Kymmenen tärkeää kirjaa


Kirjahaasteen bongasin Koko lailla kirjallisesti blogista. Tarkoituksena on listata kymmenen itselle tavalla tai toisella tärkeää kirjaa. Kirjojen ei tarvitse olla suuria tai hienoja, riittää, että ne ovat koskettaneet sinua tavalla tai toisella.

Omat kirjat ovat ihan satunnaisessa järjestyksessä.

1. Janne Gallen-Kallela-Sirèn: Minä palaan jalanjäljilleni
Akseli Gallen-Kallelan elämäkerta avaa uusia näkökulmia Suomen kansallistaiteilijan elämään ja tuotantoon. En keksi heti mitään mielenkiintoisempaa kuin elämäkerrat. Miten taiteilija eli, mikä inspiroi häntä? Näihin kysymyksiin saa vastauksen lukemalla.

2. Victor Klemperer: Haluan todistaa
Ehkä pysäyttävin kirja, jonka olen koskaan lukenut. Victor Klemperer oli arvostettu yliopistonprofessori Dresdenissä. Lyhyen ajan kuluttua hän oli pelkkä juutalainen, jota suojeli kuolemantuomiolta ainoastaan avioliitto ei-juutalaisen Eva Schlemmerin kanssa. Kahdentoista Hitlerin vallan alla eletyn vuoden ajan Klemperer kirjasi kaiken näkemänsä ja kokemansa tarkasti päiväkirjoihin. Ne julkaistiin Saksassa vasta vuonna 1995 ja herättivät suuren kohun. Kirja antaa ainutlaatuisen näkökulman natsi-Saksan jokapäiväiseen julmuuteen.

3. Patricia Cornwell: Mitä jäljelle jää
Mitä jäljellä jää on itseasiassa Cornwellin toinen Kay Scarpetta -romaani, mutta ensimmäinen, joka suomennettiin ja siten ensimmäinen minkä luin ja syy miksi jäin koukkuun. Mielestäni edelleen hyytävin ja paras Scarpetta. Sarjamurhaaja on iskenyt jälleen, jo viides teinipari on kadonnut. Löydetäänkö heidänkin ruumiinsa metsästä – paljasjaloin, sukat ja kengät riisuttuina?


4. Simone Berteaut: Piaf, Jumalani kuinka olen elänyt!
Legendaarisen Edith Piafin, Pariisin pikku varpusen elämäkerta. Pieni nainen, jolla oli suuri ääni täynnä odotusta, intohimoa, pettymystä ja rakastamisen riemua. Luin tämän kirjan eräs kesä mökillä ollessa, enkä malttanut laskea sitä kädestäni.

5. Riitta Konttinen: Oma tie Helene Schjerfbeckin elämä
Helene on minulle läheinen, löydän hänestä paljon itseäni. Yksinäinen susi, joka viihtyi paremmin yksin kuin joukossa. Schjerfbeckin hiljaiseksi kuvitellussa elämässä oli kuitenkin paljon dramatiikkaa ja sitä leimasivat luomisen vimman lisäksi monet kohtalon käänteet. Helenen kirjoittamat kirjeet näyttävät, miten tinkimätön hän oli taiteilijana ja miten hän koko taide-elämän taistelut ja kansalaissodan repivät ajat sekä rakkautensa kolmeen erilaiseen mieheen: englantilaiseen taiteilijaan, norjalaiseen lääkäriin ja suomalaiseen metsänhoitajaan.

6. Arthur Golden: Geishan muistelmat
Kirjana niin huikea, että en voinut muuta kuin pettyä elokuvaan, joka sekin oli koskettava. Kirjan tarina alkaa Japaninmeren pienestä kalastajakylästä, missä rikas kauppias herra Tanaka kiinnittää huomionsa tyttöön, jolla on harvinaisen kauniit, harmaat silmät. Yhdensänvuotias Chiyo luulee pääsevänsä miehen kasvatiksi, mutta hänet lähetetäänkin kiotolaiseen geishakouluun – sen jälkeen kun rouva Hypistelijä on varmistanut hänen neitsyytensä. Tie sillkisten kimonoiden maailmaan on pitkä ja raskas.


7. Margaret Mitchell: Tuulen viemää
Unohtumaton ja vastustamaton klassikko. Amerikan Etelävaltioiden värikkäästä elämästä, sekä Scarlett O`Haran ja Rhett Butlerin dramaattisesta rakkaudesta kertova kirja on käännetty lähes kaikille kielille. Täydellistä lukemista pitkille valoisille kesäpäiville.

8. Axel Madsen: Coco Chanel
Kirja eleganssin huipulta. Kaikki tuntevat Chanel-jakkupuvut, pukukorut ja klassisen Chanel No. 5 -parfyymin. Cocon yksityiselämäkin oli poikkeuksellisen värikästä – sen paljastaa elämäkerta.

9. Donna Tartt: Jumalat juhlivat öisin
Pysäyttävä esikoisteos. Harvoin yksi kirja pystyy olemaan samaan aikaan hauska, pelottava ja surullinen. Päähenkilö on Richard Papen, joka lähtee opiskelemaan Vermontin Hampden Collegeen. Richard haluaisi opiskella kreikankieltä, mutta hänelle kerrotaan, että kurssi on täynnä, koska kurssille otetaan vain viisi oppilasta. Richard ei anna periksi vaan tutustuu kurssin muihin oppilaisiin, jotka neuvovat hänelle miten päästä opettajan suosioon ja kurssille. Erikoisinta on, että kirjan keskeinen tapahtuma paljastetaan heti kirjan alussa. Mikä se sitten on? Se selviää lukemalla.

10. Leah Chishugi: Pitkä matka paratiisiin
Kirja kertoo ihmisen äärimmäisestä julmuudesta toista ihmistä kohtaan. Kirjoittaja kuvaa koskettavasti oman selviytymistarinan ja pitkän pakomatkan Ruandasta läpi Afrikan. Olin pitkän aikaa järkyttynyt kirjan luettuni. Kerroinkin tuntumuksistani enemmän täällä.

Onko teille joku kirjoista tuttu? Jos joku haluaa listata omat kymmenen kirjaansa (aina mielenkiintoista luettavaa), niin käykäähän linkittämässä postaus blogiini.




  1. Tuulen viemää, Scarpetat ja Geisha löytyy omasta hyllystä :) Tuulen viemässä kyllä riittää lukemista, siihen ihan uppoutuu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuulen viemää lukemiseen tarvitaan tietynlainen fiilis, olen lukenut kirjan pari kertaa ja aina kesällä, ehkä oma fiilikseni on silloin aina oikea kirjalle. :) Scarpetat kahlaan taas talvisin.

      Poista
  2. Coco Chanel odottaa mulla hyllyssä lukemista, ollut sielä jo parisen vuotta, ei siksi, että se ei olisi kiinnostava vaan siksi, että enimmäkseen olen ehtinyt lukea vain kirjoja opistoa varten. Geishan muistelmat olen lukenut ja Tuulen viemän myös, mutta siitä on ihan liian pitkä aika, taisin olla vielä ala-asteella kun luin sen.

    Tuulen Viemää on mulle kuitenkin elokuvana tärkeämpi kuin kirjana. Elokuvan olen nähnyt ensimmäistä kertaa myös joskus ihan muksuna, varmaan noin 8-9 ikäisenä, katsoin sen äidin kanssa ja sen jälkeen se on tullut nähtyä monen monta kertaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla odotti Coco kans jonkun aikaa ennen kuin sain luetuksi. Tuulen viemää löytyy itseltäni dvd:nä taisi olla joku monen levyn speciaalipainos. On se muutaman kerran tullut katsottua. ;)

      Poista
  3. Tämähän on mahtava idea! Täytyykin kerätä kymmenen kirjaa hyllystä seuraavaan blogipostaukseen.

    VastaaPoista
  4. Mielenkiintoinen aihe. Donna Tarttiin tartuin aikanaan tuoreeltaan ja tuoreelta se tuntuikin, kirja johon upposi mielellään. Kummallista, ettei ole tullut luettua muuta häneltä.
    Tuulen viemää on sen sortin eeppinen ikiklassikko, joka kestää aikaa niin kirjana kuin elokuvana. Scarlettin kuolematon sanonta "en ajattele sitä tänään, ajattelen sitä huomenna" on ollut loistavaa oppia, kun on pitänyt joskus selvittää ajatuksiaan ja yrittää rauhoittua nukkumaan. Ajatuksensa voi valita.

    Schjefbeck on äitini lempitaiteilija ja luin häneltä sen Rakel Liehun kirjan. Asiaan suuremmin perehtymättömälle sekin oli hyvä kirja, mutta sitä on myöhemmin ankarasti arvosteltu ja tätä Konttisen kirjaa sanottu paremmaksi. Pitäisi ehkä tarttua siihen joskus.
    Geishan muistelmat oli kirjana kiva ja aika valaiseva. Japanilainen perinteinen kulttuuri on kiehtovaa, pidän samurai-elokuvista juuri sen takia. Geishan muistelmat oli kuitenkin elokuvana pieni pettymys kirjan jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselläni löytyy myös Donna Tartin Pieni Ystävä olen aloittanut sen kahdesti ja molemmilla kerroilla lopettanut kesken. Jotenkin se kirja ei vaan lähde vetämään, taisin jo miehelle sanoa, että sen voi viedä divariin, että en varmaan tule lukemaan sitä. Viime vuonnahan Dartilta ilmestyi hänen kolmas kirjansa, joten aika harvakseltaan kirjoittaa.

      En tiedä muistatko, kun aikoja sitten, olisko ollut 80-luvun lopussa telkkarista tuli sellainen tosi mielenkiintoinen Shingen – suuri samurai -sarja. Muistan, että odotin sitä aina viikottain kuin kuuta nousevaa. Joten samurait kiehtovat täälläkin. :)

      Poista
    2. Ei tule tuo sarja nyt mieleen. Opiskeluaikana katsoin elokuvakerhossa Kurosawan Seitsemän samuraita, joka oli upea, mutta ei se Tom Cruisenkaan versio huono ole, sehän tuli taas vasta.

      Poista
  5. Multa löytyy tuo Haluan todistaa kirjahyllystä, mutta en oo vielä lukenut. On se siellä jo pitkään odottanut, mutta kynnys lähtä lukemaan sitä tiiliskiveä on ollut ilmeisesti vielä liian korkea. Eiköhän se joskus tule luettua, kunhan vaan sopiva fiilis siihen löytyy. Pitää mietiskellä saisiko tällaisen listan itse kehiteltyä, voi olla vaikea valita vain 10 kirjaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselläni oli muistaakseni myös suuri kynnys aloittaa se, jos en väärin muista eka kerta päättyi kesken, mutta sitten kerran, hyvä, että maltoin olla töissä, kun piti päästä lukemaan kirjaa. Luin sen ihan muutamassa päivässä. Toinen kerta sujui muutama vuosi sen jälkeen samalla tavalla.

      Poista
  6. Jee, monta tuttua kirjaa - ja myös pari sellaista, joita en ole lukenut, mutta nyt ehdottomasti haluaisin lukea. Esim. tuo Minä palaan jalanjäljilleni kuulostaa hyvin kiinnostavalta. Minustakin elämäkerrat ovat kiinnostavia ja taiteilijaelämäkerrat erityisesti. Tuo Piafin elämästä kertova teos olisi saattanut olla minunkin listallani, jos olisin muistanut sen listaa tehdessäni. Olen lukenut kirjan kaksi kertaa ja suositellut sitä usein.

    Oletko lukenut Liehun Helenen, josta on yllä puhetta? Se oli minulle ilmestyessään valtava lukukokemus, senkin haluaisin lukea joskus uudelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole lukenut tuota Liehun kirjaa, pitää varmaan kaivaa se jostain divarista. :) Taiteilijaelämänkerrat ovat kyllä ihan super-kiinnostavia.

      Poista
  7. Mielenkiintoisia kirjoja olet lukenut! Varsinkin tuo Jumalat juhlivat öisin alkoi kiinnostaa, kun osasit markkinoida sen niin hyvin ;) Tykkään tuollaisista vähän eri tavalla rakennetuista juonenkaarista. Tuulen viemää on ollut pitkään lukulistalla, nytpä siihen pitäisi viimein tarttua. Samoin Geishan muistelmat on sellainen kirja, johon pitäisi tämän vuoden puolella tarttua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti lukea, luokittelisin sen jopa jonkinmoiseksi klassikoksi. :)

      Poista
  8. Tuumasta toimeen, kymmenen tärkeintä on nyt valittu. Kirjat löytyivät helposti, mutta niistä kirjoittaminen oli yllättävän aikaa vievää puuhaa. http://kirjakuu.blogspot.fi/2014/01/kymmenen-tarkeinta-kirjaa.html

    Sinun listallasi on muuten paljon mielenkiintoisia elämänkertoja, joista varmasti itsekin pitäisin. Täytyy laittaa toivelistalle :)

    VastaaPoista
  9. En ole uskaltanut katsoa Geishan muistelmia elokuvana, sen verran kirja sykähdytti ja elokuvaversiot ovat lähes aina omasta mielestäni huonompia :) myös Tuulen viemää löytyy itseltä kirjahyllystä, se on suosikkini jo teini-iästä asti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leffa on hyvä, mutta ei todellakaan kirjan tasoa. Melkein pitäisi katsoa leffat ensin ja lukea vasta sitten kirjat, ei tule pettymyksiä. Itseasiassa Hypnotisoijan katsoin jonkun aikaa sitten leffana ja nyt se olisi tarkoitus lukea kirjana, joka odottaa hyllyssä jo valmiina. :p

      Poista
  10. hmm, pitäisikin tsekata pari noista kirjoista! aina kivaa lukea kirjavinkkejä :)

    muuten, tarkoitat varmaan elämäkerta ;) sori, pakko vähän leikkiä kielinatsia.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.

      Saa täällä kielinatsi olla, huolimattomuusvirheitä tulee aina, mutta toi oli jo sanavirhe. :p Korjasin!

      Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives