Sacherkakku lähikaupan tapaan


Totuushan on se, että jos asuu pienessä kaupungissa niin lähikaupan tarjonta ei todellakaan ole sitä, mitä jossain Helsingin lähiön lähikaupassa, josta saattaa löytyä vaikka minkälaista erikoisherkkua. Täällä eineslaarin tarjontaan on kyllä panostettu (joka ei minua kiinnosta pätkääkään), mutta vähänkin enemmän ruuanlaitosta ja leivonnasta kiinnostunut saa joka kerran pettyä lähtiessään etsimään ruokaan tai leivontaan aineksia. Ei meidän lähikauppa tunne sellaisia hienouksia kuin suolaton- tai vähäsuolainen voi, 80 % tumma suklaa, aprikoosimarmeladista puhumattamakaan. Samaan aikaan kyllä mansikkahilloa löytyy viittä eri sorttia. Tämä tietää joka kerran sitä, että reseptiä ei pysty noudattamaan tarkasti vaan sitä on melkein aina sovellettava. Niin tälläkin kertaa. Miksi en sitten mene isompaan kauppaan? Lähin isompi kauppa on valitettavasti sen verran kaukana, että varsinkin kesäaikaan autottoman on melko vaikea saada tiettyjä raaka-aineita kotiin asti tuoreena, joten usein tuo lähikauppa on se ensimmäinen vaihtoehto. 

Kaikista kiemuroista huolimatta olen huomannut, että monessa ohjeessa se suolaton voi on ehkä lievää hienostelua (toki joissain tapauksissa perusteltua), normaalisuolainen voi varsinkin suklaisiin leivonnaisiin käy hyvin. 80 % suklaa olisi tietenkin parempaa kuin Taloussuklaa, mutta hyvää sillä Taloussuklaallakin tulee, vaikka suklaamaku ei yhtä täyteläinen olisikaan. Entäs sitten se aprikoosimarmeladi, no senhän voi korvata takuuvarmalla appelsiinimarmeladilla, joka sopii tumman suklaan kanssa kuin nenä päähän. Niinpä tästä reseptistä tulikin sitten Sacherkakku lähikaupan tapaan. Olkaa hyvä!

Sacherkakku lähikaupan tapaan

175 g hienoksi pilkottua taloussuklaata 
125 g normaalisuolaista voita
1,75 dl hienoasokeria
5 keltuaista ja 6 valkuaista
2,25 dl vehnäjauhoja
1/4 tl leivinjauhetta

Appelsiinitäyte:
4 rkl appelsiinimarmeladia
1 tl sitruunanmehua
1 rkl vettä

Suklaakuorrute:
1,25 dl kuohukermaa
175 g pilkottua taloussuklaata

1. Sulata 175 g suklaata mikrossa, muista sekoitella välillä. 

2. Vatkaa kulhossa huoneenlämpöinen voi ja puolet sokerimäärästä valkoiseksi kuohkeaksi vaahdoksi.

3. Erottele munanvalkuaiset ja -keltuaiset. Laita kuusi valkuaista isoon kulhoon. Sekoita viisi keltuaista yksitellen voi-sokeriseokseen, vatkaa voimakkaasti aina lisäämisen jälkeen. (jäljelle jääneen ylimääräisen keltuaisin voi säilyttää muuhun tarkoitukseen)

4. Sekoita joukkoon hieman jäähtynyt sulatettu suklaa.

5. Siivilöi vehnäjauhot ja leivinjauhe seokseen. Sekoita lastalla tasaiseksi. 

6. Vatkaa munanvalkuaisia, kunnes vaahdosta muodostuu teräviä huippuja. Vatkaa loput sokerista mukaan ruokalusikallinen kerrallaan.

7. Sekoita valkuaisseos varovasti suklaa seokseen kolmessa erässä. Kannattaa tehdä varovasti, että kuohkeus säilyy!

8. Kun taikina on tasaiseksi sekoitettu lusikoi se korppujauhotettuun kakkuvuokaan ja tasaoita pinta. Paista uunin alatasolla 170 asteessa yksi tunti tai kunnes kakun keskelle pistettyyn puutikkuun ei tartu mitään. Anna jäähtyä vuoassa 10 minuuttia. Kumoa kakku ritilälle ja anna jäähtyä rauhassa. (Tasainen pohja on helpompi kuorruttaa.)

9. Laita marmeladi pieneen kattilaan ja lisää sitruunanmehu ja vesi. Lämmitä hiljalleen kiehuvaksi, koko ajan sekoittaen. Ota kattila liedeltä ja kaada sen sisältö siivilän läpi kulhoon. 

10. Sivele kuuma täyte kakun päälle ja reunoille. (voit myös halkaista kakun vaakasuunnassa ja levittää täytettä puolikkaiden väliin.) Anna jäähtyä ritilällä.

11. Tee kuorrute. Kaada kerma pieneen kattilaan ja kuumenna varovasti melkein kiehuvaksi. Laita pilkottu suklaa kuumuutta kestävään kulhoon ja kaada kuuma kerma päälle.

12. Anna seistä pari minuuttia ja sekoita kuorrute tasaiseksi ja kiiltäväksi. Jos suklaa ei meinaa sulaa kerman joukkoon, käytä seosta pieni hetki mikrossa.

13. Aseta ritilän alle leivinpaperi kuorrutteen tippumisen varalta ja kaada kuorrute kakun päälle niin, että se peittää pinnan ja reunat. Levitä lastalla/veitsellä tarvittaessa kuorrutetta niin, että se peittää paljaat kohdat. Anna jäähtyä viileässä.



  1. Mä tuun täältä Helsingistä ihan mielelläni sinne, jos tällasia leivot! :D

    VastaaPoista
  2. Aah, Sacher on kakkujen aatelia! Tulos näyttää hyvältä ja maistuukin, olen varma siitä.

    Luulen että tuo suolaton voi johtuu ulkomaisista ohjeista. Olen ymmärtänyt, että esim. Italialssa voi olisi aina suolatonta. Toisaalta taitava kokki lisää suklaaleivonnaisiin ja -jälkiruokiin aina hyppysellisen suolaa korostamaan makua. Se saattaa lukea jopa samassa ohjeessa sen suolattoman voin kanssa, joten se on varmaan jäänyt käännöskukkaseksi. Ja se ärsyttää joka kerta yhtä paljon!

    VastaaPoista
  3. Mulle tuli tästä ihan mieleen äidin leipomat Sacher-leivokset joihin todellakin tuli aina taloussuklaata. Meillä mitään marmeladeja myöskään käytetty vaan äiti laittaa aina säilykeaprikoosia. Ja todellakin hyvää tuli <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lähikaupassa ainoat aprikoosit taitaa olla kuivatussa muodossa, joskus yritin katsoa säilykkeenä, mutta oli vain persikkaa. :D Mutta kiitos vinkistä, voisi joskus kokeilla. :) <3

      Poista
  4. Käytän makeassa leivonnassa joko vähäsuolaista tai normaalisuolaista voita. En ole huomannut maun kärsivän.
    Herkullinen kakku tuli ja kuorrute onnistui hyvin. Pitää joskus kokeilla tätäkin versiota.
    Makean leipominen on rajoitettava kuitenkin aika minimiin meillä. Leipominen on paikallaan, kun tulossa on vieraita.
    Silloin hupenevat makeat tarpeeksi nopeasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en uskalla kovin usein leipoa, koska joudumme tuhoamaan leipomukset miehen kanssa kahdestaan, mutta onneksi oma syntymäpäivä on hyvä syy herkutella. ;)

      Poista
  5. Auts, ei saa laittaa tällaisia kuvia, mulla on ihan kauhea herkkunälkä muutenkin!

    VastaaPoista
  6. Myöhästyneet onnittelut! Ihanan mehevän näköinen sacher - tee ihmeessä jatkossakin samoin, jos saat noin hyvää jälkeä aikaseksi.. ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli kyllä tosi mehevä ja parani vaan seuraavaan päivään, kun hilloseos hieman kostutti kakkua lisää. Mitäpä sitä hyvää reseptiä vaihtamaan! ;)

      Poista
  7. Slurps* Melkein valuu kuola näppäimistölle. Liian herkullisen näköistä.. :D

    VastaaPoista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives