Macarons suklaatäytteellä


Macaronsit eivät todellakaan ole se juttu, josta suosittelisin aloittamaan leivontaharrastuksen. Niiden valmistaminen vaatii jopa kokeneelta kotileipurilta malttia. Tekeminen on pientä näperrystä, joka kokettelee jonkin verran hermoja. Tekeminen ei tästä huolimatta ole niin vaikeaa kuin voisi kuvitella. Suklaaholisti tekee tietenkinkin omat macaronsleivokset suklaatäytteellä. Ensimmäisellä kerralla ulkonäkö ei ikinä ole se kaunein, mutta harjoitus tekee mestarin.


Macarons suklaatäytteellä
(30 kpl)

Macaron-kuoret

100 g munanvalkuaista
110 g mantelijauhetta
200 g tomusokeria
25 g hienosokeria
koristeluun 20 g tummaa suklaata

Täyte

1 dl kuohukermaa
125 g tummaa suklaata, mitä tummempaa sen parampi, mieluiten 80 %
25 g voita

Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri huolellisesti keskenään. Laita toiseen kulhoon huoneenlämpöiset kananmunanvalkuaiset ja hyppysellinen sokeria. Sekoita sähkövatkaimella. Kun seos alkaa vaahdota lisää loput sokerista pienissä erissä. Vatkaa kunnes vaahto on kiiltävää ja vispilään muodostuu nostattaessa teräviä huippuja. 

Yhdistä manteli- ja tomusokeriseos valkuaisvaahtoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi kumilastalla nostellen. Kaavi huolellisesti mukaan myös reunoilla ja pohjalla oleva taikina. Jatka nostelua, kunnes taikina on hyvin sekoittunut, muttei kuitenkaan liian juokseva. Voit kokeilla taikinan koostumusta nostamalla sitä lautaselle pienen ympyrän verran. Taikinan koostumus on oikea, kun pintaan ei jää huippua, vaan se levittyy laakeasti.

Lusikoi taikina pursotuspussiin, jonka tylla on pyöreä ja halkaisijaltaan n. 8 mm. Pursota leivinpaperilla peitetylle pellille pieniä ympyröitä, joiden koko on kahden euron kolikon suuruinen. Taputtele lopuksi pellin pohjaa kevyesti kämmenellä, jotta macaronit asettuisivat kauniisti ja mahdolliset ilmakuplat hajoaisivat.

Anna macaronien levätä ja kuivahtaa huoneenlämmössä noin parikymmentä minuuttia, jotta niihin muodostuu rapea kuori. Paista macaroneja 150°C uunissa keskitasolla n. 12-14 minuuttia. Puolessa välissä paistoaikaa uunipelti tulee kääntää. Jos macaroneja paistaa liian vähän aikaa kuori jää pehmeäksi, jos liian kauan, ne alkavat ruskistua ja kuivua. Paiston jälkeen macaronien pitää antaa jäähtyä hyvin ennen leivinpaperilta irrottamista. Kuorten jäähdyttyä sulata 20 g suklaata. Pirskottele sulanut suklaa macaron-kuorten päälle haarukkaa apuna käyttäen ja anna jähmettyä.

Kuumenna kerma kasarissa kiehumispisteeseen. Lisää pieneksi paloiteltu suklaa kolmessa erässä ja sekoita hyvin joka kerran jälkeen, kunnes seos on tasaista ja kiiltävää. Lisää lopuksi voi ja anna jäähtyä. Ennen kuin suklaatäyte ehtii jähmettyä liikaa, täytä macaronit pursotinpussia apuna käyttäen. Täyte levitetään macaron-kuorten sileälle alapinnalle ja ne kootaan painamalla kaksi kuorta kevyesti vastakkain. Lopuksi laita leivokset vuorokaudeksi jääkaappiin vetäytymään.

Maistuvaa sunnuntaita!

  1. Eivät tosiaan ole aloittelijan kamaa nämä! :-D Ja joskus epäonnistuvat täysin, vaikka tekisi pilkulleen kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Mutta aivan ihanaa näpertelyä, mä kierolla tavalla nautin monivaiheisista resepteistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei todellakaan ja just toi on niin ärsyttävää, kun vaikka tekisi kaikki ihan samalla tavalla kuoret ei silti kohoa oikealla tavalla. :D Toisin kuin pullan kanssa on tosi vaikea epäonnistua, mutta nää on omaa luokkaansa. :D

      Poista
  2. Herkkua kerrakseen! Ostin joskus teineille sellaisen valmiin leivontaseoksen macaronseista. Leipoivat ja hyviä olivat. Kaikki meni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aa sellaisiakin on jo, multa on mennyt ihan ohi. :)

      Poista
  3. Täytyy sanoa, että näitä rakastan, mutta en ole rohjennyt ikinä kokeilla, mutta tämä luo toivoa. <3

    Sydämellistä sunnuntaita Jonna. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile joku kerta, mut varaa aikaa. Eivät ole ihan parin tunnin juttukaan. :D

      Ihanaa viikkoa Tiia. <3

      Poista
  4. Oi mitä herkkuja ja ehdottomasti suklaisia pitää olla :)
    Pari kertaa olen näitä tehnyt, ekalla kerralla ei onnistuneet ja toisella onnistuivat, mutta tein silloin mansikkaisia. Ei tosiaan sellaisia leivonnaisia, joista leivontaa kannattaisi kokemattoman aloittaa!
    Herkullista iltaa sinulle Jonna <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää on oikeasti hankalia, jos onnistuu joka kerta, se on todellinen ihme. Se, että saa kuorista oikeanlaiset on se, missä menee äkkiä vikaan, vaikka tekisi ihan samalla tavalla.

      Mukavaa viikkoa Outi. <3

      Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives