Mummon perunaviipalelaatikko


Kaikilla varmaan on "lohturuokia" ja sellaisia ruokia, joista tulee lämmin, turvallinen ja kotoinen olo. Minulla niitä on neljä: kyljyskastike, karjalanpaisti, karjalanpiirakat ja perunaviipalelaatikko. Voittekin arvata, että näissä ei ole mummon tekemien voittanutta. En pääse samaan makuun, vaikka kuinka yritän.

Mummon perunaviipalelaatikkoahan haudutetaan leivinuunissa hiljalleen miedossa lämmössä 2-3 h. Lihana käytetään tietenkin karjalanpaistilihaa ja maustepippurit laitetaan kokonaisina. Olen kuitenkin tehnyt tästä city-ihmisen nopean pikavariaation. Ruoka on älyttömän edullista ja helppoa valmistaa, en käsitä, miksi joku syö ennemmin eineksiä kuin tätä. Varsinkin, kun ruokaa voi tehdä ison määrän kerralla ja syödä kaksi päivää putkeen. Maku vain paranee seuraavana päivänä.

Nuo päällimmäiset tummuneet perunasiivut ovat ruuan herkullisin osa. Niistä taistelin pienenä kynsin hampain mummoni kanssa, kumpi saa niitä enemmän.


Mummon perunaviipalelaatikko

6 hengelle

15 keskikokoista kiinteää perunaa (esim. Nicola)
400 g sika-nautajauhelihaa (tai karjalanpaistilihaa)
1 tl jauhettua maustepippuria (tai 12-14 kokonaista maustepippuria)
1-1,5 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
1 iso keltasipuli
voita
4 dl lihalientä ( 4 dl vettä + 1 lihaliemikuutio)

Ruskista jauheliha pannulla ja lisää joukkoon suikaloitu sipuli. (Älä pilko sipulia pieneksi vaan jätä se reilun kokoisiksi siivuiksi.) Kuullota hetki. Mausta suolalla, mauste -ja valkopippurilla. Ota liesi pois päältä ja siirrä pannu syrjään.

Kuori perunat ja viipaloi ne ohuiksi siivuiksi. Lado uunivuoan pohjalle kerros perunaviipaleita ja lisää päälle 1/3 osa jauheliha-sipuliseoksesta. Lisää päälle taas perunaviipaleita ja tämän jälkeen jälleen jauheliha-sipuliseosta. Päällimäiseksi kerrokseksi jää perunaviipalekerros.

Kaada päälle lihaliemi ja lisää muutama nokare voita. Paista uunin keskitasolla 220°C n. 1h. Ota laatikko uunista ja anna vetäytyä hetki.  

* Jos teet laatikon karjalanpaistilihasta laske uunin lämpö 180°C ja hauduta laatikkoa uunissa 2-3 tuntia.

* Laatikossa on tärkeää käyttää jauhelihana sika-nautaa, koska muut ovat liian vähärasvaisia pitämään laatikon mehukkaana.




  1. Ooh namm.... näyttää TOSI hyvältä!

    VastaaPoista
  2. Ja sitä paitsi jos reseptin nimeen lisätään sana "mummo" tai "isoäiti", ei voi mennä kovin pahasti metsään :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei voi! :D Mummot vaan tekee yksinkertaisesti parasta ruokaa!

      Poista
  3. Komppaan yläpuolella olevaa Annea, mummolaruoka on parasta :)

    VastaaPoista
  4. Paljon kiitoksia ohjeesta. Hyvää laatikkoa, josta tulee lapsuus mieleen. Meillä tehtiin laatikko aina sika-nauta -jauhelihasta, helppoa ja edullista kotiruokaa ja maistuu lapsille. Mies ei tosin näyttänyt olevan yhtä innossaan kuin minä. Jätin voin pois ja jauhelihani oli 9,5% jauhelihaa, rasvaa oli mielestäni silti tarpeeksi.

    VastaaPoista
  5. Höh, miehet ei ymmärrä hyvän päälle. ;) Onneksi lapset ymmärtävät. Tuo jauheliha on kyllä sellaista, että se yleensä maistuu lapsille.

    VastaaPoista
  6. Lisään itse perunaviipalekerroksien päälle vielä ripauksen vehnäjauhoja.

    VastaaPoista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives