Hyvien unien salaisuus


Yhteistyö: Futon Shop Turku


Hyvä uni on tärkeää. Ihmisen aivot toimivat parhaiten, kun hyviä nukkumistunteja kertyy 7-8 tuntia yössä. Unen saannin tarve on yksilöllistä esim. itselleni seitsemän tuntia unta on auttamattomasti liian vähän. Unen aikana on tärkeää päästä syvään uneen, sillä juuri se uni on tärkeää oppimiselle ja mielenterveydelle. Unen aikana elimistö poistaa kuona-aineita ja energiavarastot täyttyvät uudelleen. Useissa tutkimuksissa on todettu, että ihmiset jotka nukkuivat alle kuuden tunnin sijaan 7-8 tuntia yössä, lihoivat kuuden vuoden jakson aikana reilun kilon vähemmän kuin he, jotka nukkuivat vähemmän. Unen laatu on periytyvää. Ikääntyminen lyhentää ja heikentää unta. Muutos alkaa jo keski-iässä.

Iso hyvään uneen vaikuttava tekijä on tietenkin hyvä vuode. Itse sain huomata tämän karuimman kautta melkein 15 vuotta sitten. Nukuin silloin yöni usein pätkittäin ja heräsin aamulla sängystä kehittämälläni kierimistaktiikalla, koska selkäni sekä hartiani jumittuivat pahasti yön aikana. Vähitellen varsinkin selkä meni aina vain pahemmaksi. Onneksi tuli ajankohtaiseksi vaihtaa vuodetta ja siinä samassa mietin olisiko kipeään selkään osaksi syynä huono vuode. Aloinkin miettiä vaihtoehtoja sen tutun ja turvallisen runkopatjan tilalle.

Löytyihän niitä. Viimeiset reilut kymmenen vuotta yöt on tullut nukuttua futonilla, joka hyvin nopeasti poisti selkä- ja hartiakipuni. Olin ilmeisesti aikaisemmin nukkunut aivan liian pehmoisella patjalla. Olinkin tosi iloinen, kun sain yhteistyömahdollisuuden Suomen vanhimman futon-liikkeen Futon Shop Turun kanssa. Monet lukijani varmaan muistavatkin, että olen maininnut blogissani usein lempipaikakseni sängyn ja siihen on syynsä.


Monella on mielikuva futonista ohuena ja kovana patjana lattialla, jolla on suorastaan askeettista nukkua. Niin oli minullakin. Tämä mielikuva on kuitenkin väärä. Nykyään futonpatjoja on saatavilla monilla eri pehmoisuusluokilla ja se onkin kokenut vuosituhansien aikana melkoisia muutoksia. Parhaat asiat eli jämäkkyys ja hengittävyys ovat edelleen jäljellä, ja mikä parasta, nykypäivän futonpatjoissa pääasialliset valmistusaineet ovat luonnonmateriaaleja, joten futon on myös ekologinen valinta.

Patjojen sisus voi olla pelkkää puuvillamattoa (mistä itse pidän, koska puuvillamatto joustaa vähiten) tai sitten sisällä voi olla myös kookospähkinä/latex -kerroksia tuomassa patjaan vähän enemmän kimmoisuutta. Halutessaan asiakas voi tilata vaikka pellavatäytteisen patjan. Malleja saa myös erikoistilauksesta omilla mitoilla ja täytteellä/täyteyhdistelmällä. Futonpatja sopii myös kosteisiin olosuhteisiin esim. veneisiin, mökille, asuntovaunuihin, mutta silloin futon valmistetaan silikonivanutäytteellä, joka kestää kosteutta toisin kuin normaali puuvillatäytteinen patja.

Futon on myös helppohoitoinen. Patjaa olisi hyvä rullailla kerran viikossa, jotta se säilyttää muotonsa. Imurointi säännöllisesti ja talvipakkasilla tuulettaminen pitävät futonin käyttökelpoisena yli kymmenen vuotta.


Futonpatjoille käytetään yleensä aina ritiläpohjaista sänkyrunkoa tai tatamia, jotta patja pääsee hengittämään. Itse olen mieltynyt sänkyrunkoon, sillä haluan että futon näyttää ihan oikealta sängyltä ja ehkä se myös sopii suomalaiseen sisustusmakuun parhaiten.

Futon Shop Turku -liikkeen omistaja Harri kertoi minulle, että heillä suurin osa sänkyrungoista tulee Karupilta Tanskasta. Karup valmistaa osan rungoista itse ja osan valmistuttaa esim. Virossa ja Puolassa. Kaikki sängyissä käytetty puutavara on FSC-sertifikaatin mukaisia. Suomen vanhimman futon-liikkeen valikoimissa on myös Italialaiselta Ciniukselta, Tojolta Saksasta ja suomalaisen Kiteen Huonekalutehtaan malleja.


Oma aikaisempi sänkyrunkoni oli tanskalaisen Karupin valmistama kulmikkaan linjakas 160 cm:ä leveä Mojo, jota myydään edelleen. Olin erittäin tyytyväinen aikaisemman sänkyni laatuun, ei ollut syytä vaihtaa merkkiä. Sen sijaan halusimme miehen kanssa kapeamman sängyn. Huomasimme, että 160 senttisessä sängyssä jäi nukkuessa iso määrä ylimääräistä tyhjää tilaa. Kun vielä nukumme yömme tuplapeiton alla, oli aina jompikumpi (yleensä mieheni) peittovarkaissa. Makuuhuoneemme on melko pieni, joten vähemmän tilaa vievällä sängyllä ostimme lisäsenttejä muuhun olemiseen. Mittailimme etukäteen tarkkaan tulisimmeko mahtumaan 140 senttiä leveään vuoteeseen, käyttökokemus on osoittanut sen, että mahdumme loistavasti myös tähän kapeampaan malliin. Kysymys kuuluukin, miksi emme tehneet tätä muutosta jo aikaisemmin?

Halusin tällä kertaa sänkyrunkoon pyöreämpiä, hieman goottihenkisiä sävyjä. Sänkyrungoksi valikoituikin tukeva ja rouheva ROCK`O, jonka runko on mäntyä ja sävy mustanruskea wenge. ROCK`O -sänkyihin on mahdollista ostaa halutessaan erikseen päätyjä, joita myydään useita erilaisia


Futonpatja kaipaa tietenkin myös petauspatjan. Petauspatjahan suojaa varsinaista patjaa, sekä helpottaa vuoteen puhtaana pitämistä, koska ne ovat vesipestäviä. Entisessä sängyssäni minulla oli puuvillavanutäytteinen petari, johon olin tyytyväinen. Onkin makuasia haluatko futoniisi puuvilla- vai villavanutäytteisen petarin. On kuitenkin olemassa vielä kolmas todella ekologinen vaihtoehto, joka herätti tällä kertaa huomioni. Lennol Oy:n kierrätyskuitutäytteiset Pouta-petarit, jossa päällinen on 100% ekopuuvillaa ja täytteenä toimii INNOSUOMI-palkittu ECO-vanu, joka on 100% polyesterkuitua. Kuitu on valmistettu kierrätetyistä muovipulloista. Enpä ikinä olisi arvannut nukkuvani kierrätettyjen pullojen päällä! Petari on todella pehmoinen ja laadukas. 


Futon Shop Turku on muutakin kuin futoneita. Entisen omistajan jäätyä eläkkeelle kesällä 2012, uusi omistaja osti liiketoiminnan itselleen. Harri kertoi minulle, että hänelle ei ollut mitään aikaisempaa kokemusta alalta. Melkoista yrittäjyyttä! Liike muutti joulukuussa uusiin liiketiloihin Turun keskustaan ja sijaitsee nyt 100 vuotta vanhassa kivitalossa, osoitteessa Kauppiaskatu 15, korttelin päässä Turun torilta. Futonien lisäksi myynnissä on Innovation Living -mallistoja, jossa on erilaisia ratkaisuja vuodesohviksi. Liike myy sisustustarvikkeita mm. teollisuushenkisiä metallivalaisimia.


Futon Shop Turku toimittaa tuotteensa jokapuolelle Suomea. Voit katsella verkkosivuilta mieleisesi vaihtoehdon ja ottaa myyjään yhteyttä täältä tai sitten käydä katsastamassa futonit paikan päällä rauhallisessa ympäristössä, jossa asiantunteva henkilökunta auttaa sinua löytämään juuri sinulle sopivan vaihtoehdon.

Alkoiko ajatus omasta futonista ihastuttaa? Harri lupasi tarjota Keyword: Love -blogin lukijoille yllä esitellyn futonpaketin alennettuun hintaan. Tarjous on voimassa 21.4.2014 asti, jonka päivämäärän jälkeen futonpaketti tilataan suoraan tehtailta asiakkaille. Mahdollinen tilaus lähetetään sähköpostilla osoitteeseen: futonshop@primopak.com, muista mainita tilauksen yhteydessä "keyword: love".

Futonpaketti:
Rock`O Sänkyrunko 140x200 (wenge)
Futon Basic 140x200 (paksuus 14 cm, luonnonvalkoinen)
Puota Petauspatja 140x200 
toimituskulut

Yht. 549€ (norm. 601€)

Millaisessa vuoteessa sinä nukut? Muita futonista innostuneita?

 1. Voivoi, samoin kun olen skeptinen sen suhteen saako kukaan ratkaistua mun iho-ongelmia olen skeptinen sen suhteen, onko elämässäni enää aamuja tai päiviä jolloin selkäni ei olisi jumissa. ;) Olisi ihana saada hyvä sänky, mutta ehkä mä ostan ensin ruokaa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi sun iho on kyllä jännä! Mitähän sille keksiki, jos ne näpyt johtuu tressistä niin sit niihin ei muu auta kuin tressin poistaminen ja se onkin sitten helpommin sanottu kuin tehty. :D Univaikeuksiin vaikuttaa toki myös, mutta eipä ole oma selkä ollut aamulla sängyssä noustessa reiluun 10 vuoteen kipeä, jihaa! Oli muuten melkoista tuskaa ennen, sama toistuu, jos joudun nykyisin nukkumaan yhdenkin yön jossain muussa kuin omassa sängyssä...

   Poista
 2. Uusi patja olis kyllä ostoslistalla, ollut jo kauan, mutta se raha, se puuttuu... :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sängyn osto on melko kallista puuhaa, onneksi ei tarvi usein! Futonpatjat on kyllä edullisia verrattuna vaikka runkopatjoihin. Vanha patja on vieläkin ihan ehjä, ei nyt niin muhkea kuin uusi, mutta ihan toimiva, joten vieraat pääsevät sitten nukkumaan sillä. :D

   Poista
 3. Heti kun tulee ajankohtaiseksi uusia sänkymme, hommaan futonin, aivan ehdottomasti! Kaunis tuo teidän kokonaisuutenne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En olisi voinut ajatella uudeksi sängyksi mitään muuta. Mietin tuohon vielä sitä päätyä, toisaalta on ihan kiva noinkin, tykkään kuitenkin nostella noita tyynyjä tuohon, niin ei se pääty varmaan edes näkyisi tyynypinon takaa. :D

   Poista
 4. Mä ottaisin futonin ihan koska vaan, mutta mies on ajatuksen suhteen nihkeä. Tosin, oltuamme Thaimaassa lomalla ja nukuttuamme tosi jämäkällä patjalla, ei mies pitänyt ajatusta futonista enää niin pahana..eli sitten kun on aika ostaa uusi sänky, niin ajan ajatuksen futonista läpi :) Harmi vaan siihen menee vielä tovi, koska n. kolme vuotta sitten ostimme uuden sängynrungon ja patjat. Ja itsekin nukun parhaiten kovalla patjalla, se on tullut opittua kantapään kautta.

  Ei muuten ole todellakaan pahan hintainen sänkysetti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, mä en aikoinani antanut nykyiselle miehelleni vaihtoehtoja, pakko nukkua futonilla, jos meinaa olla samassa sängyssä. Onneksi mies tykkäs heti. :D Nuo kookos/latex täytteiset ovat paljon joustavampia kuin oma suosikkini, missä on pelkkää puuvillamattoa. Kovuus on kyllä sellainen, mihin tottuu. Itselläni meni ekan futonin kanssa muistaakseni viikko, että yöllä kääntäessä kylkeä ei aina herännyt siihen, että ai niin, tämä ei pompautakaan takaisin. Nyt sitten on vaan se vika, ettei osata kumpikaan nukkua yhtään hotellien sängyissä. Menee yöunet reissussa ollessa usein ihan harakoille.

   Poista
 5. Nuo sänkyrungon jalat ovat aivan ihanat! Futonia en ole kyllä kokeillut, mutta oma sänkyni on hyvinkin jämäkkä, joten olen kyllä tykännyt kovalla sängyllä nukkumisesta.

  Ja nuo englanninlakritsit saivat kyllä aikaan kauhean englanninlakuhimon! Onneksi on viikonloppu tulossa, pitäisi varmaan pitää karkkipäivä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin mustakin ja ne on tosi tukevat, kiinnityskin vaikutti sellaiselta, että ei lähde heilumaan niinkuin joissakin sängyissä.

   Englanninlakut on sellaisia, että niistä tulee syötyä pari kertaa vuodessa ähky ja sitten niitä ei tee taas mieli. :D Nuo mies toi tuliaiseksi. ;)

   Poista
 6. Kaunis ja tyylikäs sänky ja patjakin näyttää houkuttelevalta! Tiedän monen nukkuvan hyvin futonilla, mutta en ole päässyt koskaan itse kokeilemaan. Oikeastaan hotelleissa pitäisi olla erilaisia patjavaihtoehtoja saatavana nykysin, luulisi sillä olevan kysyntää;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miehen kanssa just puhuttiin, että jokaisessa hotellissa pitäisi olla vaihtoehtona, että voisi valita alustaksi futonin. ;) Aina oletetaan, että ihmiset tykkäävät nukkua niille upottavan pehmoisilla sängyillä...

   Poista
 7. Melkein tekisi mieli olla taas sinkku, jotta voisin ostaa tuon setin. Mutta kaksi pitkää ihmistä ja yksi poikittain könyävä jälkikasvun edustaja ei mahdu tuohon kyllä millään.... Ehkä sitten, kun tuosta jenkkisängystä aika jättää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ehkä turhan ahdasta teidän tapauksessa! Tällainen 168 cm:ä ja 181 cm:ä hukkapätkät mahtuu hyvin, kolmas voisi olla meidänkin tapauksessa pikkuisen liikaa. ;)

   Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives