Ihan aluksi hyvää laskiaista kaikille! Mäenlaskut ainakin täällä etelässä jää väliin, mutta vesihiihto kyllä onnistuisi. Joko pullat on syöty? Vaikka olen makean perään ja tykkään erilaisista leivonnaisista, niin pakko myöntää, ettei tuoreen pullan voittanutta ole. Kun laskiaispullista puhutaan, tykkään niin hillo- kuin mantelitäytteisistäkin pullista. Onneksi elämässä ei aina tarvitse tehdä valintoja vaan voi syödä molempia. :D
Hyvä laskiaispulla on kuohkea ja ilmava. Välissä oleva kermavaahto ei missään nimessä saa olla mielestäni liian makeaa, siksi omiin pulliini kerman sijasta tulee Flora Vispiä, joka säilyy hyvin pullien välissä seuraavaankin päivään, eikä mene lössöksi kuten kermavaahto. Pulliini tulee toki myös reilusti kardemummaa, ilman sitä pulla ei maistu mielestäni miltään.
LASKIAISPULLAT KAHDELLA TÄYTTEELLÄ
(10 isohkoa pullaa)
2,5 dl maitoa
1 dl sokeria
1,5 tl kardemummaa
1 muna
0,5 tl suolaa
75 g voita
1 pussi kuivahiivaa
n. 7 dl vehnäjauhoja
Hillotäyte:
mansikkahilloa
Mantelitäyte:
100 g mantelimassaa
Kermatäyte:
1,5 dl Flora Vispiä
0,5 tl tomusokeria
0,5 tl vaniljasokeria
Voiteluun:
1 muna
Koristeluun:
raesokeria
mantelilastuja
tomusokeria
Sekoita reilusti kädenlämpöiseen maitoon muna, sokeri, kardemumma, kuivahiiva ja suola. Vispilöi taikinanesteeseen osa jauhoista. Lisää loput jauhot, sulatettu ja jäähdytetty voi. Alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa n. 40 min.
Kaada taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina kymmeneen osaan ja pyörittele palat pulliksi. Nosta pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota liinan alla hyvin. (n. 30 min.)
Laita uuni lämpenemään 220°C.
Voitele pullat munalla ja koristele puolet pullista raesokerilla ja puolet mantelilastuilla. Paista uunin keskitasolla n. 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Anna jäähtyä hyvin.
Pilko mantelimassa viiteen yhtäsuureen osaan. Lisää Flora Vispin joukkoon sokerit ja vatkaa notkeaksi vaahdoksi. Huomaathan, että vispiä vatkataan paljon kauemmin kuin normaalia kuohukermaa oikean koostumuksen aikaansaamiseksi. Vatkaus onnistuu parhaiten kylmänä. Laita vatkattu kerma pursotuspussiin.
Leikkaa pullat kahtia, leikkaus kannattaa suorittaa kartionmalliseksi, jotta täytteet mahtuvat paremmin sisään. Laita viiteen pullaan sisälle mantelimassasiivu (mantelilastuilla koristeltuihin) ja viiteen pullaan (raesokerilla koristeltuihin) reilu teelusikallinen mansikkahilloa. Pursota päälle Flora Vispi. Lisää hatut päälle ja koristele tomusokerilla. Nauti! Nämä pullat säilyvät hyvänä jääkaapissa myös seuraavaan päivään.
Kummalla mieluummin mantelilla vai hillolla?
Pienenä pulla ja mantelimassasiivu erikseen. 💕Rakastan mantelimassaa ja jos saan päättää, omasta laskiaispullasta löytyy molemmat.
VastaaPoistaIhanaa päivää Jonna💕
Mantelimassa on varmasti sellainen joka jakaa mielipiteitä, mutta mä rakastan kanssa. Sitä paitsi kaikki leivonnaiset, missä on mantelimassaa missä tahansa muodossa, niin NAM. :p
PoistaMukavaa viikkoa Tiia. <3
Laskiaispullat on yksi talven kohokohdista :). Ja ehdottomasti hillolla! Tänä talvena oon ollut laiska ja ostanut valmiita pakastepullia, mutta ensi vuonna täytyy tsempata ja leipoa taas itse.
VastaaPoistaPakkasesta on helppo oikaista, jos ei jaksa leipoa. Ei muuta kuin täytteet uunin jälkeen ja valmista. :)
PoistaEhdottomasti mantelimassalla ja syvältä lautselta lämpimän maidon kanssa syötynä. :D
VastaaPoistaKuulostaa mielenkiintoiselta. :D
PoistaMinä syön laskiaispullan mansikkahillolla ja kermalla, voi nam! Jotenkin ihan meni tämä laskiainen nyt ohi, johtuu varmaan näistä säistä.
VastaaPoistaIhanaa sunnuntaita sinulle Jonna <3
Vielä ehtii, huomenna on laskiaistiista. Ja pakko myöntää, että itseäkin on noi säät hämänneet. :o
PoistaMukavaa viikkoa Outi.
Mantelilla! Mutta hillokin on hyvää. Tänään on noilla herkuteltu.
VastaaPoistaParasta kun ei tarvi valita vaan voi syödä molemmat. :P
PoistaHerkullisia pullia ♥ Mä tykkäisin mantelipullasta mutta koska oon perheen ainoa mantelimassan ystävä, meillä tehdään aina hillopullia.
VastaaPoistaMukavaa illanjatkoa ♥
Ymmärrän hyvin, ehkä sun seuraavan kerran pitää tehdä edes pari mantelipullaa vain sulle. ;)
PoistaMukavaa viikkoa Maikku. <3