitamiinia sisältäviä tuotteita?

*Kuvat: Pixabay 1. Mulle alkoi taas syksyn myötä ilmaantua finnejä, kunnes muistin että mulla on jemmassa se Ordinaryn Granactive Retinoid. Se yhdessä Phytomerin rauhottavan seerumin pelasti mun ihon räjähdykseltä! Itse pidän kans aina välillä taukopäiviä, ettei iho kuivu liikaa, mut ai että miten ihana aine! :D oisko sulla suositella jotain pumppupulossa olevaa? Toi Ordinaryhan on pipettipullo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paula's Choicelta löytyy pumppupullossa oleva, samoin Verso Skincarelta löytyy pullossa olevia A-vitamiinituotteita. Mutta Paula on mun lemppari, koska sitä voi sekoittaa esim. muutaman tipan kasvovoiteen joukkoon, koska on boosteri-muodossa ja siten se ei kuivata niin paljon ihoa. :)

   Poista
 2. Sisäisesti käytän, mutta en ole muuten tutkinut edes noita rasvoja joita käytän. Menenpä tsekkaamaan tuon kosteusvoiteeni nyt heti!
  Kivaa viikonloppua sinulle Jonna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mene ihmeessä, on ihan ehdoton meille ikääntyville. ;)

   Poista
 3. A-vitamiini kuuluu tärkeänä osana mun ihonhoitorutiiniin, käytössä The Ordinaryn Granactive Retinoid 5%, mun iho on kestänyt sitä hyvin, mutta sen pitäisi olla paljon hellävaraisempi iholle kuin retinoli. Mieluiten käyttäisin ihan tretinoiinia, joka on kaikista tehokkain (ja ärsyttävin) a-vitamiinin muoto, mutta harmi kyllä täällä Suomessa saatavilla vain reseptillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo retinoidi on hellävaraisempaa retinoli. :) Mä olen usein hamstrannut tota voimakkaampaa Kreikan reissusta apteekissa, ainakin vielä toissakesänä oli reseptivapaasti sieltä saatavissa. Harmi, että Suomessa on aika tarkkaa näiden kanssa.

   Poista
 4. On tullut käytettyä ja kyllä aina kuurin alussa kirvelee ja kuumottaa, mutta kannattaa kestää se, sillä tuloksia alkaa kyllä syntymään.

  Kivaa viikonloppua Jonna. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei kuumota edes, ainoa oire on sitten se ihon hilseily ja kiristely, jos käytän liian ahkerasti. :)

   Poista
 5. Kiintoisa postaus. Yritin viime keväänä käyttää retinoidi seerumia ja mun iho ei kestänyt sitä yhtään. Tosin ongelma oli myös se, että käytin ihan liian voimakasta pitoisuutta ja vieläpä yhdessä happojen kanssa. Mun naamahan räjähti siitä ja on vasta nyt viimeisen kuukauden aikana alkanu taas näyttää suht hyvältä, joskin pientä ihmeellistä syheröä on edelleen poskissa. Toivon, että se menisi ohi ja pääsisin/uskaltaisin taas kokeilla retinoideja tällä kertaa oikein ja miedommalla pitoisuudella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en käytä iltaisin ikinä mitään happotuotteita, kun käytän A-vitamiinia, mut sitten niinä iltoina, kun A-vitamiini ei ole käytössä, koitan laittaa rutiinin happotuotteen illalla. Ei takuulla omakaan iho kestäisi päällekkäin, kun meinaa kuivua pelkästä A-vitamiinistakin. :)

   Suosittelen Paula's Choicen boosteria, sitä voi sekoittaa kasvovoiteeseen, jolloin se on hellävaraisempi. :)

   Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives