GRACE


Kiinnostuin monen muun tavoin Gracesta katsottuani sattumalta The September Issue -dokumentin, jossa Grace tuntui olevan virkistä ja lämminhenkinen persoona kylmän ja määrätietoisen oloisen Anna Wintourin rinnalla.

Grace. Elämäni muodin maailmassa (Nemo 2013, suom. Sini Linteri) kertoo vuonna 1941 syntyneen Goddingtonin elämäntarinan. Gracen elämä on ollut mielenkiintoinen. Mallinurallaan hän poseerasi useiden isojen muotilehtien kannessa ja toimi maailmankuulun Vidal Sassoonin muusana. Kansikuvien ja maailman vaikutusvaltaisimman muotilehden, Yhdysvaltain Voguen taiteellisen johtajan pestin väliin mahtuu paljon.

Kirja on täynnä Gracen omia kuvituksia. Muotinäytöksissäkin Gracellä on mukana luonnoslehtiö, johon hän piirtää muistiin näytöksien puvut. Melkoinen homma! Enkä yhtään ihmettele, miksi hän haluaa olla tuolloin rauhassa.

Jokaisen valmisvaatesesongin aikana piirrän tavallisesti yhden lehtiön täyteen yhdessä kaupungissa – Pariisissa, Milanossa, New Yorkissa – ja yhden jokaisen sesongin couturesta ja vapaa-ajan mallistosta. Siis kaksitoista luonnoslehtiötä vuodessa, ja ne kaikki täyttyvät kokonaan. Näytöksissä menetelmäni on piirtää, luonnostella, merkitä kaikki muistiin – joka ikinen asu – ja miettiä myöhemmin, pidinkö asusta vai en.

Kirja muutti käsitystäni siitä Gracesta, minkä näin The September Issuessa. Hän on edelleen maalta kotoisin oleva walesilaistyttö leiskuvan punaisine hiuksineen, mutta ystävällisen Gracen lisäksi kirja paljastaa hänessä myös jääräpäisyyttä, jota kovassa muotimaailmassa kaivataan. Kissakuiskaajineen ja Hamptonsin loma-asuntoineen Grace kuullostaa hyvin New Yorkilaiselta. Toisaalta kuvauksissa taiteellinen johtaja tekee edelleen asiat itse: hän pukee mallit ja tarkastaa laskoksien suoruuden, kun kaikki muut käyttävät assistenttia tuohon hommaan.

Olen varmasti viimeinen muotitoimittaja, joka oikeasti pukee mallin itse, sen sijaan, että jättäisi tehtävän assistentilleen. Se on minulle tärkeä tehtävä. Pukuhuone on ainoa paikka, jossa mallille voi puhua ja jossa voi saada mielipiteensä sanottua siitä, miten hänen pitäisi seisoa ja millainen tunnelma kuvasta pitäisi välittyä, ilman että puuttuu kuvaajan työhön.


Grace kuvaa kirjassaan hyvin tunteitaan kissojaan kohtaan, jotka ovat hänelle hyvin tärkeitä. Hän kiteyttääkin kirjassa hyvin myös oman mielipiteeni kissoista.

Täytyy myöntää, että pidän kissojen itsenäisyydestä. Niitä ei voi pakottaa tekemään mitään vasten niiden tahtoa. Lisäksi ne ovat hauskoja. Ne saattavat itsensä kaikenlaisiin sekopäisiin tilanteisiin ja käyttäytyvät typerästi.

Kirjan värikäs ulkomuoto suorastaan huutaa tarttumaan siihen. Tempauduin elämänkerran syövereihin niin, että olin lukenut kirjan kolmessa päivässä. Teksti on soljuvaa ja helposti luettavaa ja kukapa hieman utelias ihminen ei olisi kiinnostunut muotimaailman kulissien tapahtumista, sekä siihen kuuluvien ihmisten vähintäänkin persoonallisista luonteista. 

Onko Grace teidän lukulistalla?

Suositushinta 38€.

Lukukappale saatu Kustannusosakeyhtiö Nemolta. Kursivoidut kohdat lainauksia kirjasta.

 1. Mulle kävi ihan samoin, tuo kirja alkoi kiinnostaa nähtyäni The September Issuen. En vaan ole edelleenkään saanut aikaiseksi ostaa sitä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsoitko Netflixistä? Sieltä omiin silmiin osui. :D Kirja näyttää järkäleeltä, mutta kuvia on paljon ja teksti isohkoa, niin on nopea lukuinen. :)

   Poista
  2. Joo, Netflixistäpä hyvinkin! :)

   Poista
 2. Minäkin näin September Issuen ihan vahingossa ja jäin liimaantuneena katsomaan. GG vaikutti kiinnostavalta ihmiseltä, täysin työlleen omistautuneelta, mutta inhimilliseltä taiteiljalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvailit Gracen hyvin, juuri tuollainen fiilis tuli itsellekin. Taiteilijasielu. :)

   Poista
 3. Kiitos muistutuksesta, minun piti hankkia tämä kirja heti sen ilmestyttyä, mutta unohdin. Nyt aion ostaa, mutta kylläkin alkuperäiskielellä englanniksi, toivottavasti esim. Akateemisesta kirjakaupasta saa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan saa, jos ei muuten niin varmaan tilaamalla. :)

   Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives