Omena-kinuskijuustokakku


Meille oli tulossa vieraita kylään ja kävin äkkiä katsomassa Kinuskikissan reseptivarastot, josta löytyi tällainen herkullinen ohje. Kakku on hieman työläs toteuttaa, mutta se on vaivansa väärti. Kakku upposikin nopeasti parempiin suihin.

Omenajuustokakku

Pohja:
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl sokeria
ripaus suolaa
100 g voita
1/2 dl vettä

Omenatäyte:
500 g omenoita
ripaus inkivääriä
2 tl kanelia

Kinuski:
100 g voita
1 dl fariinisokeria

Vaniljatäyte:
4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1 vaniljatanko
1,5 dl tomusokeria
2 valkuaista
200 g Philadelphia-tuorejuustoa
2 rkl sitruunamehua

Kakun pinnalle:
omenankuoria
kanelitankoja

Leikkaa irtopohjavuoan (24 cm) pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunat.

Sekoita kulhossa vehnäjauhot, sokeri ja suola. Paloittele joukkoon huoneenlämpöinen voi ja nypi sekaisin. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle.

Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Sekoita inkivääri ja kaneli omenoiden joukkoon. Levitä omenaviipaleet pohjan päälle.

Mittaa kattilaan voi ja fariinisokeri. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes seos alkaa hiljalleen kuplia. Anna kuplia pienellä lämmöllä n. 5 min tai kunnes seos on paksua kinuskia.

Kaada kinuski vuokaan omenoiden päälle.

Paista 200°C uunissa alatasolla n. 25 min. Varmista, että omenat ovat pehminneet. Jäähdytä pohja huolella!

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet sisältä veitsen kärjellä. Lisää siemenet kerman joukkoon ja vatkaa vaahdoksi. Lisää vaahdotuksen lomassa tomusokeri.

Vaahdota valkuaiset. Yhdistä kerma- ja valkuaisvaahto sekä tuorejuusto vatkaimella sekoittaen. 

Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatelehdet. Sekoita ohuena nauhana hitaasti vatkaten täytteeseen. Kaada täyte vuokaan täysin jäähtyneen pohjan päälle.

Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia, mielellään seuraavaan päivään. Irrota kakku vuoasta muovilastalla ja poista sitten vuoan reunat. Siirrä tarjoilualustalle.

Koristele omenankuorilla ja kanelitangoilla.




  1. Kuulostaapa (ja näyttää) namilta. :) Tätä voisi kokeilla. Toimii varmaan keksipohjankin kanssa, jos ei viitsi tehdä pohjaa. Ei ole tullutkaan vähään aikaan tehtyä juustokakkua. Nyt täytyisi vielä keksiä syy miksi tehdä, ettei mene omiin suihin koko kaakku. ;)

    Tuleekohan tämäkin kommentti taas kahteen kertaan... Joku häikkä täällä, kun lähettää kahteen kertaan, vaikka kerran vain painan julkaise.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole varma, toimiiko tämä keksipohjan kanssa. Kun uunia tarvitaan omenoiden kypsentämiseen ja omenat & kinuski karamellisoituvat uunissa tietynlaisiksi, joten pelkän pohjan takia tuota ei paisteta. En sitten tiedä, miten keksipohja alla reagoisi uuniin omenoiden ja kinuskin ollessa päällä. Mutta aina voi kokeilla! :) Voit vaikka kysellä kinuskikissalta itseltään!

      Poista
    2. Tosiaan, omenathan kypsennetään uunissa ja se sokerihässäkkä karamellisoi sen. Paras lähteä nukkuun, kun ei järki näemmä juokse. ;)

      Poista
  2. Näyttääpä herkulle! Ihana idea koristeluun :) Simppeli mutta jotenkin juhlava silti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kannattaa vaikka pakastaa noi omenankuoret pakkasessa, niin pysyvät kauemmin freesinä kakun päällä. :) Ainakin itse koin toimivaksi ratkaisuksi, kun muuten tummuvat helposti.

      Poista
  3. Sinulla on ollut tällä viikolla niin herkullisia reseptejä täällä blogissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle oli kertynyt niitä varastoon ja päätin julkaista niitä ulos. Olen selvästi ollut blogin suhteen "liian" tuottelias viime aikoina. ;)

      Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives