Helpot aleksanterinleivokset


Olen aina rakastanut ällönmakeita aleksanterinleivoksia. Kaupasta ostettavat leivokset ovat usein makuuni aivan liian kuivia ja tuntuvat tarttuvan kitalakeen kiinni. Kun taas kahviloista saa toisinaan hyvinkin mehevän makuisia leivoksia. Joten jos et tykkää kaupan versioista, uskon, että voisit silti tykätä näistä. Olin aina kuvitellut, että näiden tekeminen olisi vaikeaa, mutta ei, se on tosi yksinkertaista ja mikä parasta itse tehtynä leivoksissa on mieletön mehyvyys, mikä valmiista leivoksista usein puuttuu. Lisäksi pienellä vaivalla, leivoksia saa tehtyä ison määrän kerralla.

Leivoksen ideahan on simppeli. Murutaikinan välissä on vadelmamarmeladia, päällä värjättyä sokerikuorrutetta, jonka kruunaa sulalla suklaalla pintaan veitsen avulla tehty kuvio. Säilyvyys on hyvä, koska leivos ei sisällä mitään herkästi pilaantuvaa. 

Tarinan mukaan leivos sai nimensä Venäjän keisari Aleksanteri I:n mukaan. Suomessa leivosta on valmistettu jo 1800-luvun alusta lähtien. Alkujaan reseptin kehittelevät sveitsiläiset ja Suomeen leivos kulkeutui Pietarin hovin kautta.

Aleksanterinleivokset
(n. 20kpl)

Pohja:
250g voita
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 keltuaista
6 dl vehnäjauhoja

Täyte:
1,5 dl paistonkestävää vadelmamarmeladia
3,5 dl tomusokeria
2-2,5 rkl vettä
punaista elintarvikeväriä

Koristelu:
6 palaa sulatettua tummaa suklaata

Vatkaa rasva ja sokeri kuohkeaksi valkoiseksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset ja jauhot. Sekoita nopeasti voimakkaasti vatkaten tasaiseksi. Painele murumainen taikina tiiviiksi möykyksi ja kääri kelmuun. Anna vetäytyä jääkaapissa tunnin verran. 

Jaa taikina kahteen osaan. Kauli molemmat palat leivinpaperin päällä n. 20x30 cm:n kokoisiksi levyiksi. Siirrä toinen uunipellin päälle ja levitä päälle marmeladi. Kumoa toinen taikinalevy päälle ja irrota leivinpaperi. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 30 minuuttia. Jos pinta meinaa tummua lopussa, suojaa se foliolla. Jäähdytä hyvin.

Sulata suklaa ja laita se pursotuspussiin. Minigrip-pussi kelpaa mainiosti, kunhan leikkaat kulmaan varovasti tosi pienen reiän. Tee tämän jälkeen välittömästi kuorrute, sekoittamalla kaikki aineet keskenään. Elintarvikeväriä voit laittaa ensin pari tippaa. Lisää tippoja sitä mukaa, että saat halutun vaaleanpunaisen sävyn. Levitä kuorrute pohjan päälle. Tartu tämän jälkeen heti pursotuspussiin ja raidoita suklaalla leivoksen pinta. Vedä veitsellä kevyet viillot kohtisuoraan raitoihin nähden vuorotellen vasemmalta oikealle, oikealta vasemmalle. Anna kovettua. Leikkaa annospaloiksi. 

Uppoaako aleksanterinleivokset?

Makoisaa viikonlopun odotusta kaikille! Sunnuntaina onkin pitkästä aikaa tiedossa arvonta, joten pysykää kuulolla.

  1. Lääh - todellakin uppoaa! Yksi lempparileivoksistani bébéiden ohella. Nappasin ohjeen talteen, kuulostaa kieltämättä helpommalta, kuin miltä lopputulos näyttää. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin tykkään bébéista! Ne on aina olleet mulle sellainen rakkaus/inhokki-leivos. Joskus on ihan pakko saada, joskus ei todellakaan tee mieli sen sisuksen vuoksi. Mutta jos joku tarjoaa, niin varmasti syön ihan milloin vain. :D

      Parasta on, että tässä saa monen monta leivosta kerralla. :p

      Poista
  2. Ei uppoa koska olen joka kerta syönyt sellaista kitalakeen tarttuvaa rutikuivaa leivosta ;DD pitäisi maistaa hyvin tehtyä jos mieli muuttuisi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellaiset on hirveitä. Aleksanterinleivoksen kuuluu olla mehevä, eikä kuiva. Kokeile itse, niin yllätyt tai sit tuut joskus meille kahville. :D

      Poista
  3. Minuun uppoaa lähes kaikki makeat ja muistan kyllä tykänneeni Aleksanterin leivoksista kun sellasen viimeksi ostin kaupasta, mutta kuten sanoit, oli kovin kuiva! Herkulliselta näyttää nämä sinun versiot <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaupan on jostain syystä ihan hirmu kuivia, jostain leipomoista kun olen ostanut suoraan, oon saanut joskus mehevänkin.

      Ihanaa viikonloppua Outi. <3

      Poista
  4. Hyviä ovat. Itse ksuliydrn taikinan isoksi levyksi,jonka halkaisen. Minun ohjeeseen tulee 1/2tl leivinjauhetta. Ja marmelad kypsän levyn päälle. 200g Voita, 100g sokeria, 300g vehnäjauhoja 1/2tl leivinjauhetta (muna) 175astetta ,15min.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos, tuo oli hyvä vinkki. Kokeilen seuraavalla kerralla noin, että teen yhden kokonaisen levyn. Luulen, että ohjeessa on neuvotaan kaksi osaa, koska just aika haperon taikinan kauliminen on se kinkkisin kohta. :)

      Poista
  5. Oot kyllä taituri ja oon kuvitellut, että näiden tekeminen olisi todella vaikeaa.

    Nämä ja ei kyllä oo mun juttu, en tykkää hillosta tai marmeladista leivoksissa tai iskuissa, niin jännä juttu. Ennen inhosin myös kermavaahtoa, valitettavasti en enää. Eli luultavasti, jos nyt pääsisin maistamaan näitä sun tekemiä, tykkäisin.❤️😍❤️

    Mukavaa viikonloppua Jonna❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tosiaan ole ollenkaan ihan niin vaikeaa, mitä voisi ensiksi kuvitella. :)

      Mitä inhosit kermavaahtoa. Mä olen aina rakastanut. Lapsena mun lauantai-illaan herkku oli vatkata purkki kuohukermaa vaahdoksi ripauksella vaniljasokeria ja vedellä se sellaisenaan napaani. :D

      Ihanaa sunnuntaita Tiia. <3

      Poista
    2. Mitähän toi auto corrector on kirjoitellut "iskuissa". 😂Kakuissa siis. Juu inhosin myös voita/margariinia leivän päällä n.27v asti😅 Valitettavasti nykyään tykkään niin voista kuin kermavaahdosta.

      Ai niin ja en tykkää tosta linkistä päällisestä.😂 Nyt nää outoudet alkaa paljastumaan.

      Poista
  6. Kiitos reseptistä!:) Tämä tuli kuin tilauksesta. Poikaystävälläni on parin viikon päästä synttärit, ja Alexanderin leivokset ovat hänen lemppareitaan! Tällä reseptillä voisin varmasti onnistua!:)
    Ihanaa aurinkoista päivää! <3
    Ida Kotona kaupungissa -blogista
    http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, toivottavasti leivokset onnistuu hyvin! Saa syödä sitten mahan täyteen lempparileivoksiaan. :)

      Ihanaa sunnuntaita! <3

      Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives