Erilainen lomafiilis


Viime vuonna kirjoittelin teille lomalta paluun ahdistuksesta. Tänä vuonna tiedän jo nyt, kun vasta ensimmäinen lomaviikko neljästä on menossa, että sellaista tuskin tulee tänä vuonna. Ei ainakaan yhtä pahana kuin viime vuonna. Se oli oikeasti silloin suurempaa, mitä halusin itselleni myöntää. 

Loman aluksi on ollut aikaa miettiä mennyttä vuotta. Viime vuodesta hankalan teki se, että aloitin kodin ulkopuolisen uuden työni lokakuussa 2018 ja siten minulle oli ehtinyt kesäksi 2019 kertyä vain kaksi viikkoa kesälomaa. Olin tuosta lähtien tehnyt kahta työtä – sitä uutta ja tätä blogia. Kesäloman tullen huomasin, että uusi työ oli vienyt niin paljon aikaa, ettei minulla oikeastaan ollut reiluun puoleen vuoteen vapaapäiviä (siis niitä päiviä, etten oikeasti tekisi mitään) montakaan koko aikana. Lokakuussa 2019 kirjoitin postauksen vuosi uutta elämää takana, kerroin silloin, ettei vuosi todellakaan ollut helppo. 

Havahduin oikeastaan jo viime vuoden kesälomalla siihen, ettei homma voi jatkua sen kaltaisesti mitä siihen asti, sillä oma jaksaminen oli vaakalaudalla vähän vapaa-ajan vuoksi. Työpaikallani onneksi ymmärrettiin tilanne ja aloin tekemään alkusyksystä vähemmän tunteja kodin ulkopuolisessa työssäni. Huomasin parannuksen jaksamiseeni lähes heti. Jo ennen kesälomaa hälytysmerkkejä oli toki ilmassa, minkä vuoksi tajusin, että vauhtia olisi hiljennettävä. Stressi aiheuttaa minulle yleensä sen, että sairastun. Sairastin vuodenvaihteessa 2018-2019 elämäni ensimmäisen poskiontelotulehduksen, joka ei meinannut mennä millään ohi. Parin kuukauden jälkeen, kun tauti oli vihdoin takana, sairastuin elämäni ensimmäiseen silmätulehdukseen huhtikuussa. Aluksi ajattelin, että tämä on normaalia, koska tapaan toisessa työssäni paljon ihmisiä. Vuosi on kuitenkin osoittanut, ettei nuo sairastumiset johtuneet pelkästään siitä vaan osa syy oli stressi ja siitä johtuva alhaisempi vastustuskyky. Syksyllä 2019 kun uusi rytmi alkoi löytyä, sairastin poskiontelotulehduksen vielä kertaalleen uudestaan, tosin huomattavasti lievempänä kuin vuoden alussa. Se meni myös nopeasti ohitse. Luulen, että tämä oli se viimeinen stressin purkaantuminen kehosta.


Tämän jälkeen elämäni on ollut todella tasapainoista ja seesteistä. Minulla on ollut kohta vuoden ajan jatkuvasti hyvä fiilis. Toki on niitä huonojakin päiviä, mutta todella harvoin. Tuntuu, että on tarpeeksi aikaa itselle ja sitä kautta valtavasti energiaa tehdä asioita. Nautin molemmista töistäni, koska ne ovat niin erilaisia ja tuovat täysin päinvastaista sisältöä elämääni. Tämä on tarkoittanut tietenkin myös sitä, etten ole lainkaan stressaantunut ja arvatkaapa, mitä tämä on tarkoittanut? Sitä, etten ole ollut kohta vuoteen kipeä. Minulla ei ole ollut edes pientä nuhaa koko aikana. Ainoat poissaolot ovat tulleet siitä, kun loukkasin jalkani, joka sekin on onneksi paranemaan päin. Pientä jäykkyyttä aamuisin, mutta käveleminen on muuten jo normaalia. Tämä on saanut minut arvostamaan jopa aiempaa enemmän sitä, miten hienoa on olla terve. Se on oikeasti upein asia, mitä ihmisellä voi olla. 

Stressitön vuosi koronasta huolimatta on myös tarkoittanut sitä, että kun jäin viikonloppuna kesälomalle, minulla oli aivan eri tunne kuin viime vuonna lomalle jäädessä. En ollut väsynyt. En ole joutunut tällä kertaa käyttämään loman ensimmäistä viikkoa siihen, että lepäisin töistä johtuvaa väsymystä pois vaan olen pystynyt nauttimaan lomasta ihan eri tavalla heti siitä ensimmäisestä päivästä lähtien. Nyt tajuan, että näinhän sen pitäisi olla. Se, kun joku väittää, että stressi voi olla hyvästä, varmaan pätee toisiin, mutta omalle keholle ja jaksamiselle siitä ei ole mitään muuta kuin haittaa. 


Sunnuntaina onkin sitten luvassa kesäarvonta, joten pysykää kuulolla. 

Miten kesäsi on mennyt?

 1. Oli ilahduttavaa kuulla, että voit nyt paremmin ja lomafiilis on kohdallaan <3 Uskon vakaasti siihen, että stressi aiheuttaa fyysisiä ongelmia tai jopa sairauksia. Lähipiirissä on esimerkkejä monenlaisista tapauksista.

  Me ollaan oltu paljon mökillä, mutta kylmän toukokuun jälkeen vasta kunnolla ja pidempiä aikoja. Yksi päiväretki tehtiin Hankoon äidin ja siskoni kanssa, mutta muuten koti-mökki -akselilla on liikuttu.
  Ei ole suunnitelmissa mitään matkoja edes Tallinnaan, ennenkuin korona on selvästi taltutettu.

  Ihania lomapäiviä sulle ja toivotaan että nämä aurinkoiset päivät jatkuvat <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin aiheuttaa, minulla on aikoinaan ollut pahempaankin kuin tuo poskiontelotulehdus. Kerran oli vuoden verran angiina päällä jatkuvasti. (tämä opiskeluaikoina) Tämän jälkeen mulla ei ole ollut 25 vuoteen angiinaa... Sitten toisella kertaa niskassa oli sellaista outoa kipua, kuin olisi isketty puukolla monta kuukautta. Se meni myös onneksi ohi. Sitten nyt nuo vuoden 2018-2019 sairastelut. Pitää vaan kuunnella omaa kehoa ja tehdä toimenpiteitä sen mukaan. :)

   Kiitos Maarit!

   Poista
 2. Hei ihanaa lomaa sulle ja kiva kun voit paremmin <3 mulla on vielä 3 vkoa lomaan eikä ole kuin 8 päivää joista yksi jää lokakuulle. Toinen työ loppui keväällä mutta se maksettiin kyselemättä lomarahana niin jäi nekin lomat saamatta.
  Tässä kun on työpaikkaa vaihdellut, neljäs menossa vuoden sisään, niin lomat palaa eikä ole paljoa kertynyt vielä. Onneksi voin tehdä lyhyempää päivää, en jaksaisi muuten. Työssäkäynti on niin rankkaa, menee aina monta tuntia toipuessa ja jalat & selkä on kipeenä. Sitten kun on vielä kotihommat ja jokailtaiset harrastukset päälle niin...lomaa vaan odotellaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on niin ikävää, monesti se loma olisi parempi kuin rahat, vaikka joutuisi sitten jostain tinkimäänkin. :(

   Olen oikeasti tosi onnellinen, että mun toinen työ on vakituinen ja sellainen, että jos en itse mokaile, niin hommat ei ole kyllä loppumassa. Se luo turvallisuutta ja jatkuvuuden tunnetta.

   Toivottavasti saat edes hiukan nautittua noista vähäisistä lomapäivistäsi. <3

   Poista
 3. Tuttuja tunteita olet käynyt läpi, mulla stressi aiheutti myös jatkuvaa sairastelua ja uskon että se oli jollain tapaa myös syynä selkäkipuihin.

  Hyvä että balanssi elämään on löytynyt ja tietenkin lomafiilis ♥
  Mulla ei ole lomaa tänä kesänä ollenkaan, mutta työ heinäkuun sen verran kevyttä että ehdin nauttimaan kesästäkin.

  Aurinkoista lomaa Jonna ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se vaan vaikuttaa ja toisten kroppa reagoi vielä herkemmin kuin toisten. Itselläni on ollut kolme isompaa stressijaksoa elämässä ja niitä kaikkia yhdistää se, että olen tullut pidempiaikaisesti kipeäksi, yleensä vielä ne sairaudet on olleet sellaisia, mitä minulla ei ole koskaan ennen ollut, eikä ole mitään taipumusta niihin.

   Ihana kuulla, että ehdit nauttia kesästäkin, vaikka ei varsinaista lomaa olekaan. <3

   Poista
 4. Tuli tosi hyvä mieli sun puolesta tätä postausta lukiessa :) Just noinhan sen pitäisikin olla! Mulla on itsellä vielä pari viikkoa töitä ennen kesäloman alkua ja alan olla niin loppu, että ne kaksikin viikkoa tuntuu ikuisuudelta. Korona näkyy meillä töissä (labrassa) todella voimakkaasti ja kesän flunssakausi on lisännyt meidän työtä ihan älyttömästi, kun ihmisiä testataan enemmän kuin moniin viikkoihin. No ainakin osaan varmasti sitten nauttia niistä neljästä lomaviikosta, kun se loma lopulta elokuussa alkaa! :D

  Ihanaa lomaa sulle Jonna ♥

  VastaaPoista
 5. Oon niin onnellinen sun puolesta ja muistan kun pähkäiltiin tuota työpaikkajuttua, että mitenköhän ottavat sen ja miten kaikki meni täydellisen hyvin. <3 Mitä ihaninta loman alkua Jonna. <3

  VastaaPoista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives