Meikkien kulutustottumukset syyniin


Varmaan jokainen tätä blogia lukeva tietää, että isoimmat intohimoni koskien kosmetiikkaa ovat ihonhoidossa ja tuoksuissa, mutta rakastan myös meikkejä. Suhtaudun niihin kuitenkin hyvin eri tavalla kuin kahteen edellä mainittuun. Kun bongasin Lindan blogista kivan haasteen meikkien kulutustottumuksista, päätin tarttua siihen. Kysymykset olivat todella hyviä ja saivat minutkin pohtimaan omia kulutustottumuksiani koskien meikkejä. Samalla myös teille selviää, mitä ajattelen meikeistä. Kiitos Linda vielä kerran inspiraatiosta!

1. Kuinka paljon käytät rahaa meikkeihin kuukaudessa? Entä vuodessa?

Pakko myöntää, etten ole ikinä laskenut. Välillä menee varmasti kuukausia, etten käytä euroakaan, mutta sitten saattaa tulla kuukausi, jolloin mee satanen. Riippuu todella paljon siitä, loppuuko moni suosikkituote samaan aikaan. Onneksi meikit kuluvat hitaasti, joten tätä tapahtuu harvemmin. Arvelen, että vuodessa menee meikkeihin n. 400-500 euroa. Tuolla luvulla ei varmaan olla kamalan kaukana totuudesta. Tuosta onkin sitten helppo ynnäillä kuukausittainen keskiarvo.

2. Tunnetko ikinä syyllisyyttä siitä, kuinka paljon käytät rahaa meikkihin?

En. Miksi tuntisin? Ostan lähinnä tarpeeseen, mutta joskus vastaan tulee myös tuote, jonka ostan vain sen vuoksi, että haluan päästä ehdottomasti esittelemään sen täällä blogissa. 

3. Tuleeko sinulle "FOMO"-tunne (fear of missing out) uusien meikkilanseerauksien kanssa?

Ei todellakaan. Tämä johtuu lähinnä siitä, että vaikka seuraankin sosiaalisenmedian kautta brändien uusia lanseerauksia, todella harvat brändit kiinnostavat minua meikkien osalta niin paljon, että jaksaisin innostua sen enempää. Lähinnä seuraankin vain sen vuoksi, että olen ihan työni puolesta kartalla asioista, en sen vuoksi, että olisin innoissani, kun jotain uutta tuutataan ulos. Lisäksi varsinkin meikkien lanseerauksissa ongelma alkaa olla se, että uutuuslanseerauksia on aivan liikaa ja välillä jopa tuntuu, että ideat alkaa loppumaan kesken. Kaikki hukkuvat massaan. 

Minähän olen kritisoinut tätä samaa asiaa paljon jo vuosia tuoksujen osalta. Tuoksuista on tehty flankereita flankereiden perään ja harvemmin mitään uutta. Olen kaivannut jo pidemmän aikaa 2000-luvun alkupuoliskoa, jolloin uuden tuoksun ilmestyminen brändille oli iso juttu. Olen kuitenkin ilokseni viimeisen 1,5 vuoden aikana huomannut asiassa muutoksen. Syy muuten miksi, tuoksupostaukset blogissakin ovat harventuneet. Yhä useampi brändi on tuonut harvemmin uutuustuoksuja markkinoille ja miellyttävän usein kyseessä on saattanut olla joku täysin uusi tuoksu, eikä ainainen flanker. Ehkä meikkienkin kanssa käy vielä tulevaisuudessa samalla tavoin? Riittää kevät/kesä ja talvi/syksy -kokoelmat, eikä jokaiseksi juhlapyhäksi tarvitse julkaista jotain uutta.


4. Ostatko tai pidätkö kokoelmissasi meikkejä, koska ne ovat limited edition -tuotteita?

Tähän voisi sanoa varmaan kyllä ja ei. Ostin yhteen aikaan melkein jokaisesta MAC:in limited edition -kokoelmasta huulipunan, jos vain löytyi itseäni miellyttävä sävy. En siis ostanut kuitenkaan pelkän hylsyn perusteella punaa. Tätäkään tosin en ole tehnyt enää vuosiin. Sen sijaan joitain tuotteita ja juurikin noita punia säilytän edelleen, koska ne ovat limited edition hylsyissä. Tosin olen monta kertaa ollut aikeissa heittää ne pois, koska huulille niitä ei voi enää pistää.

5. Olisitko valmis maksamaan enemmän, mikäli saisit ostettua loppuunmyydyn tuotteen netistä?

Meikkejä koskien en, koska niillä tulee parasta ennen -päiväys vastaan. Miksi ottaisin riskin ja maksaisin mahdollisesti pilalle menneestä tuotteesta enemmän? Toisaalta en myöskään ostaisi ihan periaatteesta trokareilta, jotka ostavat suuren erän juuri ilmestyneitä limited edition -tuotteita normaalilla hinnalla niin, että tuote myydään nopeasti loppuun. Kun tuote on sitten osaksi näiden tyyppien vuoksi nopeastikin loppuunmyyty, alkavat he myydä niitä sitten riistohintaan ilman jääneille. En halua tukea tuollaista toimintaa lainkaan. Toivoisin tähän myös myyjä osapuolelta jotain ostorajoitusta, että tällainen väärinkäyttö vähenisi. Rahan tekeminen tuntuu kuitenkin olevan heille pääasia, kuten usein tässä maailmassa. Loppuunmyytyjä tuoksuja voisin ostaa, riippuen iästä. Kunhan ne ovat avaamattomissa pakkauksissa. Valolle altistuneita en ostaisi.  

6. Toivotko, että voisit käyttää meikkeihin rahaa enemmän tai vähemmän kuin tällä hetkellä?

Nyt on sopiva. Olen vuosien saatossa tiedostanut, etten osta meikkejä enää iloksi vaan käyttöön. Olen myös karsinut meikkikokoelmaani todella rankalla kädellä niin, että tällä hetkellä tiedän oikeastaan kaikki omistamani meikkini tarkastikin. En enää löydä yllätyksiä, että ai niin, mulla oli tällainenkin.

7. Kun näet jonkun kiinnostavan tuotteen jonkun toisen meikkikokoelmassa, tuleeko sinulle pakottava tarve saada se myös itsellesi?

Varmasti joskus vuosia sitten oli näin, ei enää. En muista milloin olisin kokenut pakottavaa tarvetta saada jotain meikkituotetta, paitsi sellaisia, jotka ovat loppumassa ja joita käytän lähes päivittäin. Tämä ei sitten koske lainkaan ihonhoitotuotteita, mutta ne ovatkin sitten asia erikseen. ;)


8. Ostatko enemmän meikkejä pyhien/lomien aikaan?

Pyhien aikaan kyllä. Juhlapyhien aikaan on usein hyviä tarjouksia, joihin tartun hanakasti, varsinkin, jos on mahdollisuus saada joku paljon käyttämäni lempituote edullisesti. Tämä on myös aikaa, jolloin saatan innostua kokeilemaan myös jotain uutta. Lomien aikaan taas en, jostain syystä lomalla on paljon muutakin tekemistä kuin miettiä seuraavia meikkiostoksia. 

9. Oletko ikinä piilotellut meikkiostoksiasi perheeltäsi tai ystäviltäsi?

En. Käytän niihin itse tienaamiani rahoja ja pysyn kohtuudessa. 

10. Onko sinulla kokoelmissasi yli kymmentä meikkituotetta, joita et ole käyttänyt viimeisen kuukauden aikana?

Mitäs luulet? Luulen, että aika monella on, vaikka ei olisi edes bloggaaja. Nyt kun käyn kodin ulkopuolellakin osan ajastani töissä, olen huomannut, että arkimeikissäni olen todella kiintynyt tiettyihin tuotteisiin, koska voin luottaa siihen, että ne kestävät hyvänä koko päivän. Koitan kyllä ihan tietoisesti lisätä välillä joukkoon jonkun uuden elementin, esim. vaihtamalla poskipunaa, luomiväriä tai aurinkopuuteria. 


11. Onko sinua ikinä painostettu ostamaan jotain mihin sinulla ei ole rahaa tai mitä et oikeasti tarvitse?

En oikein ymmärrä, miten kukaan voi painostaa ostamaan mitään, mitä en halua. Ainoastaan ihminen itse pystyy luomaan omaan päähänsä paineen ostaa jotain jota ei tarvitse. Näissä tapauksissa yleensä sitten antaa ulkopuolisen hypen vaikuttaa omaan ajatusmaailmaan, että näin pääsee käymään. Tämän vuoksi usein sanon täällä sitä, että vaikka kirjoittelen jostain tuotteesta, en missään nimessä halua, että kenellekään tulee postauksista olo, että olisi pakko ostaa se tuote sen vuoksi, että minä siitä kirjoitin. Haluan, että tuote ostetaan siksi, että aidosti tarvitsee tai haluaa itse kokeilla sitä. 

12. Ostatko meikkejä keräilymielessä?

Kuten sanoin ylempänä, olen joskus ostanut. En enää vuosiin. Ainoa mikä minua voisi kiinnostaa, on vintage-meikit, jo ihan niiden upeiden pakkausten vuoksi. Olen kuitenkin viime vuosina ollut enemmän tyyppi, joka luopuu tavaroista ennemmin kuin kerää niitä nurkkiinsa lisää. Tämä koskee myös meikkejä.

13. Onko sinusta tullut meikkimatkallasi enemmän vai vähemmän kulutusmyönteinen?

Kulutustottumukseni ovat muuttuneet, mutta eivät niinkään ajatukseni kosmetiikan ostamisesta. Ostan mahdollisimman paljon vain tarpeeseen ja heräteostoksia en enää tee kuin harvoin. Harkitsen jokaisen uudenkin ostoksen kanssa pidempään kuin ennen. Ennen ostelin luomiväripaletteja, koska ne olivat nättejä. Sitten tajusin, että käytän kuitenkin vain niitä neutraalin sävyisiä ja muut seisoo kaapissa, joten olen jättänyt sen jälkeen muut omaan arvoonsa. 

Millaisia kulutustottumuksia sinulla on meikkejä koskien? 1. Todella mielenkiintoinen postaus ja toki, kun niin hyvin sut tunnen ja paljon viestitellään, niin toki tunnistin vastauksista ajatukset mitä ollaan vaihdettukin.

  Sama rauhoittuminen täälläkin vaikka kyllä vieläkin saa villiksi juuri jotkut erikoiskokoelmat tai kausituotteet. Mainittakoon nyt L'Orealin Disney punat. <3

  Kivaa viikon jatkoa Jonna. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en tiedä miksi en edes innostu erikoiskokoelmista, ehkä, että ne usein ei vastaan sellaisia tuotteita, joita oikeasti käytän. :D

   Samaa sinne Tiia. <3

   Poista
 2. Minulla on sama kuin sinulla, että hankin jotain kun sitä tarvitsen. Sitten on tietysti niitä luottotuotteita, joita ilman ei voi olla :)
  Myönnän, on ihanaa päästä testailemaan uusia tuotteita, mutta on myös ihanaa kun saa vaikka äitiä tai siskoa ilahduttaa uudella huulipunalla tai luomivärillä.
  Kivaa loppuviikkoa sinulle Jonna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuten usein noi tuotteet joita ilman ei voi olla, loppuu samaan aikaan ja se jos mikä on tuskaa. :D

   Samaa sinne Outi. <3

   Poista
 3. Kiva haaste ja kiinnostava lukea näihin vastauksia. Mullakin on viime aikoina tullut enemmän luopumis fiilis meikkeihin kuin uuden hankkimisen huuma :D Eipä sitä elämässään niin paljon tavaraa oikeasti tarvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meikeissä jotenkin tajuaa sen, ettei niitä saa ikinä käytettyä kaikkia loppuun siinä ajassa kuin ne on hyväkuntoisia ja se on todella turhauttavaa.

   Poista
 4. Kiva kun tartuit tähän! Oli mielenkiintoista lukea sun vastauksia :) Mä en vieläkään oikein jaksa ymmärtää tota kysymystä numero 10, kun tää haaste on kuitenkin suunnattu varmasti nimenomaan sellaisille henkilöille, jotka kosmetiikkaa omistaa/käyttää keskivertoa enemmän. Ja kuukausi on tosi lyhyt aika olla käyttämättä kymmentä eri tuotetta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin kans tota kysymystä 10, ymmärrän, et esim. jollain nuorella voi ryhmäpaineen takia tulla tunne, että pakko hänenkin ostaa. Tai sitten isoilla jenkkitubettajilla, kun kaikki muutkin tekee arvostelua tuotteesta. Mut muuten en ymmärrä sitä. :D

   Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives