Saint-Barthèlemy
Saint-Barthèlemy (myös nimiä Saint Barts, Saint Barth ja Saint Barths käytetään) on saari Karibianmerellä. Saaren pinta-ala on vain 25 km2 ja siellä asuu n. 8500 asukasta. Kolumbus löysi saaren 1496 ja nimesi sen veljensä Bartholomèn mukaan. Saari kuului aluksi Ranskalle, kunnes 1785 Ruotsi osti sen siirtomaakseen Ranskalta. Vuonna 1878 saari siirtyi takaisin Ranskan alaisuuteen. Saaren pääkaupunki on Gustavia Ruotsin kuninkaan Kustaa III:n mukaan. 


Saarella on pieni lentokenttä (SBH). Saarelle pääsee helpoiten St. Maartenin lentokentältä lentäen tai sitten edellä mainitun saaren Philipsburgin kaupungista lautalla, matka kestää vain 40 minuuttia. Lentokenttä on pienuudessaan hieman pelottavakin ja se on valittu monta kertaa maailman vaarallisimpien lentokenttien joukkoon.


Lauttamatkan edestakainen hinta on n. 95 €. Suosittelen lämpimästi lauttamatkaa sen edullisuuden ja nopeuden vuoksi ja ehkä myös turvallisuuden.


Vaikka saari onkin varmasti eniten tunnettu siellä lomailevista julkkiksista, se on paljon muutakin. Saari onnistuu olemaan hektinen 24/7, siellä tapahtuu koko ajan. Paikalliset putiikit järjestävät muotinäytöksiä, juhlia voit vaikka aamuun asti saaren monissa yökerhoissa. Silti tästä kaikesta tohinasta huolimatta saari onnistuu olemaan myös rauhan tyyssija. Tämä onkin varmaan se asia, mikä houkuttelee saarelle julkkiksia lomailemaan. Jännintä on, että tavalliset amerikkalaiset eivät ole saaresta kiinnostuneet vaan he lomailevat mieluummin läheisellä St. Maartenin saarella. Ehkä saaren ranskalaisuus on heille liian iso kultturishokki.


Saaren pisin ja mielestäni upein ranta on St. Jean. Low-seasonilla (huhti-lokakuu) saatat nähdä itsesi lisäksi vain muutamia ihmisiä ottamassa aurinkoa ja uimassa. Ylläolevia veijareita kaivautuu nousuveden myötä rannan hiekkaan, josta ne sitten aamun tullen kaivautuvat koloistaan päivänvaloon ja kipittävät takaisin vettä kohti. Rapukavereiden tekemiä reikiä saattaa nähdä rannalla puolen metrin välein aamukävelyllä, joten paljaat varpaat piiloon!


Myös ylläolevia söpöläisiä löytyy mittavissa määrin. Ihan mihin tahansa menet, rapina kuuluu pusikoista ja ei ole vaikea arvata, ketkä siellä mellastavat. Välillä liskot tulevat paistattelemaan päivää avoimille paikoille. Saarella on luonnonvaraisena myös upeita iguaaneja, joita voit nähdä puissa lepäilemässä. Katse vaan rohkeasti ylöspäin!

Saaren shoppailumahdollisuuksista on turha puhuakaan, mitä täältä et saa, sitä tuskin tarvitset. Jos lompakosta löytyy tarpeeksi seteleitä tai kortilta katetta, voit astua sisään Louis Vuittonille, Cartierille, Hermèsille... Riittikö? Parasta kuitenkin on, että täällä ei ole Euroopasta tunnettuja luksusliikkeiden (typeriä) jonotuslistoja ja heillä on varastoissa myös rajoitettuja mallistoja, joita saat ostettua. Hinnat ovat myös usein ihan pikkaisen edullisempia kuin Euroopassa.

Haluaisin kuitenkin mainita oman suosikkini, jota ehdottomasti kannattaa hamstrata saarella käydessään. Ne ovat Ligne St Barthin tuotteet. Sarjan kaikki tuotteet tuoksuvat ihanilta ja niihin on käytetty saarelta kerättyjä kasveja. Merkin avokado-öljy on jo kulttituote. Aloe Vera geeli on silkkaa luksusta iholle auringonoton jälkeen. Sarjan Vanilla West Indies parfyymi on paras vaniljatuoksu, mitä olen käyttänyt. Ligne St Barthin liike löytyy Lorientista, mikä on melko lähellä St. Jeanin rantaa. Ainoa Eurooppalainen nettikauppa, joka tuotteita myy ja toimittaa Suomeen, on Saksalainen Essenza Nobile. Sieltä saat tilattua tuotteista myös käteviä näytekokoja muutamalla eurolla.

Saint-Barthèlemyn hotellit ja villat ovat yleensä todella kalliita, vaikka low-seasonilla voi tehdä löytöjä. Itse osuin heti ensimmäisellä kerralla napakymppiin ja löysin helmen saaren hintatasoon nähden edullisesti. Tästä piilotetusta paratiisista ja ruuasta kerron enemmän seuraavassa postauksessa. Stay tuned!  1. Jos ja kun joskus tulevaisuudessa tuonne suunnalle lähden, on St. Barths ehdottomasti kohdelistalla. Ilmeisesti useimmin tulee kuitenkin edullisemmaksi matkustaa jollekin lähisaarista ja tehdä päiväreissu Barthsille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin, tuo lauttamatkan meno-paluuhinta on aika "halpa", tosin low-seasonilla seuraavaksi esittelemäni hotelli "helmi" on ihan siedettävän hintainen, heillä on mahtava tarjous viikoksi. Joten voit viettää viikon Saint Bartsilla ja toisen viikon vaikka St. Martinilla.

      Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives