Italialaiset lihapullat spagetin kera


Luulin pitkään, että kaikki lihapullat ovat pieniä somia pyöryköitä. Luuloni muuttui, kun olin syömässä italialaisessa ravintolassa ja tilasin listalta "mamman lihapullat". Ilmeeni oli hieman hämmentynyt, kun eteeni tuotiin pastan kera vain kaksi lihapullaa, mutta voi jestas, minkä kokoisia. Kumpikin mollukoista oli isompi kuin nyrkkini ja niitä oli selkeästi haudutettu pidemmän aikaa mukana olleessa tomaattikastikkeessa. Jaksoin vaivoin syödä toisen herkullisista lihapullista ja kierin ulos ravintolasta.

Tuosta tapahtumasta meni monta vuotta, kunnes eräässä reseptikirjassa tuli vastaan resepti, joka muistutti minua etäisesti noista herkullisista mieleenpainuneista lihapullista. Muovasin reseptistä mieluiseni ja 28 pikku pallon sijasta tästä annoksesta syntyy kahdeksan jättipullaa, joista riittää neljälle tosi nälkäiselle tai kahdeksalle pikkunälkään. Lihapullien salaisuus piilee siinä, että pullia haudutetaan tomaattikastikkeessa uunissa, jolloin niistä tulee erityisen meheviä.

Italialaiset lihapullat spagetin kera
(neljälle)

2 viipaletta kuivaa vaaleaa leipää, josta on kuoret poistettu
3/4 maitoa
(tai 1 dl maitoa ja 1 rkl korppujauhoja liotettuna)
4 rkl oliiviöljyä
1 pieni keltasipuli silputtuna
2 hienonnettua valkosipulinkynttä
750 g naudanjauhelihaa
3 rkl raastettua parmesaania
muskottipähkinää
2 dl italialaista punaviiniä
500 g tomaattimurskaa
2 tl kuivattua oreganoa
suolaa ja rouhittua mustapippuria
keitettyä spagettia
basilikan lehtiä koristeeksi

Pane leipä suureen kulhoon, kostuta maidolla ja jätä likoamaan. Vaihtoehtoisesti sekoita maito ja ruokalusikallinen korppujauhoja ja jätä vetäytymään.

Kuumenna 2 rkl öljyä suuressa paistinpannussa. Lisää sipuli ja valkosipuli. Kuullota n. viisi minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmenneet.

Sekoita jauheliha pehmenneeseen leipään tai korppujauhoseokseen, lisää paistetut sipulit ja parmesaani. Mausta muskotilla, suolalla ja pippurilla. Sekoita kädellä tasaiseksi massaksi. Pyöritä seoksesta puhtain kostein käsin kahdeksan isoa lihapullaa.

Kuumenna loppu öljy suuressa paistinpannussa. Laita lihapullat pannulle ja paista joka puolelta ruskeiksi. Siirrä lihapullat matalaan uunivuokaan.

Älä huuhtele pannua välissä vaan lisää sille viini ja tomaattimurska. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna kiehua 5 minuuttia. Kaada seos lihapullien päälle, peitä foliolla ja anna kypsyä 180°C uunin alatasolla tunnin verran. Tarjoa spagetin kera ja sirottele koristeeksi basilikan lehtiä. Voit halutessasi raastaa päälle hieman parmesaania.

  1. Ihan älyttömän hyvää! Olen tehnyt samanlaisia, ja joskus vielä tuikannut sisään palan sinihomejuustoa. Sakea tomaattikastike kruunaa maun!

    VastaaPoista
  2. Oi nomnom! Meillä tänään vaan tavan lihapullia mutta näitä olisi kiva kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkuvalmisteluissa menee jonkun aikaa, mutta sen jälkeen on ihanan helppoa, kun voi vaan odotella pullien muhimista uunissa. :)

      Poista
  3. Mmm.... ihanan näköistä! Itsekin olen tehnyt italialaisia lihapullia ja ne on kyllä hyviä (itse kyllä teen hieman simppelimmällä reseptillä) :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä on hieman noita alkuvalmisteluja, mutta lupaan, että kannattaa, jos aikaa löytyy. ;)

      Poista
  4. Kamala nälkä. Autolla matkalla Helsinkiin, pakko pysähtyä ruokailemaan :D vai kurvaamaan sun osoitteen kautta? :D

    VastaaPoista
  5. Nam, miten hyvännäköisiä! :)

    VastaaPoista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives