Osterivinokasrisotto

Kävin eilen meidän pienessä lähikaupassa (K-market) ja mitä minun pienet silmäni näkivätkään?!? Kolmea erilaatua tuoreita irtosieniä. Tietenkin perinteisiä herkkusieniä, mutta sitten löytyi myös portobelloja ja osterivinokkaita. Ajattelin osterivinokkaiden sopivan paremmin risottoon, joten otin niitä.

Osterivinokkaan puolesta eivät yhtään vähempää puhu seuraavat asiat: sisältää aminohappoja, b-ryhmän vitamiineja, kuitua ja rasvaliukoisia vitamiineja. Sillä on todettu olevan suotuisa vaikutus rasva-aineenvaihduntaan ja se voi vahvistaa elimistön vastustuskykyä bakteeri -ja virusinfektioita vastaan. Osterivinokasta käytetään mm. syylien hoitoon. (Älkää menettäkö ruokahalua.) Alentaa myös kolestrolia. Kyseessä on siis todellinen superfood.


Osterivinokasrisotto

(2 hengelle)

120 g tuoreita osterivinokkaita
1 pieni keltasipuli
1,5 dl risottoriisiä (esim. Divella)
1 l vettä
1 kasvisliemikuutio
1,5 dl raastettua parmesaania
1 rkl voita
1 rkl hyvää oliiviöljyä
rouhittua mustapippuria
ripaus muskottipähkinää
0,5 tl kuivattua rakuunaa


Pilko sipuli niin pieniksi kuutioiksi kuin vain saat. Italialaisten mukaan sipulin pitäisi olla samankokoista kuin riisi, eikä sipulin pitäisi näkyä risoton joukosta. Omat leikkaustaidot eivät taida tähän ihan riittää.

Revi osterivinokkaat. En suosittele näiden leikkaamista, koska kyseessä on sen verran "hento" sieni. Repimällä saat paremman lopputuloksen.

Raasta parmesaani ja tee kasvisliemi kannuun valmiiksi. (kiehuva vesi + kasvisliemikuutio)

Kuumenna paistinpannu kuumaksi, lisää voi ja oliiviöljy. Kuullota sipuleita hetki pannulla, lisää sienet ja parin minuutin kuluttua riisi. Sekoittele niin kauan, että riisit ovat hieman läpikuultavia. 

Tämän jälkeen lisää hiukan kasvislientä. (Tässä vaiheessa, jos kaapista löytyy kuivaa valkoviiniä, laittaisin 1 dl:n sekaan.) Sekoittele rauhallisesti ja anna liemen imeytyä. Tämän jälkeen lisää taas hiukan nestettä. Jatka näin niin kauan (n. 15 min), kunnes riisit ovat päältä pehmeitä, mutta sisältä edelleen hieman kovia. Lisää joukkoon parmesaaniraaste ja mausteet. Sekoita huolellisesti. Lisää suolaa tarvittaessa. Risotto on sopivan kosteaa, kun se tarjoiltaessa leviää lautaselle. Olen saanut joskus ravintolassa risottoa, jossa seisoi haarukka pystyssä. (karseaa!) Nauti heti.

Muistakaahan osallistu Ullanunelma arvontaan! Tarjolla tarvikkeet maukkaiden muffinssien leivontaan. Arvonta-aikaa on klo 23.59 asti. Arvontaan pääset tästä.





  1. Mä tiedän mitä meillä syödään ensi viikonloppuna! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmankos osterivinokasta saa myös puristettuina kapseleina, jos sillä on noin loistavat terveysvaikutukset! :)

      Poista
  2. Oi, olet kokannut kunnon superrisoton :) täytyypä käydä metsästämässä noita osterivinokkaita!

    VastaaPoista
  3. Heti meni uudet sienet testiin, meidänkin K-kaupasta löytyi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan mahtavaa! Niillä taitaa olla joku teema menossa K-kaupoissa. Tosi hienoa, että pienistä kaupoista lötyyy tuoreita sieniä, muitakin kuin niitä herkkusieniä. Itse tykkään tuosta vinokkaan mausta, paljon enemmän makua kuin herkkusienessä. Silti maku on aika mieto.

      Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives